Deputat PMP acuză AEP de manipulare: Doar în Spania și Italia trebuie înființate 900 secții de vot

Deputat PMP acuză AEP de manipulare: Doar în Spania și Italia trebuie înființate 900 secții de vot
Publicat: 30/08/2019, 14:58

„Manipulare crasă din partea președintelui AEP prin care ajută Guvernul PSD în lupta lui împotriva românilor din Diaspora! Afirmațiile făcute de dl. Constantin Mitulețu-Buică în presa din România prin care susține că MAE estimeaza ca vor trebui înființate în Diaspora „nu mai puțin de 900 de secții de votare” nu sunt nimic altceva decât o imixtiune a AEP în manipularea MAE, pentru a da o mai mare
greutate și un iz de veridicitate spuselor Guvernului mincinos și incompetent PSD – ALDE și ale miniștrilor care îl alcătuiesc”, a transmis Doru Coliu, printr-un comunicat de presă remis, vineri, Mediafax.

Acesta mai spune că „în calitate de deputat ales în Diaspora, mă văd nevoit să demontez această nouă încercare evidentă de manipulare și să precizez faptul că doar în Spania și Italia ar trebui înființate 900 de secții de vot conform noii legi și a numărului de români care trăiesc pe teritoriul celor două state”.

Prin urmare, explică deputatul PMP, „președintele AEP afirmă că ar fi luat act de cerința românilor adresată misiunilor diplomatice din țările de rezidență referitoare la sporirea numărului de secții de votare, dar că singurul instrument valabil este obligativitatea lor de a se înregistra: „Șeful AEP face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de ședere să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, și nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat.”.

Coliu mai afirmă că este fals faptul că pentru înființare unei noi secții de votate este nevoie de 100 de solicitări, cum a spus președintele AEP.

„Apoi, cu abilitate, dl. Mitulețu face referire directă la un articol de lege unde se spune că pentru înființarea unei noi secții de votare sunt necesare 100 de solicitări! Nimic mai fals! Înființarea secțiilor de votare este atributul Ministerului Afacerilor Externe și nicidecum al AEP! Mai mult decât atât, noua lege obligă MAE să obțină din partea statelor de rezidență numărul cetățenilor români aflați pe propriul teritoriu fară a condiționa înființarea secțiilor de votare de înregistrarea cetățenilor români ca alegători în străinătate sau de existența unui număr maxim de solicitări”, a completat Doru Coliu.

„Afirmația potrivit căreia AEP a luat notă de solicitarea de înființare a unor noi secții de vot, „dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare”, relevă faptul că această falangă a PSD-ului încearcă subtil să preia din atribuțiile MAE cu acordul tacit al ministerului! Blatul tot mai fățiș MAE-AEP, bine coordonat de PSD, devine tot mai evident în preajma scrutinelor electorale!”, mai precizează deputatul PMP.

Parlamentarul opoziției conchide că „e momentul când, dacă mașina de vot a PSD nu funcționează, intră în scenă tertipurile tehnice și devin vocali exponenții regimului care mint cu tupeul specific PSD. Îi solicit pe această cale domnului Constantin Mitulețu-Buică, fie să demisioneze, fie sā-și ceară scuze public pentru tentativele repetate de manipulare a românilor și să se asigure că procesul de votare se va desfășura conform legii”.

Reacția acestuia vine după ce Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este „dezamăgitor de mic”, în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

Ministerul de Externe estimează că este nevoie de cel puțin 900 de secții de votare în străinătate, însă acest număr nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa la prezidențiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...