DETALIUL pe care PSD „a uitat” să-l spună: cine a achitat NOTA DE PLATĂ pentru megalansarea lui Ponta de pe Arena Națională

Redactor:
Clarice Dinu
În cercul mândrilor români ai lui Victor Ponta în campania electorală de anul trecut, primarul la acea vreme Sorin Oprescu nu s-a oprit la a-l suține public pe prezidențiabilul PSD, ci a pus la bătaie și banii Primăriei. Ilegal, vine după un an verdictul Curții de Conturi, care a constatat că că municipalitatea a plătit din fondurile publice nu mai puțin de 245.346 de lei pentru megalansarea lui Victor Ponta de pe Arena Națională.

Mai exact, în baza unui acord cadru pe care primăria îl încheiase cu UTI Grup SA, instituția condusă de Sorin Oprescu a comandat, iar societatea a prestat servicii mentenanță, de operare a Arenei – activarea și operarea instalațiilor electrice, de securitate și de comunicații – și de reparare a gazonului în vederea organizării evenimentului PSD, în perioada 19-20 septembrie 2014.

„Ținând cont de specificul evenimentului la care ne referim, care a necesitat realizarea într-un interval de 5 zile a instalării scenei și echipamentelor specifice de sunet și lumini, PMB a înaintat către UTI o notă de comandă similară a 3 evenimente. (…) UTI a prestat toate activitățile tehnice specifice solicitate de către PMB prin nota de comandă evidențiată în contractul de mentenanță semnat între părți, iar situația de lucrări aferentă lunii septembrie (care a inclus și evenimentul PSD), precum și factura emisă de UTI Grup, în baza validării situației de lucrări de către experții tehnicii PMB, reflectă serviciile tehnice prestate”, precizează compania, într-un punct de vedere public.

Valoarea facturii pentru eveniment s-a ridicat la 245.346 de lei și a fost plătită de Primăria Capitalei în baza înțelegerii pe care o avea cu compania. În 2015 însă, după un audit al Curții de Conturi care a constat că aceste cheltuieli din fonduri publice s-au efectuat ilegat, UTI a fost nevoită să anuleze factura emisă, să dea banii înapoi și să plătească în plus majorările si penalitățile pentru suma încasată.

„Sumele menționate de către Curtea de Conturi nu au fost returnate de către UTI Grup, ci au fost reținute discreționar de către PMB din factura emisă de UTI, aferentă situației de plăti pentru serviciile prestate de UTI către PMB din luna noiembrie 2015, în baza adresei oficiale primite de la PMB în luna octombrie 2015 care făcea referire la decizia Curții de Conturi. Din rațiuni fiscale, am emis o factură de storno pentru aceasta sumă”, a precizat compania.

PSD nu a plătit nici la UTI, nici la primărie

UTI nu a rămas doar fără banii de la Primărie. În afară de contractul cu municipalitatea, firma a încheiat și o înțelegere cu PSD în valoare de 150.000 de lei, care însă nu a fost achitată nici până în prezent.

„Pentru același eveniment, reprezentații PSD, în calitate de organizator, au solicitat către UTI Grup prestarea de servicii suplimentare față de cele standard (servicii tehnice necesare pentru realizarea scenei, a sistemului de iluminat și sonorizare, comunicații și securitate, control acces și ticketing, inclusiv emiterea, tipărirea, codificarea și testarea biletelor pentru publicul spectator). Contractul între UTI Grup și PSD pentru prestarea acestor servicii a fost semnat în data de 8 septembrie 2014. (…) În baza contractului, la finalizarea evenimentului UTI Grup a emis către PSD o factură de prestări servicii care nu a fost plătită în termen. UTI a trimis notificări către PSD și, pentru că acestea au rămas fără răspuns, a fost deschis un dosar în instanță pentru recuperarea datoriilor. Procesul a fost câștigat de UTI Grup”, precizează compania.

PSD însă nu a plătit nici banii datorați primăriei pentru închirierea Arenei Naționale pentru megalansarea lui Victor Ponta. „Pot să vă spun că acea factură nu a fost încasată în cursul acestui an, Curtea de Conturi a sesizat acest lucru, iar Primăria Capitalei s-a îndreptat, prin serviciul subordonat, împotriva PSD în instanță pentru a recupera suma restantă”, a declarat, pentru Digi24, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Alexandru Ichim.

Victor Ponta și-a lansat în septembrie anul trecut candidatura la prezidențiale pe Arena națională, în prezența a aproape 70.000 de oameni, aduși la București pentru evenimentul care a avut loc chiar de ziua fostului premier.

Răspunzând ulterior la acuzațiile PNL-ului privind finanțarea evenimentului, Ponta a spus că PSD a plătit costurile de închiriere, comentând că liberalii sunt îi acuză pe pesediști din invidie. Acum, după mai bine de un an, s-a dovedit că PSD nu a plătit nimic.

Inchide