Decizia CCR care îl poate SALVA pe Băsescu: președintele, demis doar dacă la referendum vin 9.150.298 de români. Guvernul Ponta: hotărârea Curții nu se aplică

Decizia CCR care îl poate SALVA pe Băsescu: președintele, demis doar dacă la referendum vin 9.150.298 de români. Guvernul Ponta: hotărârea Curții nu se aplică
Publicat: 10/07/2012, 23:33
Actualizat: 11/07/2012, 11:07

Curtea Constituțională a decis astăzi că președintele României poate fi demis la referendum doar dacă la vot se prezintă 9 milioane de români, adică jumătate din numărul celor înscriși pe listele de vot. Decizia CCR poate fi interpretată ca un ajutor de ultim moment pentru Traian Băsescu și o lovitură pentru USL care modificase legea referendumului și dăduse, în plus, și o ordonanță de urgență pentru a face demiterea președintelui mult mai ușoară. În varianta guvernului Ponta, Băsescu ar fi fost demis dacă împotriva sa s-ar fi pronunțat jumătate plus unu din numărul celor care s-ar fi prezentat la urne. Imediat după decizia Curții Constituționale, mai mulți lideri PSD au anunțat că va respecta hotărârea și că va modifica ordonanța guvernului pentru a o pune în acord cu decizia CCR. Singura armă de contraatac a USL, anunțată de președintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, este „perierea” listelor electorale, astfel încât pragul de 9 milioane de cetățeni cu drept de vot să mai scadă puțin.

Cu toate acestea, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat că la referendum vor fi aplicate prevederile ordonanței de urgență potrivit căreia demiterea președintelui se face cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne. Acest punct de vedere a fost confirmat de Ministerul Administrației și Internelor.

UPDATE 17:06 Ministerul Administrației și Internelor (MAI) susține că Ordonanța de Urgență a Guvernului potrivit căreia președintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

UPDATE 16:52 Vicepreședintele PNL Mihai Voicu a declarat referendumul de demitere se va desfășura în baza ordonanței de urgență în vigoare, care prevede că presedintele este demis cu votul a jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la urne.

UPDATE 15.50 Guvernul anunță că va respecta decizia Curții Constituționale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislația privind referendumul cu decizia luată de Curte.

UPDATE 15.20 Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibilă sesizarea de neconstituționalitate referitoare la revocarea lui Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului.

UPDATE 15:14 PDL a anunțat că va face plângere penală împotriva Secretariatului General al Guvernului și a Monitorului Oficial, pe motiv că deciziile impornate ale Curții Constituționale nu au fost publicate.

UPDATE 15:11 Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a declarat că referendumul din 29 iulie privind demiterea președintelui Traian Băsescu se va desfășura în baza Ordonanței de Guvern și nu a inițiativei legislative asupra căreia s-a pronunțat CCR.

UPDATE 14:50 Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, pentru gândul, că tot ce mai are de făcut USL este să scoată oamenii la vot: „Decizia Curții Constituționale trebuie respectată, este în concordanță cu inițiativa PSD și PNL. Este o decizie normală. După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, Parlamentul se conformează. USL, dacă vrea să-l demită pe Băsescu, trebuie să scoată lumea la vot. Listele electorale trebuie actualizate. Internele și cu Statistica trebuie să se ocupe de acest lucru

UPDATE14:45 Senatorul PSD Toni Greblă, președintele Comisiei juridice, a declarat că guvernul va modifica ordonanța de modificare a legii referendumului, iar celelalte instituții vor actualiza listele electorale. „Să oblige AEP și autoritățile locale și alte instituții să actualizeze listele electorale. Guvernul va modifica Ordonanța de Urgență pentru a o pune în acord cu decizia Curții Constituționale. Autoritățile electorale trebuie să actualizeze riguros listele electorale, periem listele electorale în fiecare județ. Va ieși probabil același număr ca la recensământul din 2011”, a spus Toni Greblă, președintele Comisiei Juridice din Senat

UPDATE Curtea Constituțională a decis că președintele suspendat poate fi demis cu votul a jumătate plus unu dintre românii care se prezintă la vot, cu condiția ca la referendum să participe jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este constituțională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a decis Curtea.

Potrivit datelor de la Evidența Populației, folosite la alegerile locale, pe listele electorale permanente sunt înscrise 18.300.595 de persoane. Astfel, ca să fie demis cu jumătate plus unu din voturi la referendum ar trebui să participe 9.150.298 de oameni, iar pentru demitere trebuie să voteze 4.575.150 persoane.

Curtea Constituțională a analizat astăzi modificările aduse la legea referendumului în sensul că președintele suspendat poate fi demis la referendum dacă în favoarea acestui lucru votează jumătate plus unu dintre românii care merg la urne.

Practic, actul normativ a fost adus la forma în care a fost modificat în 2007 după suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu. La vremea respectivă, Curtea Constituțională a decis că o asemenea prevedere este conformă cu legea fundamentală și a precizat că se poate aplica procedurii de demitere aflate în curs la momentul intrării în vigoare a actului normativ.

În urmă cu două luni, parlamentarii au amendat o ordonanță de urgență a guvernului, astfel încât președintele suspendat să poată fi demis cu votul a jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor înscris pe listele electorale, adică aproape 9 milioane.

După preluarea puterii de către USL, legea a fost modificată, însă, în condițiile în care aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională, guvernul a emis o ordonanță potrivit căreia demiterea să se facă cu jumătate plus unu dintre românii care vin la vot. Ordonanța, care a intrat imediat în vigoare, ar fi putut fi atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, însă acest lucru nu s-a întâmplat după înlocuirea din această funcție a lui Gheorghe Iancu de fostul pesedist Valer Dorneanu.

Curtea Constituțională mai are pe ordinea de zi judecarea sesizării privind înlocuirea Avocatului Poporului, precum și legea potrivit căreia parlamentul decide cine și care este mandatul repezentantului României în relația cu Uniunea Europeană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun