Deputații, împotriva propunerii de neimpozitare a salariilor preoților. „Biserica are suficiente avantaje, nu înțeleg de ce i-am acorda mai multe”

Deputații, împotriva propunerii de neimpozitare a salariilor preoților. Biserica are suficiente avantaje, nu înțeleg de ce i-am acorda mai multe
Publicat: 25/09/2012, 18:36
Actualizat: 13/07/2016, 23:48

Inițiativa legislativă a deputatului PSD Andrei-Valentin Sava, prin care acesta vrea să elimine impozitul pe venit la preoți și la personalul neclerical, a stârnit nemulțumiri în rândul parlamentarilor. În timp ce unii deputați au încercat să explice de ce nu ar fi bună o astfel de reglementare, în special pentru bugetul statului, alți parlamentari au fost complet amuzați la auzul acestei inițiative.

Președinta Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților, progresista Eugenia Barna, a răspuns, râzând, că o astfel de măsură nu este binevenită, explicând eventualele consecințe.

„Ce? Cine a propus așa ceva? Și e de la PSD? Ei mai bine ar adopta taxarea marilor averi, susținută de UNPR, nu așa ceva. Într-o perioadă în care toate statele europene merg pe o creștere a bugetului statului, eliminarea bonificațiilor și facilitățile de care beneficiază anumite categorii, domnul deputat s-a gândit să mai acorde niște avantaje, care ar fi proaste pentru construcția bugetului statului. Biserica are alte avantaje suficiente, nu înțeleg de ce i-am acorda și mai multe. Această propunere trebuie regândită”, a declarat, pentru gândul, Eugenia Barna.

Nici deputata PNL Alina Gorghiu nu susține această inițiativă. „Nu văd de ce ar trebui scutiți de impozit preoții, deja Biserica nu plătește taxe pe venituri și pe proprietăți. Și nu cred că este nevoie să-i mai scutești de încă ceva. Nu cred că este vreun parlamentar care să suțină o astfel de inițiativă”, a completat ea.

La rândul său, fostul ministru PDL al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, a încercat să și discute cu deputatul PSD Andrei Valentin Sava pentru a-i explica dezavantajele inițiativei lui.

„Dacă domnul Sava vrea să ajute Biserica, să o facă altfel, nu așa. Chiar dacă el vrea să ajute o categorie de oameni, îi dezavantajează pe alții. Nu este posibilă o aplicare a acestei inițiative, nu e legală în primul rând, impozitarea nu se face în funcție de persoane, ci de natura venitului, ar trebui o impozitare bazată pe echitate, în funcție de venituri”, a declarat Ialomițianu, contactat de gândul.

Nici fostul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, nu încurajează această măsură, ea punând accent pe dezavantajele care s-ar crea dacă ar fi adoptată această inițiativă.

„Sunt multe dezavantaje pentru că s-ar putea crea o discriminare între categoriile de bugetari, nu este corect ca impozitul pe venit să nu se aplice doar unei categorii. S-ar încasa și mai puțini bani la bugetul de stat, ar fi practic două sisteme de impozitare diferite, plus că trebuie discutată și cu partenerii externi, nu poți să iei astfel de decizii de capul tău”, a comentat Barbu, contactată de gândul.

„Este o inițiativă în scop electoral, parlamentarii sunt extrem de generoși în preajma alegerilor. E adevărat, rolul Bisericii este deosebit de important, dar nu cred că o astfel de reglementare ar fi binevenită”, a adăugat Sulfina Barbu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...