Directorul Agerpres pus la zid în Parlament după gafa de la Externe. Deputat: „Ați transformat agenția într-una de voiaj, vă cer demisia”. Cât a cheltuit Giboi pentru deplasări în doi ani de mandat

Directorul Agerpres pus la zid în Parlament după gafa de la Externe. Deputat: „Ați transformat agenția într-una de voiaj, vă cer demisia. Cât a cheltuit Giboi pentru deplasări în doi ani de mandat
Publicat: 17/03/2015, 15:32

Audierea directorului Agerpres în cadrul Comisiei de Cultură s-a făcut la solicitarea deputatei Liliana Mincă, după gafa diplomatică în care a fost implicat ministrul Aurescu. Dacă purtătorul de cuvânt al MAE și-a dat demisia după acest incident, de la Agerpres nu și-a dat nimeni demisia, ci o angajată a fost penalizată cu 10% din salariu.

Directorul Agerpres a recunoscut că greșeala tehnică a aparținut agenției pe care o conduce, dar că „bun de tipar” a venit din partea MAE.

„Nu trebuie să aruncăm pisica de la unii la alții, fiecare am avut partea noastră de vină”, a spus Giboi, în fața deputaților din Comisia de Cultură.

După ce a prezentat sumar ce a făcut în deplasările externe, Giboi a concluzionat: „numai cine nu muncește nu greșește, evident, greșim. Greșelile se întâmplă”.

Deputatul Mădălin Voicu i-a atras atenția lui Alexandru Giboi că a recidivat cu gafele și în documentele trimise la Parlament.

„Sunteți îndrăgostit de călătorii”, l-a întrebat Mădălin Voicu pe directorul Agerpres. Acesta a reacțioanat pe un ton iritat, explicând cât de grele sunt deplasările și cât de mult durează uneori zborul cu avionul.

„Mulțumesc pentru întrebări, într-adevăr unele sunt umoristice. Greșeli se întâmplă”, a reacționat Giboi.

„Greșeli nu se întâmplă”, a sărit deputatul Popa.

„Ați transformat Agerpres în agenție de voiaj”, a plusat Liliana Mincă.

„Sunt zboruri cu avionul șase ore, cu escale noaptea. Nu prea ai timp să faci turism”, a spus Giboi.

„La Giboi am și rimă”, i-a atras astenția Mădălin Voicu. Și a continuat: „credeți că răspunsurile, că sunt umoristice sau serioase pe care mi le-ați dat, sunt la nivelul, pretențiile pe care dvs le ridicați vizavi de respectful pe care vi-l purtăm sau ați vrut așa un dialog semantic? În fond v-am rugat să ne explicați niște lucruri tehnice, nu o povestire, pe care o putem lua în glumă. Lucrurile sunt mult mai serioase, există întrebări care doresc și niște răspunsuri. Că nu călătoriți cât v-ați dori nu mă interesează foarte tare. Puteați trimite pe cineva”, i-a atras atenția Mădălin Voicu.

Tonul discuțiilor a fost aprins de Liliana Mincă.

„Nu v-am cerut să vă criticăm, ci să vă controlăm. O să vă învățăm să scrieți și rapoarte de activitate. Ați transformat Agerpres în Agenție de voiaj intern și extern. Tratați superficial întreaga activitate din cadrul Agenției. Eu vă cer demisia aici, deoarece vă faceți responsabil de tot ceea ce s-a întâmplat la MAE. Unul dintre cei mai buni miniștri pe care i-a avut România, datorită dvs, datorită că nu sunteți un profesionist, nu ați făcut altceva decât să decredibilizați activitatea unui foarte bun ministru de Externe”, a fost intervenția Lilianei Mincă.

Deputatul Radu Popa a plusat: „cred că ați nenorocit imaginea unui ministru foarte bun”.

Directorul Agerpres a reluat pledoaria sa, afirmând că el personal nu a văzut broșura trimisă la Ministerul de Externe, iar angajata Agerpres a fost sancționată pentru eroarea comisă.

Giboi a precizat că a fost informat de partenerii din ambasade că nu există niciun efect în relațiile externe după această gafă.
În apărarea lui Giboi au sărit deputații Mihai Sturzu și Florin Pâslaru.

Șeful TSD a venit cu o explicație inedită. Și-a scos telefonul și le-a arătat colegilor că atunci când a dat căutare pe Google „ministrul de externe german”, primele indexări se referă la gafa ministrului de Externe german care a greșit pe Facebook numele președintelui român.
„Google nu a indexat această gafă atât de puternic”, și-a explicat raționamentul Sturzu.

Deputatul Cristian Popescu a atras atenția că Alexandru Giboi a fost instalat șef al Agerpres după ce înainte condusese departamentul de comunicare al PSD.

„Nu este normal să politizăm o instituție publică, nu este normal ca un om de la biroul de presă al PSD să fie mutat la Agerpres. Astăzi vedem efectele acestei mutări. Nu pot decât să propun să ținem un moment de jenă pentru această situație. „, a spus Popescu.
Potrivit documentelor depuse la Parlament, directorul Agerpres și persoanele care l-au însoțit cheltuit pentru deplasări externe în cei doi ani de mandate 202.660 lei, iar pentru deplasările interne 31.261 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?