Decizia privind excluderea lui Ponta din avocatură, amânată

Decizia privind excluderea lui Ponta din avocatură, amânată
Publicat: 13/09/2016, 16:35
Actualizat: 11/06/2018, 00:07

Baroul București a suspendat luarea unei decizii până la soluționarea plângerii prealabile pe care a formulat-o de Victor Ponta împotriva ordinului de retragere a titlului de doctor. Fostul premier a atacat decizia ministerului la secția contencios administrativ a Curții de Apel București.

La ședința Baroului din data de 6 septembrie, decanul Ion Dragne susținea că nu există un text de lege care să spună dacă pierderea doctoratului atrage retragerea titlului de avocat.

„Consiliul a purtat o discuție utilă și absolut deschisă cu colega noastră. Ne-am lămurit reciproc în legătură cu anumite aspecte de ordin juridic și acum o să trecem la analiza problemelor de drept și vom decide. Am făcut cam tot ce presupune documentarea, verifcarea. Avem pozițiile celor doi avocați (nr. Victor Ponta și Monica Macovei), avem punctele de vedere în scris, avem un raport al comisiei. Trebuie să analizam și, prin vot, să decidem. (..) Nu avem în lege un text care să spună că dacă a fost retras titlul de doctor în drept e de drept retras și titlul de avocat. Am luat act de precizarea cererii că nu se mai vorbește de o excludere ci de o revocare a deciziei anterioare a Baroului, decizie care a avut la baza un act valabil la acel moment”, a declarat decanul Baroului București, Ion Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a mers, pe 6 septembie, la Baroul București pentru a își susține solicitarea. Macovei susținea atunci că baroul ar putea decide să îi retragă lui Victor Ponta scutirea de examen cu care a intrat în Barou, iar fostul premier ar trebui astfel să dea examen, „ca alți avocați”.

„Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul București pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul învățământului, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluție juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să îi retragă scutirea de examen și atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea și el examen ca alți avocați (…) Ponta, ca întotdeauna, minte și încearcă să se victimizeze, a atacat și ordinul ministrului Educației. Deci până la toamnă o să se tot victimizeze pe asta și pe altele”, a declarat Monica Macovei la Baroul București.

Fostul premier și-a depus punctul de vedere la ședința din data de 31 august.

„În cadrul Consiliului sunt oameni care cunosc foarte bine prevederile legale, nu era nevoie să îi conving eu sau să spun foarte mult. Aveau textele în față și cred că, din punct de vedere legal, lucrurile sunt sută la sută clare. În rest, încă o dată, îmi exprim regretul că instituții care nu au legătură cu politica și Baroul nu are nicio legatură cu politica, e o instituție democratică cu alt scop, e folosită de doamna Macovei ca să mai dați dumneavoastră niște știri. Alte argumente în fața Baroului decât legea nu se aduc niciodată. În fața conducătorilor Baroului, se aduc argumente legale și argumentele legale sunt clare și evidente”, a declarat atunci Victor Ponta.

Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educației i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea ”imediată” a social-democratului din Baroul București. În solicitarea adresată decanului Baroului București, ea a subliniat că fostul premier nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept. Între timp, Victor Ponta a cerut în instanță suspendarea ordinului de ministru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Cel mai amenințat oraș din lume. Primul care poate fi distrus nuclear
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului