Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la 1 an și 6 luni de închisoare

Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv la 1 an și 6 luni de închisoare
Publicat: 05/12/2016, 14:45

„Respinge ca nefondate apelurile formulate de Direcția Națională Anticoruptție și de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian împotriva sentintei penale nr.265 din data de 30 martie 2016, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 1627/1/2014”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Judecătorii au decis menținerea deciziei din luna martie, prin care parlamentarul a fost condamnat la la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Cătălin Marian Rădulescu în anul 2014, acesta fiind acuzat că: „în perioada ianuarie 2013 – februarie 2014, inculpatul, concomitent cu ocuparea funcției de deputat în Parlamentul României, s-a ocupat de administrarea și controlul societății SC Concordia Con. Strade SRL, efectuând în acest sens operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Concret, acesta s-a subrogat în drepturile și obligațiile administratorului de drept, manifestându-se totodată și ca director general al societății” preciza DNA la momentul respectiv.

Astfel, Rădulescu a efectuat nemijlocit următoarele tipuri de operațiuni care intrau în sfera de competență a administratorului de drept / directorului general: a semnat personal documente financiar – contabile și juridice ale societății, a efectuat interviuri pentru angajarea personalului, a reprezentat societatea în relațiile cu terții, negociind în mod direct contracte de execuție, de prestări servicii, contracte de execuție lucrări în subantrepriză, acorduri de asociere, contracte de cesiune creanță, respectiv lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, a supravegheat și controlat în mod direct și nemijlocit activitățile legate de procedurile de participare a societății la licitațiile publice, precum și activitatea lucrătorilor din cadrul serviciului financiar – contabil al societății, stabilind detalii legate de facturare, plăți, garanții bancare ș.a., a depus diligențe de identificare a unor potențiali clienți sau oportunități de afaceri pentru societatea SC Concordia Con. Strade SRL și de recuperare a unor creanțe ale societății, s-a deplasat la fața locului, în cadrul procedurilor de execuție a unor lucrări, pentru supravegherea acestora, negociind și recepția, explică procurorii.

Spre exemplu, potrivit sursei citate, în exercitarea funcției de administrator de fapt și director general de fapt al societății, Cătălin Rădulescu a negociat și a obținut adjudecarea lucrării de asfaltare a unui centru comercial din Pitești, semnând în acest sens un contract de execuție din partea SC Concordia Con. Strade SRL.

În cadrul negocierilor respectivului contract, în luna iulie 2013, deputatul i-a promis 10.000 de lei unei persoane, manager de proiect, pentru ca aceasta să nu ridice obiecții privind execuția lucrărilor de asfaltare. Promisiunea respinsă a fost reluată ulterior, la momentul semnării procesului verbal de recepție, respectiv la 27 august 2013. La acel moment, persoana însărcinată cu avizarea calității lucrării a ridicat obiecțiuni cu privire la calitatea lucrării și, pe cale de consecință, a condiționat semnarea procesului verbal de recepție de reducerea devizului, informa DNA la momentul trimiterii în judecată.

În această împrejurare, deputatul Rădulescu Cătălin Marian a reluat promisiunea inițială privind oferirea sumei de 10.000 lei, pentru ca funcționarul să semneze procesul verbal de recepție fără obiecțiuni (și fără reducerea devizului). Funcționarul a refuzat din nou, motiv pentru care procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor a fost semnat cu reducerea devizului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase