DECIZII. Ședința de Guvern a fost suspendată. Va fi reluată după reuniunea CSAT

Redactor:
Gândul
DECIZII. Ședința de Guvern a fost suspendată. Va fi reluată după reuniunea CSAT
REACȚIE. PSD, după ce Orban a numit „pomeni” alocațiile: Tratează cu dispreț peste 3.6 milioane de copii FOTO: ALEXANDRA PANDREA/GÂNDUL

Şedinţa de Guvern începută miercuri dimineaţă a fost suspendată şi va fi reluată după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a început la ora 12,00, potrivit unei informări a Executivului.

———-

Guvernul se reuneşte miercuri în şedinţă, începând cu ora 9,00. Pe ordinea de zi figurând mai multe proiecte de hotărâri şi de ordonanţe de urgenţă.

Cabinetul Orban urmează să adopte în şedinţă un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Viziune 2020″ privind achiziţia, într-o primă etapă, a 12 elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.

Proiectul de investiţii ‘Viziune 2020’ vizează achiziţia de mijloace tehnice şi echipamente specifice şi are ca indicator reducerea timpului de răspuns. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziţionarea a 6 elicoptere uşoare multifuncţionale, echipate pentru operare în zona montană, şi a 6 elicoptere medii-grele multifuncţionale echipate corespunzător pentru intervenţii în situaţii de urgenţă atât în zona Mării Negre, cât şi pe teritoriul naţional”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Guvernul Orban se reuneşte în şedinţă matinală

Conform documentului, pentru finanţarea achiziţiei de mijloace tehnice şi echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare.

Executivul urmează să aprobe şi un proiect de ordonană de urgenţă privind organizarea, funcţionarea şi instituirea unor măsuri de îmbunătăţire a activităţii Corpului de control al prim-ministrului, scrie Agerpres.ro.

„Scopul actului normativ îl constituie, pe de o parte, completarea, consolidarea şi unificarea cadrului legal privind organizarea şi funcţionarea, în condiţii optime, a Corpului de control al prim-ministrului, iar pe de altă parte, asanarea legislaţiei active în ceea ce priveşte structura de control prin abrogarea expresă a unor dispoziţii legale din OUG 49/2005 şi din OUG 25/2007, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează aspecte de contradictorialitate cu anumite prevederi legale aflate în vigoare, precum şi cu reglementarea preconizată. (…) Prin adoptarea acestui act normativ, structura de control subordonată direct prim-ministrului îşi va putea desfăşura activitatea în condiţii de eficienţă sporită, creându-se, astfel, premisele legale necesare pentru a creşte capacitatea instituţională de identificare a disfuncţionalităţilor din administraţia publică astfel cum este aceasta statuată prin dispoziţiile art. 26 din Codul administrativ, dispoziţii care atribuie Guvernului funcţia de control asupra ministerelor şi asupra organelor de specialitate din subordinea sa”, se arată în nota de fundamentare.

Conform documentului, actul normativ promovat urmează „să menţină competenţele de bază, de control şi urmărire, ale Corpului de control al prim-ministrului, în forma reglementată de OUG 25/2007, cu modificările şi completările ulterioare, cu luarea în considerare a exigenţelor impuse de Codul administrativ, act normativ fundamental al statului”.

În cadrul şedinţei de Guvern urmează să fie adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri, precum şi a unui sprijin financiar, pentru pregătirea portofoliului de proiecte în domenii strategice considerate prioritare pentru perioada de programare 2021 – 2027, destinat finanţării prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020 şi Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea Programului de măsuri pentru atingerea stării ecologice bune a regiunii marine Marea Neagră.

Printr-o altă hotărâre, Executivul urmează să adopte şi Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020 – 2024.

Pe ordinea de zi figurează şi o serie de eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Ședință a CSAT

Ulterior, o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) va avea loc miercuri, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, în sistem de videoconferinţă specială.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024; forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2021 şi programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă

Inchide