Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc: „Ponta nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile până la sfârșit, este un om de decizie”

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc: Ponta nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile până la sfârșit, este un om de decizie
Publicat: 03/04/2013, 11:12
Actualizat: 10/02/2014, 10:15

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, referitor la propunerile de procurori șefi avansate miercuri de Victor Ponta, că acesta „nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile până la sfârșit, ceea ce arată că este un om de decizie, care nu poate fi întors prea ușor din hotărârile pe care le ia”, relatează MEDIAFAX.

„Victor Ponta nu a făcut decât să-și exercite atribuțiile până la sfârșit, ceea ce arată că este un om de decizie, care nu poate fi întors prea ușor din hotărârile pe care le ia”, a spus Hrebenciuc, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.

„Așa cum ați văzut, și presa internațională a remarcat prestația domniei sale”, a mai spus Hrebenciuc.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), iar Tiberiu Nițu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casație și Justiție.

Propunerile au fost avansate miercuri dimineața de către premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiției, printr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Scrisoarea este înregistrată la Ministerul Justiției miercuri, 3 aprilie, dar datată marți, 2 aprilie.

Ponta i-a mai propus pe Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Codruț Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, pe Alina Bica ca procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și pe Elena Hosu ca adjunct al procurorului șef al DIICOT.

În scrisoarea se arată că, la 3 aprilie, expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar, iar legea nu prevede posibilitatea prelungirii acestuia de către CSM, situație care poate atrage nelegalitatea actelor emise de acum înainte de către Ministerul Public, și este invocat faptul că, potrivit legii, toți acești procurori sunt numiți de președintele țării, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror.

„În baza mandatului strict imitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situației de instabilitate a Ministerului Public și identificarea unor soluții de asigurare a stabilității și predictibilității Ministerului Public, precum și a asigura respectarea angajamentelor externe ale României și de a întări independența justiției, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (…)”, scrie Ponta în scrisoarea adresată CSM.

El adaugă că a luat act de poziția exprimată, în cadrul discuțiilor „informale”, de membrii secției de procurori ai CSM, dar roagă să se dispună asupra acestor propuneri, „conform atribuiilor conferite fiecrei instituții” în baza prevederilor constituționale și legale.

Avizul CSM pentru numirea acestor procurori este consultativ.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat, la finalul discuției cu membrii secției de procurori ai CSM, că concluzia la care s-a ajuns în urma acestei discuții că procurorul general și șeful DNA vor fi selectați în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiției.

El a precizat că a propus Consiliului o procedură directă, în care ca ministru interimar să formuleze propuneri, candidații să fie audiați la CSM, iar președintele să numească, dar secția de procurori a CSM a avut o altă opțiune, pe care nu poate decât să o respecte.

Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat că o va numi pe Laura Codruța Kovesi la șefia DNA, răspunzând afirmativ unei întrebări a jurnaliștilor pe această temă.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susținut însă că premierul Victor Ponta a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susține declarații la CSM pe tema numirii procurorilor și nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la șefia DNA.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiției, o va desemna pe Codruța Kovesi la șefia DNA, el se va opune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului