VIDEO | Diana Șoșoacă, nou derapaj la tribuna Senatului: „Anulați porcăria de pandemie prin care furați de nu mai puteți și lăsați părinții în pace”

Publicat: 15/12/2021, 14:35
Actualizat: 15/12/2021, 14:36

Diana Șoșoacă a lansat, din nou, acuzații de la tribuna Senatului, afirmând că pandemia nu există de fapt și că este o ocazie de a fura bani, prin achiziții publice.

Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a făcut declarațiile acide în timpul dezbaterii propunerii legislative prin care s-au modificat condițiile de acordare a concediilor medicale pentru părinții ai căror copii sunt carantinați sau izolați din cauza bolii.

Propunerea a fost adoptată cu 111 de voturi „pentru” exprimate, dintre cei 113 aleși prezenți, niciun vot împotrivă, nici măcăr din partea Dianei Șoșoacă, senatoarea abținându-se, și un „nu am votat”.

„Lăsați minciuna!”

„Îmi pare rău că vă spun, ar fi fost o inițiativă foarte bună, domnule profesor doctor Cercel, dar cred că trebuia să aveți un jurist să vă spună, că pentru o suspiciune de boală dumneavoastră țineți acasă părinții și le mai dați și numai 85% din indemnizație”, a spus Diana Șoșoacă, la tribuna Senatului, după intervenția lui Adrian Streinu Cercel (PSD), președinte al Comisiei pentru sănătate.

Acesta afirmase anterior că propunerea aduce o modificare legislativă binevenită. „Asta demonstrează că știm să avem griijă de copiii noștri până la împlinirea vârstei de 18 ani. Am discutat foarte mult în comisia pentru sănătate a Senatului despre acest act normativ și cu toții am ajuns la concluzia, în unanimitate am votat ca acest proiect de lege, care ni se pare foarte bun, mai ales pentru momentul actual, și să nu uităm că nu am ieșit din pandemie, mai avem mult de lucrat în acest sens”, a declarat senatorul social-democrat.

Diana Șoșoacă a negat existența pandemiei și i-a acuzat pe aleși că îi prejudiciază pe părinți. „Deci, după ce că nu avem pandemie, nu a fost decretată epidemia, avem un procentaj de decese în România 0,29%, iar la nivel mondial, 0,066% – puneți mâna și faceți calcule, ceea ce nu înseamnă pandemie, da?, în acest moment îi și prejudiciați pe părinți, le luați 15% din salariu ca să aibă grijă de niște copii pe care voi îi băgați în carantină și îi izolare pentru presupuse boli, o răceală pe care voi, dacă o tratați în spital, îi omorâți pe toți. Asta este adevărul și deja spun toate anchetele procurorilor și se demonstrează în acest moment prin toate autopsiile care se fac. Lăsați minciuna, treceți într-o stare normală, anulați porcăria de pandemie prin care furați de nu mai puteți, după toate achizițiile publice din pandemie, și lăsați părinții în pace”, a spus Diana Șoșoacă, la tribuna Senatului.

Adrian Streinu Cercel: „Este o realitate pe care nu o putem nega”

În replică, senatorul Adrian Streinu Cercel – fost manager general al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” – i-a explicat senatoarei neafiliate că pandemia este în vigoare, amintind definiția acesteia.

„Vreau să fac o mică corecție: Suntem în pandemie și pandemia a fost decretată de către Organizația Mondială a Sănătății. Iar pandemia este o infecție care se plimbă la nivel planetar, de pe un continent pe altul și afectează mai multe zone în același timp, prin definiție. Este foarte adevărat că nu fost decretată epidemie pe teritoriul României, este altă discuție. Faptul că spitatele au fost și sunt în continuare pline cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2, respectiv cu COVID, este o realitate pe care nu o putem nega”, a precizat senatorul PSD.

Condițiile de acordare a infemnizațiilor pentru îngrijirea copiilor

Declarațiile au fost făcute în timpul dezbaterii din camera superioră a Parlamententului privind Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. Proiectul de act normativ, care a primit raport favorabil, cu amendamente, de la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și de la Consiliul legislativ prevede acoperirea integrală a concediului părinților pentru îngrijirea copiilor cu suspiciuni asupra unei boli contagioane

Mai exact, ordonanța de urgență prin care se oferă 85% din baza de calcul pentru îngrijirea copiilor bolnavi a fost completată cu un nou articol:

„În cazul copilului aflat în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni asupra unei boli infectocontagioase, asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinării sau izolării în conditiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completarile ulterioare, și a căror activitate nu poate fi prestată de la domiciliu au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani”, se arată în proiectul legislativ.

În Comisia de specialitate, conform amendamentelor admise, acesta a fost modificat astfel: „(1^4) În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condiţiile Legii nr.136/2020, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, asiguraţii pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani”.

Cuantumul brut lunar al indemnizației aferente acestui articol este de 100% din baza de calcul stabilită conform legii și se suportd integral din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul a fost depus la Senat, prima cameră sesizată, de 26 deputați și 25 senatori, majoritatea de la USR, dar și de la PNL, PSD și UDMR, în data de 26 noiembrie. După ce a fost adoptat de senatori urmează să fie analizat și de Camera Deputaților, apoi, pentru a fi implementat, trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult