Denunț la DNA împotriva candidaților din București. Câte semnături s-au strâns pe minut pentru Predoiu sau Turcescu

Denunț la DNA împotriva candidaților din București. Câte semnături s-au strâns pe minut pentru Predoiu sau Turcescu
Publicat: 25/04/2016, 21:07

Demersul penal la DNA a fost făcut de asociația Inițiativa România, o platformă civică născută în zilele revoltei care a urmat tragediei din Colectiv.

„Strângerea de semnături pentru candidații PSD, inclusiv doamna Gabriela Firea, s-a realizat fără expunere publică, fără puncte de colectare sau strângere, anunțate și promovate public. Nu au existat foarte multe informații publice cu privire la acest proces de strângere de semnături, deși la nivelul municipiului București sunt necesare circa 80.000 de semnături pentru un partid care își depune liste complete de candidați la primării și consilii locale”, afirmă asociația.

Inițiativa România acuză PSD că are acces și folosește în folos propriu datele personale ale cetățenilor cu drept de vot. „Acest fapt este confirmat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentința nr. 341 în dosarul 4862/1/2013 (și, ulterior, prin decizie definitivă)”, scrie IR, referindu-se la decizia de condamnare definitivă a liderului PSD Liviu Dragnea.

Conform calculelor și informațiilor asociației, pentru candidatul Cătălin Predoiu, PNL a adunat aproape 1000 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 16 semnături pe minut, „folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu”. Predoiu și Pocora au fost validați în cursa electorală pe 21-22 aprilie de către organizație, iar pe 26 aprilie se vor înscrie oficial.

„Pentru ca domnul Cătălin Predoiu și doamna Cristina Pocora să poate candida, PNL a trebuit să strângă un minim de 22.000 de semnături (18000, respectiv 4000 de semnături). Cu alte cuvinte, Partidul Național Liberal a strâns cel puțin 7334 de semnături pe zi”, se susține în denunț.

Asociația îl acuză pe Cristian Popescu Piedone că a folosit date personale și semnături ale unor minori pentru completarea listelor de susținători ai candidaturii sale.

„După decizia TMB de respingere a candidaturii sale, Cristian Popescu Piedone a depus un set de alte 5600 de semnături. PPU-SL a strâns, deci, 1867 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, PPU-SL a adunat aproape 234 de semnături pe oră, în condițiile în care PPU-SL este un partid foarte mic, fără resurse umane semnificative”, spune ONG-ul.

Potrivit calculelor IR, de la momentul anunțului public și până la cel al depunerii candidaturii, recordul semnăturilor pare să-l dețină Robert Turcescu cu 1125 de semnături pe oră în zile de week-end, și circa 19 semnături pe minut. Turcescu a anunțat pe 22 aprilie că va candida și urmând ca pe 25 aprilie să-și depună candidatura.

„Pentru ca domnul Robert Turcescu să poate candida, PMP trebuie să strângă un minim de 18.000 de semnături. Cu alte cuvinte, PMP a strâns cel puțin 9000 de semnături pe zi. Folosind prezumția generoasă că echipele de campanie ar fi muncit 8 ore pe zi în continuu, fără pauză, ajungem la concluzia că PMP a adunat aproape 1125 de semnături pe oră în zile de week-end și circa 19 semnături pe minut”, spune asociația.

Inițiativa România a ales să meargă la DNA pentru denunț penal pentru că „în realitate, membrii Biroului Electoral nu verifică veridicitatea semnăturilor în condițiile prezentate, făcând doar o verificare a formei și nu a fondului listelor de susținători”.

„Neîndeplinirea atribuțiilor legale atrage bineînțeles răspunderea autorităților competente. Pe de altă parte, este adevărat că Biroul Electoral nu are acces și nu poate căuta numele sau restul datelor personale ale susținătorilor din liste în bazele de date de la evidența populației”, spune asociația în motivarea demersului.

Asociația a depus și la Biroului Electoral Central, Biroului Electoral Municipal și birourilor electorale de sector o cerere pentru verificarea autenticității semnăturilor de pe listele de susținători pentru candidații și partidele care intenționează să candideze la alegerile locale din 5 iunie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom