Deputat PNL: Prin modul cum se repartizează fonduri la localități se stimulează lipsa de dezvoltare

Redactor:
Tibi Bujdei
Deputat PNL: Prin modul cum se repartizează fonduri la localități se stimulează lipsa de dezvoltare
Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardău, membru al Comisiei de buget-finanțe, a declarat, sâmbătă, că modalitatea prin care Guvernul a decis să distribuie fonduri la localități, direct, fără implicarea Consiliului Județean, stimulează lipsa de dezvoltare și chiar înființarea de noi localități.

Pardău a spus, într-o conferință de presă, că localitățile care au pe teritoriul lor unități economice nu mai primesc fonduri și că în acest fel se stimulează nemunca.

„Se stimulează nemunca. Dacă ai unități economice nu primești foduri. Se stimulează astfel lipsa de dezvoltare și chiar înființarea de noi primării”, a spus Pardău, care consideră că în acest mod Guvernul se răzbună pe președinții de Consilii județene.

El a arătat că urmează să se întâlnească luni cu primarii din colegiul său și apoi să explice în comisie care este impactul acestui mod de alocare a fondurilor.

În aceeași conferință de presă, primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că face parte dintre localitățile bogate care nu a primit niciun leu de la bugetul central.

„Nimeni nu s-a uitat la gradul de îndatorare al localităților așa zis bogate”, a spus primarul, care a menționat că el a reușit să tripleze bugetul orașului în ultimii zece ani, însă doar prin investiții.

El a arătat că orașul pe care îl conduce, cu 15.000 de locuitori, a avut în 2004 un buget de 4,2 milioane de lei, iar acum este de 11,3 milioane de lei.

„Nu se poate creștere fără să investești”, a explicat Ursaciuc.

Primarul a mai declarat că efectul deciziei Guvernului de a aloca direct fonduri localităților, fără implicarea CJ era de depolitizare a repartizării banilor nu de stopare a dezvoltării unor localități.

„Nu se poate aplica o formulă din birou”, a mai spus Ursaciuc care a adăugat că sunt multe localități cu bugetele grevate de credite pentru cofinanțări la diverse proiecte.

El a apreciat că, dacă această situație este menținută, orașul Gura Humorului va primi fonduri de la Guvern anul viitor pentru că va intra în categoria localităților sărace.

Repartizarea fondurilor a fost stabilită în ședința de miercuri a Guvernului, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, afirmând că „ingerința politică” a fost redusă la maximum, în sensul în care atât consiliile județene (CJ), cât și celelalte autorități publice locale vor primi direct de la Finanțe aceste sume și nu vor mai fi consilieri județeni și consiliile județene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a precizat la finalul ședinței, că toate localităție vor avea de miercuri la dispoziție sumele corespunzătoare bugetului pe acest an.

Potrivit lui Vâlcov, nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane lei, bugetul unui oraș nu va fi mai mic de 6 milioane lei, un municipiu va avea venituri venituri bugetare de minimum 20 milioane lei, niciun municipiu reședință de județ nu va avea mai puțin de 50 milioane lei și niciun consiliu județean sau județ nu va avea alocat mai puțin de 80 milioane lei.

„Acest lucru înseamnă o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autoritățile publice locale prin intermediul Ministerului Finanțelor. Ministerul nu face decât să aplice formula din legea care a fost aprobată de către Parlament, o formulă care conține referire la numărul locuitorilor (55% influență), suprafața județului (15% influență), respectiv lungimea drumurilor județene și comunale (30%). De asemenea, ingerința politică a fost redusă la maxim, în sensul în care atât consiliile județene, cât și celelalte autorități publice locale vor primi direct de la Finanțe aceste sume, nu vor mai fi consilieri județeni și consiliile județene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte”, a declarat ministrul de Finanțe.

El a adăugat că peste 2.000 de localități, din zone defavorizate, vor avea o creștere majoră a bugetelor. Vâlcov arătat că există o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei.

„Aplicând această formulă timp de cel puțin 4 ani de zile, primarii și președinții de consilii județene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localitățile apă, canal și sistemul de educație în sensul reabilitării și modernizării școlilor”, a afirmat Vâlcov.

ŞOC! Soţia marelui campion al României, vedetă pe site-urile pentru adulţi! "Nu sunt 'călugăriţă'. Îmi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO. Imaginile pe care Simona Gherghe le credea uitate de timp! Cum se poza în...
Acest PEȘTE îţi distruge sănătatea. Şi tu îl consumi, fără să ştii ce pericol te...
Decizie disperată luată de familia Cătălinei Ponor, după ce tatăl gimnastei ar fi agresat doi...
De ce trebuie să NU mai consumi CIORBĂ: La asta nu te-ai fi asteptat! Ce...
Monica Pop, acuzaţii grave! Cine e de vină pentru răspândirea covid-19. 'CRIMINAL!'
Surse: Guvernul plănuieşte înăsprirea restricţiilor. Circulaţia ar urma să fie limitată în toată ţara de...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Ce avere are ÎPS Teodosie. Deține proprietăți de milioane de euro și are un salariu...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
I-a injectat fiicei sale de doar 8 ani botox, în mod repetat, deși micuța nu...
Câinii care au SALVAT o populație întreagă de la MOARTE! Povestea NEȘTIUTĂ despre cea mai...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
BREAKING: Incendiu la Spitalul din Craiova. Medicii au sărit pe geam pentru a se salva....
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
NOI RESTRICŢII de circulaţie pentru români: Nimeni nu mai iese din casă după această oră
Iulia Vântur, apariție spectaculoasă. Cum arată acum vedeta stabilită în India
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cel mai mare conglomerat american, zdrobit de pandemia de COVID-19. Ce decizie drastică a luat...
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide