Discriminarea pe bază de orientare sexuală, exclusă din Constituție. Animalele, protejate prin legea fundamentală

Redactor:
Sorina Ionașc
Discriminarea pe bază de orientare sexuală, exclusă din Constituție. Animalele, protejate prin legea fundamentală

Parlamentarii au hotărât, în cea de-a șasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea Constituției,  ca în cazul în care un referendum de demitere a președintelui a fost validat, în condițiile legii (cvorum de prezență de 30%, iar opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente), legislativul să fie dizolvat dacă cel puțin jumătate dintre voturile exprimate sunt împotriva demiterii șefului statului. Mai mult, alegerile anticipate ar urma să fie organizate în maxim 45 de zile.

După ce în a doua zi de lucru a Comisiei s-a introdus termenul de „regiune” în legea fundamentală, în ședința de marți parlamentarii au introdus în Constituție și Consiliul Regional. Cu toate acestea, regimul prefecților județeni și regionali nu a fost definitivat.

Tot în ședința de marți a Comisiei, parlamentarii au rezolvat mai multe subiecte care au creat tensiuni în USL. În primul rând, amendamentul propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu, referior la interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală, a fost eliminat din proiectul de revizuire, deși inițial a fost adoptat. Această propunere a liberalului a produs nemulțumiri între parlamentari, care au considerat necesar să precizeze în Constituție că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, odată eliminat amendamentul lui Chiuariu, a fost scoasă din proiectul de revizuire și această precizare, existentă în Codul Civil.

O altă modificare a legii fundamentale care a pus probleme în USL a fost și regimul creanțelor, parlamentarii hotărând că acestea ar trebui să aibă același regim juridic ca și contribuțiile financiare, amendament criticat de social-democrați. Din acest motiv, membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției au revenit asupra acestui articol, completând amendamentul cu sintagma „în condițiile legii”.

„Dreptul de proprietate, precum și creanțele  împotriva statului, sunt garantate. Creanțele împotriva statului au același regim juridic ca și contribuțiile fiscale, în condițiile legii”, se arată în articolul 44, alineatul 1.

La propunerea președintelui Comisiei Juridice de la Senat, Tudor Chiuariu, membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției au scurtat termenele în care forurile legislative, în calitate de primă cameră sesizată, trebuie să se pronunțe asupra unui proiect de lege. Astfel, prin noua formă a Constituției, Camerele trebuie să se pronunțe în termen de 30 de zile (în loc de 45) pentru inițiativele simple, și 45 de zile (în loc de 60) pentru legile complexe.

 „Camera sesizată se pronunță în termen de 30 de zile. Pentru coduri și alte legi de complexitate deosebită termenul maximal este de 45 de zile”, se arată în articolul 75.

Totodată, deși amendamentul Forumului Constituțional referitor la drepturile animalelor a fost respins în primă fază, parlamentarii au revenit asupra subiectului și au introdus în Constituție un articol prin care sunt protejate animalele. „Sunt interzise relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii”, se arată în formularea deputatul Varujan Pambuccian, care a insistat asupra acestui articol nou.

Referitor la interceptările comunicărilor și convorbirilor, parlamentarii au păstrat termenul de 48 de ore, în care procurorul poate să le dispună, prin ordonanță.


Gândul a prezentat LIVE TEXT cea de-a șasea zi de lucru a Comisiei pentru revizuirea legii fundamentale.

UPDATE 17.36 Ședința Comisiei pentru revizuirea Constituției s-a încheiat.

UPDATE 17.34 Membrii Comisiei au introdus în Constituția revizuită și drepturile animalelor. Astfel, prin legea fundamentală vor fi interzise „relele tratamente aplicate animalelor, definite conform legii”. Amendamentul a fost votat în unanimitate.

UPDATE 17.22 Parlamentarii au scos din proiectul de revizuire a Constituției și sintagma „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, luând în considerare că s-a respins și interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală. Textul Constituțional rămâne în forma actuală, cu sintagma „căsătoria între soți”.

UPDATE 17.15 Referitor la regimul creanțelor fiscale, subiect care a creat tensiuni în USL, amendamentul adoptat anterior de Comisie a fost completat cu sintagma „în condițiile legii”. 

Art.44.- (1)” Dreptul de proprietate, precum și creanțele  împotriva statului, sunt garantate. Creanțele împotriva statului au același regim juridic ca și contribuțiile fiscale, în condițiile legii.”

UPDATE 17.07 Parlamentarii au revenit și asupra articolului referitor la interceptările convorbirilor și comunicărilor, acestea putând fi făcute, prin ordonanța procurorului, pe o perioadă de maxim 48 de ore.

Art.28. alin. (2) Interceptarea convorbirilor și comunicărilor, în mediul ambiental, percheziția informatică și accesul la un suport informatic, obținerea  listei convorbirilor telefonice, reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale, identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului unui sistem de telecomunicații sau a unui punct de acces la un computer ori alte asemenea tehnici, se dispun de judecător, în condițiile legii.

Art 28, alin. (3) În cazul în care există urgență deosebită în luarea uneia din măsurile prevăzute la alin.(2), procurorul poate să dispună prin ordonanță, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, luarea măsurii pe o perioadă de  cel mult 48 de ore. Îndată după luarea măsurii, procurorul se adresează instanței de judecată competente care decide asupra măsurii dispuse de procuror și, dacă s-a cerut, asupra luării măsurii în continuare. Dacă măsura dispusă de procuror este infirmată, instanța va dispune, când este cazul, distrugerea probelor obținute, care se realizează de procuror pe bază de proces-verbal, ce se depune la instanță.

UPDATE 16.13 Amendamentul care interzicea discriminarea pe bază de orientare sexuală, adoptat în primele zile de lucru ale comisiei, a fost respins. Reacția lui Antonescu, după numărarea voturilor: „Opa!”. De data aceasta, parlamentarii PSD au votat „împotrivă”.

UPDATE 16.07 Astfel, membrii Comisiei au revenit asupra articolului 4, referitor la puterile statului. Textul adoptat de parlamentari este următorul:

Art.1.- (4) „Statul se organizează potrivit principiilor separației, echilibrului și cooperării loiale a puterilor – legislativă, executivă și judecătorească – în cadrul democrației constituționale. Puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă este reprezentată de Guvern și de celelalte organe de specialitate ale administrației publice centrale, iar puterea judecătorească este reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și de celelalte instanțe judecătorești”.

UPDATE 16.05 Parlamentarii au reluat articolele amânate în zilele de lucru anterioare.

UPDATE 15.55 Președintele Comisiei, Crin Antonescu, a propus amânarea subiectului pentru ședința de mâine din cauza neînțelegerilor referitoare la prefecți și subprefecți.

Ioan Adam, PSD: „Eu nu văd de ce trebuie să-i numim pe prefecții județeni subprefecți regionali. Ei au un statut propriu, nu văd care e logica. Dacă activitatea rămâne la fel, nu înțeleg de ce să schimbăm”.

UPDATE 15.40 Membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției au trecut în legea fundamentală, la articolul 122, și o instituție nouă, anunțată și de ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, și anume Consiliul Regional.

„Consiliul regional este autoritatea administrației publice pentru coordonarea activității consiliilor județene, în vederea realizării serviciilor publice de interes regional”, alin.1.

„Consiliul regional este ales și funcționează în condițiile legii”, alin.2.

UPDATE 14.54 Liberalii au propus ca din CNS – Consiliul Național de Securitate (fostul CSAT)- să facă parte și un reprezentant al partidelor din opoziție, cu statutul de invitat permanent. Amendamentul a fost respins. Tot la propunerea PNL, amendamentele adoptate arată că „CNS emite hotărâri care sunt obligatorii pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice la care se referă, prezintă anual sau oricând este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului”.

UPDATE 14.40 Ședința Comisiei a reînceput.

UPDATE 12.17 Parlamentarii au luat pauză până la 14.30.

UPDATE 12.10 Parlamentarii au aprobat, la propunerea PNL, schimbarea textului articolului 117, alineatul 2, privind înființarea organelor de specialitate. „Organele de specialitate ale administrației publice centrale-autonome, aflate sub control parlamentar, în subordinea Guvernului sau în subordinea Parlamentului, pot fi înființate numai prin lege”, se arată în noul text.

UPDATE 11.41 Amendamentul Forumului Constituțional a fost adoptat. Parlamentul va fi dizolvat dacă referendumul pentru demiterea președintelui este validat, în condițiile legii, însă mai mult de jumătate dintre oameni s-au exprimat împotriva demiterii președintelui. După dizolvarea Parlamentului, ar urma să se organizeze alegeri anticipate în termen de 45 de zile.

UPDATE 11.32 Mate Andras, UDMR: „Eu nu cred că dacă un referendum este invalidat trebuie să se ajungă la o sancțiune atât de drastică, la dizolvarea Parlamentului”.

Ioan Adam, PSD: „Trebuie să fim extrem de atenți când reglementăm acest lucru, trebuie să punem niște termeni preciși”.

Toni Greblă, PSD: „Haideți să adaugăm la propunerea Forumului încă o condiție pentru dizolvarea Parlamentului. Și anume dacă referendumul a fost validat, dar nu s-a întrunit 50%+1 din numărul de voturi valabil exprimate pentru propunerea de demitere a președintelui, iar Curtea Constituțională a dat aviz negativ, atunci să se dizolve Parlamentul”

UPDATE 11.25 Parlamentarii au redeschis discuția privind dizolvarea Parlamentului în cazul în care un referendum pentru demiterea președintelui a fost invalidat. Forumul Constituțional a propus ca legislativul să fie dizolvat dacă la referendum propunerea de demitere a șefului statului nu a întrunit 50% + 1 din numărul de voturi valabil exprimate.

UPDATE 11.17 Totodată, membrii comisiei au decis, prin adoptarea unui amendament al grupului PSD, să treacă în legea fundamentală faptul că Senatul numește Avocatul Poporului, trei dintre judecătorii CCR, conducerea Consiliului Legislativ, consilierii Curții de Conturi, președintele AEP și directorii SRI, SIE, SPP și STS.

a) trei dintre judecătorii Curții Constituționale

b) președintele și vicepreșdinții Consiliului Legislativ

c) consilierii Curții de Conturi

d) președintele Consiliului Economic și Social

e) președintele Autorității Electorale Permanente

f) reprezentanții oricărei alte autorități sau instituții publice aflate sub control parlamentar sau, care potrivit legii, prezintă Parlamentului rapoarte sau alte dări de seamă privind propria activitate”

UPDATE 11.15 Liberalii și social-democrații au propus ca termenul în care prima Cameră sesizată trebuie să se pronunțe asupra unei inițiative să fie redus de la 45 de zile la 30, iar pentru legile complexe de la 60 de zile la 45. Este vorba despre articolul 75, alineatul 2. „Camera sesizată se pronunță în termen de 30 de zile. Pentru coduri și alte legi de complexitate deosebită termenul maximal este de 45 de zile”, se arată în amendamentul PNL și PSD, susținut de Tudor Chiuariu. Propunerea a fost adoptată.

UPDATE 10.50 Grupul parlamentar PSD a propus introducerea în Constituție a unor noi alineate prin care să se stipuleze faptul că cele două Camere ale Parlamentului asigură principiul subsidiarității în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitututive ale UE. Amendamentul a fost adoptat. Principiul subsidiarității se referă la rezolvarea problemelor europene la cel mai apropiat nivel de cetățeanul afectat.

UPDATE 10.30 Ședința de lucru a început. Parlamentarii au revenit asupra unor articole amânate.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide