Denunțătorul lui Ludovic Orban: A spus că are nevoie de 50.000 de euro în campanie, pentru a avea acces la TV

Denunțătorul lui Ludovic Orban: A spus că are nevoie de 50.000 de euro în campanie, pentru a avea acces la TV
Publicat: 05/12/2017, 08:03
Actualizat: 25/03/2019, 21:11

La audierea sa de luni, Tiberiu Urdăreanu a declarat în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) că nu avea o relație de prietenie cu Ludovic Orban, iar discuțiile ample au avut loc în preajma anunțării candidaturii celui din urmă la postul de primar al Capitalei. Odată cu anunțul privind candidatura, omul de afaceri i-a trimis liderului PNL un mesaj de felicitare, prilej cu care au stabilit o întâlnire pentru a dezvolta discuția pe marginea acestui eveniment.

Tot la termenul de luni, Ludovic Orban a cerut ca ședința să nu fie publică pentru partea în care se ascultă înterceptările.

„Domnul Orban m-a pus la curent cu situația înscrierii dânsului în cursa electorală, sondaje, contracandidați, contextul politic de atunci. Undeva spre final a apărut și ceea ce, în percepția mea a fost o solicitare de sprijin pentru a avea acces la anumite posturi TV precizând că din toate canalele media TV ar avea nevoie de sprijin la două dintre ele, spunându-mi dacă pot să mă gândesc la o formă de ajutor sau de sprijin. I-am spus că da, mă voi gândi, iar la o întâlnire ulterioară să-mi spună ce nevoie are în acest sens. Asta a fost prima întâlnire din 1 martie”, a declarat Tiberiu Urdăreanu în sala de judecată.

Potrivit acestuia, la cea de-a doua întâlnire s-a pus punctul pe „i”.

„(Ludovic Orban – n.red.) A precizat că are nevoie de sprijinul meu pentru B1TV și Realitatea TV. A precizat că are nevoie de 50.000 de euro pentru a avea acces la aceste posturi TV. Înțelesesem că, față de campaniile trecute, pretențiile posturilor TV erau mai scăzute, că aceste posturi TV sunt în situații dificile și ca profită de aceste campanii. Orban a precizat și cu cine a discutat. În acea parte a discuției, am lăsat de înțeles că sunt sub control judiciar după ce am stat trei luni în arest la domiciliu, perioadă în care am avut acces la dosarul meu și am înțeles că am fost monitorizat o lungă perioadă de timp cu mijloace de supraveghere totale, la locuință, birou și mijloace de comunicare. Probabil și GPS. I-am făcut un semn că și atunci, în cameră, ar putea fi probleme. Dânsul mi-a spus că și el este monitorizat, la rândul său, și când discuția a ajuns la ajutorul pentru posturile TV dânsul mi-a făcut un semn indicând cifra cinci. Am întrebat 50.000? Iar el a răspuns afirmativ. Dar nu mai țin minte dacă verbal sau a fost un semn afirmativ. În percepția mea am crezut că este vorba de euro, dar nu s-a precizat valuta”, a mai explicat omul de afaceri.

Tiberiu Urdăreanu a mai spus că suma de 50.000 de lei ar fi fost una mică pentru două posturi de televiziune.

„Pentru mine nu era verosimil să fie lei fiind vorba de doi directori de posturi TV. Suma părea prea mică pentru doi directori de posturi TV. I-am răspuns că în niciun caz în această formă de ajutor nu pot implica firma. Și am zis să fie ca persoană. Am întrebat dacă suma să fie cash și mi-a răspuns: „Altfel cum?”. Nu-mi aduc aminte cu precizie să fi folosit sintagma cu ordinul de mărime. Dar dacă m-am exprimat așa înseamnă ca așa a fost. Am zis că mă gândesc la o soluție. Nu puteam să zic nici da, nici nu. Nu am dat un accept ferm nici că voi da, nici cât voi da”.

În 31 ianuarie, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite.

Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată de procurorii anticorupție, cu apel. Dosarul a fost repartizat Completului de cinci judecători, al cărui președinte este Iulian Dragomir. Din complet mai fac parte și judecătorii Ștefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Șerban și Cristina Geanina Arghir.

Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Ludovic Orban, în prezent președinte al PNL, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curțe de Casație și Justiție.

Procesul a durat mai puțin de un an. Procurorii susțin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcția de primar al Municipiului București. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Jigniri aspre între Nicolae Guță și fosta soție. Narcisa îl acuză că nu se mai...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii