Din culisele CEx. Cum încearcă PSD să salveze PNDL: ajustări la ajutorul de șomaj și indemnizația de handicap / Surse: Guvernul nu mai are bani la buget

Redactor:
Politic
Din culisele CEx. Cum încearcă PSD să salveze PNDL: ajustări la ajutorul de șomaj și indemnizația de handicap / Surse: Guvernul nu mai are bani la buget
Rectificarea bugetară a fost punctul central în CEx luni, printre măsurile propuse de Eugen Teodorovici, însă neanunțate, fiind și ajustări la ajutorul de șomaj sau indemnizația pentru persoanele cu handicap, au spus surse din PSD, pentru MEDIAFAX. Un alt Comitet Executiv va avea loc pe 22 iulie.

În CEx de lunea viitoare va fi prezentat rezultatul consultărilor cu ALDE și Pro România și date din sondajele de opinie comandate de PSD, au explicat sursele citate. Este posibil ca social-democrații să o valideze pe Viorica Dăncilă prezidențiabilul PSD.

Timp de aproape două ore subiectul principal al Comitetului Executiv de luni a fost rectificarea bugetară din 31 iulie, în contextul în care Guvernul nu mai are bani la buget, au spus sursele din PSD.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a mers pe ideea tăierii unor programe sociale, acesta evocând și bursele pentru studenți, plus ajutoarele sociale, cu precădere ajutorul de șomaj, în ideea de a convinge oamenii să se integreze pe piața muncii. Cu toate acestea Teodorovici nu a prezentat, în CEx, și forma pe care o va lua măsură economică privitoare la ajutoarele de șomaj, au precizat sursele social-democrate.

Printre alte măsuri avute în vedere ar fi și ajustări ale indemnizației pentru persoanele cu handicap. Ideea tăierii din programele sociale va fi făcută de PSD cu scopul de a salva Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), au adăugat sursele menționate.

Un alt subiect în CEx a fost cel referitor la prezidențiale, în vederea unei decizii dacă PSD să aibă candidat separat sau în alianță. Aici a avut o intervenție și Paul Stănescu, premierul acuzându-l că vorbește despre această temă în presă.

În replică, Stănescu a spus că PSD trebuie să vadă dacă poate merge alături de alte partide la prezidențiale pentru a câștiga mandatul la Cotroceni și pentru a nu rata intrarea în al doilea tur. De acord cu această idee a fost și vicepreședintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.

Premierul i-a reproșat lui Stănescu că nu este normal să apară în presă, că ea nu procedează astfel, adăugând că trebuie respectate niște reguli.

„La acel moment a reacționat Gabriela Firea și a întrebat-o «dumneavoastră ce regulă ați respectat, pentru că ați fost prima care a încălcat această regulă?». Firea i-a mai spus «ați zis că nu candidați, că apoi dacă vor colegii candidez». A fost un schimb de replici între ele două”, au precizat surse social-democrate, pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu și alți social-democrați au forțat nota și au spus că trebuie să existe o echipă de negociere cu celelalte partide și Viorica Dăncilă a fost nevoită să supună la vot în CEx.

„Premierul a supus la vot următoarele variante: vreți candidatul PSD sau vreți un alt candidat de la celelalte partide, susținut de PSD? Premierul așa a prezentat votul, dar clar lumea a vrut un candidat PSD. Însă ideea este dacă poate fi un candidat al PSD susținut de toată coaliția?”, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Prin urmare, CEx a stabilit că va fi făcută o echipă de negociere care va discuta cu ALDE și cu Pro România, premierul supunând la vot constituirea echipei care să vorbească cu toată lumea, inclusiv cu patronatele și sindicatele. Pe de altă parte, Dăncilă nu a prezentat componența echipei.

Viorica Dăncilă i-a reproșat în CEx lui Carmen Dan ieșirea publică dinaintea ședinței. De asemenea, vreo doi-trei social-democrați, printre care unii Bistrița și Tulcea, i-au reproșat lui Dan că au mers la ea cu diverse probleme pe care nu le-a rezoltat.

Ulterior, Carmen Dan a luat cuvântul, în Comitetul Executiv, și a spus că a discutat cu prim-ministrul și i-a explicat situația, precizând că nu are ce să își reproșeze, au explicat sursele citate.

Referitor la o a doua etapă a remanierii, aceasta se află momentan sub semnul întrebării, având în vedere că nu prea sunt social-democrați care ar vrea să facă parte din Guvern, asociindu-se cu Viorica Dăncilă, au precizat sursele din PSD. De exemplu, la Ministerul Educației s-a discutat până în ultima clipă despre schimbarea Ecaterinei Andronescu, însă nu a fost găsită o persoană dispusă să preia portofoliul.

Unii social-democrații vorbesc deja despre riscul ruperii coaliției și ieșirea de la guvernare, în contextul anunțului lui Călin Popescu Tăriceanu, care a anunțat că ar fi dispus să candideze la prezidențiale și fără PSD, au adăugat sursele menționate.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni, după CEx al PSD, modificările din Guvern, Ramona Mănescu fiind propunerea pentru Externe, Nicolae Moga pentru Interne și Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe parteneriate strategice.

Președintele social-democrat a adăugat că PSD vrea un candidat propriu la prezidențiale și va discuta cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre o susținere. În cazul în care președintele ALDE își menține intenția de a candida, Dăncilă a vorbit despre o susținere în turul doi.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, luni, că în ședința Comitetului Executiv Național PSD, s-a convenit, de principiu, un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, celora care depășesc această sumă urmând a le fi aplicată o „taxă de solidaritate”.

El a mai spus că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți. De asemenea, limita de vârstă a studenților pentru a beneficia de gratuitate va fi de 26 de ani.

Foto: Pixabay

Tags:
Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Pericolul major care amenință planeta. Acum e oficial, aplicațiile de tip Waze ar putea deveni...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
Horoscopul banilor 17-23 mai 2021. Zodia care dă lovitura, va fi săptămâna perfectă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Flavia Groșan, medicul care tratează bolnavi de COVID-19 după scheme de tratament proprii, face un...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide