Din culisele CEx. Cum încearcă PSD să salveze PNDL: ajustări la ajutorul de șomaj și indemnizația de handicap / Surse: Guvernul nu mai are bani la buget

Din culisele CEx. Cum încearcă PSD să salveze PNDL: ajustări la ajutorul de șomaj și indemnizația de handicap / Surse: Guvernul nu mai are bani la buget
Publicat: 15/07/2019, 20:37

În CEx de lunea viitoare va fi prezentat rezultatul consultărilor cu ALDE și Pro România și date din sondajele de opinie comandate de PSD, au explicat sursele citate. Este posibil ca social-democrații să o valideze pe Viorica Dăncilă prezidențiabilul PSD.

Timp de aproape două ore subiectul principal al Comitetului Executiv de luni a fost rectificarea bugetară din 31 iulie, în contextul în care Guvernul nu mai are bani la buget, au spus sursele din PSD.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a mers pe ideea tăierii unor programe sociale, acesta evocând și bursele pentru studenți, plus ajutoarele sociale, cu precădere ajutorul de șomaj, în ideea de a convinge oamenii să se integreze pe piața muncii. Cu toate acestea Teodorovici nu a prezentat, în CEx, și forma pe care o va lua măsură economică privitoare la ajutoarele de șomaj, au precizat sursele social-democrate.

Printre alte măsuri avute în vedere ar fi și ajustări ale indemnizației pentru persoanele cu handicap. Ideea tăierii din programele sociale va fi făcută de PSD cu scopul de a salva Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), au adăugat sursele menționate.

Un alt subiect în CEx a fost cel referitor la prezidențiale, în vederea unei decizii dacă PSD să aibă candidat separat sau în alianță. Aici a avut o intervenție și Paul Stănescu, premierul acuzându-l că vorbește despre această temă în presă.

În replică, Stănescu a spus că PSD trebuie să vadă dacă poate merge alături de alte partide la prezidențiale pentru a câștiga mandatul la Cotroceni și pentru a nu rata intrarea în al doilea tur. De acord cu această idee a fost și vicepreședintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.

Premierul i-a reproșat lui Stănescu că nu este normal să apară în presă, că ea nu procedează astfel, adăugând că trebuie respectate niște reguli.

„La acel moment a reacționat Gabriela Firea și a întrebat-o «dumneavoastră ce regulă ați respectat, pentru că ați fost prima care a încălcat această regulă?». Firea i-a mai spus «ați zis că nu candidați, că apoi dacă vor colegii candidez». A fost un schimb de replici între ele două”, au precizat surse social-democrate, pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu și alți social-democrați au forțat nota și au spus că trebuie să existe o echipă de negociere cu celelalte partide și Viorica Dăncilă a fost nevoită să supună la vot în CEx.

„Premierul a supus la vot următoarele variante: vreți candidatul PSD sau vreți un alt candidat de la celelalte partide, susținut de PSD? Premierul așa a prezentat votul, dar clar lumea a vrut un candidat PSD. Însă ideea este dacă poate fi un candidat al PSD susținut de toată coaliția?”, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Prin urmare, CEx a stabilit că va fi făcută o echipă de negociere care va discuta cu ALDE și cu Pro România, premierul supunând la vot constituirea echipei care să vorbească cu toată lumea, inclusiv cu patronatele și sindicatele. Pe de altă parte, Dăncilă nu a prezentat componența echipei.

Viorica Dăncilă i-a reproșat în CEx lui Carmen Dan ieșirea publică dinaintea ședinței. De asemenea, vreo doi-trei social-democrați, printre care unii Bistrița și Tulcea, i-au reproșat lui Dan că au mers la ea cu diverse probleme pe care nu le-a rezoltat.

Ulterior, Carmen Dan a luat cuvântul, în Comitetul Executiv, și a spus că a discutat cu prim-ministrul și i-a explicat situația, precizând că nu are ce să își reproșeze, au explicat sursele citate.

Referitor la o a doua etapă a remanierii, aceasta se află momentan sub semnul întrebării, având în vedere că nu prea sunt social-democrați care ar vrea să facă parte din Guvern, asociindu-se cu Viorica Dăncilă, au precizat sursele din PSD. De exemplu, la Ministerul Educației s-a discutat până în ultima clipă despre schimbarea Ecaterinei Andronescu, însă nu a fost găsită o persoană dispusă să preia portofoliul.

Unii social-democrații vorbesc deja despre riscul ruperii coaliției și ieșirea de la guvernare, în contextul anunțului lui Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat că ar fi dispus să candideze la prezidențiale și fără PSD, au adăugat sursele menționate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după CEx al PSD, modificările din Guvern, Ramona Mănescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne și Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe parteneriate strategice.

Președintele social-democrat a adăugat că PSD vrea un candidat propriu la prezidențiale și va discuta cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre o susținere. În cazul în care președintele ALDE își menține intenția de a candida, Dăncilă a vorbit despre o susținere în turul doi.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, luni, că în ședința Comitetului Executiv Național PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depășesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.

El a mai spus că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți. De asemenea, limita de vârstă a studenților pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

Foto: Pixabay

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”