Deputații i-au dat înapoi mandatul lui Petre Roman. ANI: „Decizia este abuzivă. E un precedent periculos”

Deputații i-au dat înapoi mandatul lui Petre Roman. ANI: „Decizia este abuzivă. E un precedent periculos
Plenul Camerei Deputaților a votat marți cu 216 voturi „pentru”, o abținere și un vot neexprimat raportul Comisiei juridice și proiectul de Hotărâre prin care Petre Roman își recapătă mandatul de deputat după un an și jumătate. Hotărârea este considerată, însă,„abuzivă” și nelegală de Agenția Națională de Integritate pentru că s-a făcut în baza unei decizii în instanță care nu a rămas definitivă.
„În Biroul permenent s-a hotărât că își va recupera indemnizația de deputat pentru perioada respectivă. Urmează ca secretarul general să facă formele legale, să propună Biroului Permanent să recupereze indemnizația de deputat, fără sumă forfetară și fără alte drepturi”, a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu.
„Agenția Națională de Integritate consideră că hotărârea adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaților cu privire la Petre Roman este abuzivă de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rămas definitivă o data cu respingerea ca neîntemeiată, de către Tribunalul București, a cererii de reexaminare formulată de acesta. Mai mult decât atât, decizia de astăzi a deputaților este una nelegală, întrucât, deși contestația acestuia depusă la nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel București, contrar practicii judiciare existente, Agenția a atacat cu recurs această sentință”, au transmis cei de la ANI printr-un comunicat de presă.
În plus, reprezentanții ANI au precizat și că luarea unei asemenea decizii în baza unei hotărâri judecătorești care nu este definitivă reprezintă un precedent periculos „în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentințelor pronunțate de instanțele de fond, deși acestea nu au caracter definitiv”.

Petre Roman: Îmi voi relua mandatul și voi candida din nou. „Țin atât de mult la Parlament ca instanță supremă în stat”

Petre Roman a declarat, marți, că își va relua mandatul și va candida din nou, afirmând că ar fi putut face plângere penală atât împotriva președintelui ANI, cât și împotriva lui Valeriu Zgonea, căruia Comisia juridică i-a spus „să nu se grăbească”.

„Puteam să fac plângere penală și împotriva dumnealui (a lui Valeriu Zgonea-n.r.) și a celui de la ANI, nu am făcut-o îndeosebi în ceea ce îl privește pe domnul Zgonea pentru că nu voiam să mai adaug eu la imaginea negativă a Parlamentului, eu care țin atât de mult la Parlament ca instanță supremă în stat să mai adaug ceva negativ”, a comentat Petre Roman decizia plenului. Întrebat dacă îl va da în judecată pe fostul șef al ANI, Petre Roman a afirmat că „este posibil, râmâne să discut și cu avocații”. „Aici poate spune foarte multe, în realitate cei de la Comisia juridică i-au spus (lui Valeriu Zgonea-n.r.) «Nu te grăbi cu această…nu te grăbi, nu ai niciun motiv să te grăbești, nu face pe placul unuia care îți dă un telefon sau mai știu eu cum. Ține-te de ceea ce înseamnă greutatea unui mandat parlamentar!». Acea revocare a fost clar un abuz. Dar abuzul a fost o nedreptate de care tare mult nimeni nu are nevoie”, a susținut Petre Roman, după ce Valeriu Zgonea s-a apărat în plenul Camerei Deputaților pe această temă. El a subliniat că își va relua mandatul și se va implica în campania electorală a PNL, precizând că va candida din nou.

Roman a afirmat că nu cere nimic „deocamdată”, afirmând că Parlamentul nu are de ce să plătească dacă cineva comite un abuz în numele statului.

„Nu cer nimic deocamdată. Am făcut o întâmpinare în sens administrativ, dar nu doresc sub nicio formă ca acest abuz comis la început de unele persoane să se răsfrângă asupra Parlamentului. Nu are de ce Parlamentul și cetățenii României să plătească pentru cineva. Aș vrea să înțelegem un principiu care nu funcționează corect în legislație, dacă cineva în numele statului comite un abuz în raport cu legea este responsabil și răspunde”, a conchis liberalul.

Deputați de la principalele partide au fost de acord marți că au făcut o greșeală privind vacantarea mandatului lui Petre Roman la solicitarea ANI, Valeriu Zgonea afirmând că vina este colectivă, Alina Gorghiu că nu este momentul să se găsească un vinovat și UDMR că s-au împotrivit de la început. Tot Zgonea a afirmat că președintele Camerei Deputaților are un singur vot în Biroul Permanent și că dacă liderii partidelor politice ar fi dorit scoaterea de pe ordinea de zi a hotărârii de revocare a mandatului lui Petre Roman ar fi putut face acest lucru pentru că ordinea de zi este făcută de Comitetul liderilor.

„Nu am văzut nici un lider de grup să ceară retragerea acestui punct de pe ordinea de zi, nu am văzut nici un membru al BP să se opună (…), dar am văzut un raport al Comisiei juridice care insinuează așa undeva…Eu îmi asum ceea ce fac fără nicio problemă. (…) Președintele Camerei sau președintele de ședință care semnează ia act, el nu votează și nici plenul nu votează. Răspunderea este, așa cum scrie în Constituție, colectivă. Atunci când vrem să căutăm vinovați pentru deciziile noastre este bine câteodată, așa cum spunea și doamna Gorghiu, să ne uităm și noi în oglindă fără să facem pe cineva din această sală vinovat”, a declarat Valeriu Zgonea, în plenul Camerei.

Deputat PSD: Hotărârea prin care Petre Roman și-a pierdut funcția a fost una abuzivă

Hotărârea din plen a venit, însă, și cu un nou prilej de„răfuială” a aleșilor cu ANI. Deputatul UDMR Mate Andras a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților că formațiunea din care face parte nu se va grăbi să excludă un coleg, afirmând că vor vota revocarea hotărârii anterioare a Parlamentului în cazul lui Petre Roman.

„Nu ne grăbim cu constatarea incompatibilităților și nici cu excluderea unui coleg și vacantarea unui post de deputat”, a explicat el.

Mate Andras a argumentat că atunci când solicitarea ANI a ajuns în Comisia juridică deputații UDMR și PNL au decis că nu se impune vacantarea locului obținut de Petre Roman, deputat PNL la acea vreme, însă ANI a „insistat” și a dispus și amenzi.

„Dacă din partea ANI s-a insistat pe nedrept încălcând un interes sau un drept legal – în speță dreptul de a vota, de a fi prezent și de a-și exercita mandatul – este vorba despre infracțiunea de abuz în serviciu așa cum prevede noul Cod penal. Parchetul trebuie să se se sesizeze automant și să verifice aceste aspecte, ceea ce cred că se va întâmpla dacă suntem într-un stat de drept. E foarte important să vedem cine a insistat pentru că din informațiile pe care le-am avut atât în Biroul Permanent, cât și la Comisia juridică chiar Agenția insista și spunea că acel raport a rămas definitiv prin neapelare, dar iată că totuși a fost contestat raportul și domnul Roman a câștigat pe fond deja în fața instanței”, a adăugat el.

La rândul său, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreședinte al Comisiei juridice, a arătat că a condus ședința Comisiei juridice în care s-a discutat cazul deputatului Petre Roman și că decizia prin care acesta și-a pierdut funcția de deputat a fost abuzivă.

„ANI ne-a amendat pe toți membrii comisiei, noi vă spunem că am câștigat ambele procese și pe fond si definitiv la apel, nu aveau dreptul să amendeze Comisia juridică. Domnul Petre Roman prin hotărârea Curții de Apel București este practic repus în drepturile de deputat, adică îi este anulat raportul considerat definitiv al ANI. Am ajuns în situația în care nu s-au respectat drepturile procedurale ale unui coleg în sensul că raportul ANI nu era definitiv, am considerat că în mod abuziv printr-o hotărâre a Camerei i s-a luat titlul de deputat. Prin urmare am susținut repunerea în drepturi a lui Roman și revocarea acelei hotărâri judecătorești”, a susținut Ciprian Nica.

Mandatul lui Petre Roman a încetat la începutul lunii februarie 2015. Curtea de Apel București a decis anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Hotărârea instanței a fost atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind stabilit termen de judecată la data de 12 octombrie. Decizia instanței supreme va fi definitivă.

În ianuarie 2015, Tribunalul București a decis să se mențină raportul ANI, prin care s-a constatat că fostul parlamentar se afla în incompatibilitate. Hotărârea a fost luată la acel moment ca urmare a unui incident procedural, în urma căruia Petre Roman nu s-a adresat în timpul acordat de lege, instanței competente, astfel că după decizia Tribunalului Petre Roman și-a pierdut mandatul de deputat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului