„Doina” lui Eminescu intră în campanie, la PSD în ușă se recită: „Cine-a îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima câinii”. Dragnea vorbește despre pericolul ce paște unitatea națională

„Doina lui Eminescu intră în campanie, la PSD în ușă se recită: „Cine-a îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima câinii. Dragnea vorbește despre pericolul ce paște unitatea națională
Publicat: 05/11/2014, 20:18

Strategia PSD pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale are în centrul său tema naționalistă, pesediștii de la Victor Ponta în jos începând să rostească discursuri despre pericolul reprezentat de străini, dar și de Klaus Iohannis care pune în pericol unitatea națională.

„Nu vreau să mai primim ordine din afara țării”, lansat ieri de Victor Ponta în video-conferința cu pesediștii din teritoriu, a început să fie multiplicat astăzi.

La atac a ieșit astăzi Liviu Dragnea, care a avut o întâlnire cu liderii de fililale PSD care au obținut cele mai bune rezultate la prezidențiale. Dragnea nu a ratat prilejul de a apăsa pe pedala pericolului reprezentat de Klaus Iohannis. Campania PSD vizează recucerirea electoratului naționalist din Transilvania, regiune istorică unde Victor Ponta a pierdut în primul tur al alegerilor prezidențiale.

„De asemenea, mi-au spus cetățenii din județele respective că încep să fie din ce în ce mai supărați și preocupați de discursul lui Klaus Iohannis și a celor din jurul lui și anume încep să fie preocupați de riscul apariției în Transilvania a unui sentiment de respingere față de restul țării. Este pur și simplu o percepție pe care o au cetățenii. Le-am spus că nu poate să existe așa ceva, dar cred că pe undeva au dreptate. Iohannis și echipa lui încep să vorbească foarte mult de ardeleni și restul României, ceea ce nu e în regulă. Nu trebuie să uităm că peste câțiva ani trebuie să sărbătorim câțiva ani de la marea unire și nu îi este permis nimănui să pună în pericol aceasta unitate. Trebuie să aibă toți candidații, toate echipele de campanie, o atitudine responsabilă pentru că nu ne putem juca cu lucrul ăsta”, a fost discursul lui Dragnea, rostit din Kiseleff.

Dragnea a anunțat că va merge personal în acest week-end în Transilvania pentru a se ocupa de reorganizarea filialelor PSD, care au avut rezultate slabe la alegeri.

„Nimeni nu este bucuros sau fericit în legătură cu rezultatele din Transilvania”, a fost verdictul lui Dragnea, care a evitat să explice de ce Victor Ponta nu este votat în Ardeal.

În schimb, după înțelegerea cu Dan Diaconescu din turul al doilea, a anunțat: „îmi este greu să cred că partidul poporului român îl va sprijini pe Klaus Iohannis.

„Doina” lui Eminescu intră în campanie pentru PSD

Președintele Consiliului Județean Galați, Nicolae Bacalbașa, a accentuat tușele naționaliste din discursul PSD. El a început să recite din Mihai Eminescu următoarele versuri: „Cine-a îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima câinii”.

Întrebat dacă principalul defect al lui Iohannis îl reprezintă faptul că este etnic german, Bacalbașa a continuat în stilul nationalist: „principalul defect al domnului Iohannis este că reprezintă interese străine”.

„Eminescu nu s-a referit la etnic, s-a referit la sufletul unor anumiți străini, iar omul chiar cu puțină școală înțelege chipul pasării de pradă care s-a pogorât pe trupul României din care e încă foarte mult de ciugulit. Bismarck a spus așa: în orice Uniune, în orice asociație, există un cal și un călăreț. Se pare că noi în această uniune nu suntem călărețul și Germania calul, iar acest primar mărunt, dintr-un oraș cât Tecuciul meu, atât e Sibiul, nu a fost decorat cu o înaltă decorație germane pentru sentimentele lui debordante față de țărișoara asta. Iohannis nici măcar nu e sub acoperire, e un german care reprezintă în mod oficial interesele unei comunități etnice, care comunitate este sprijinită de un stat, care este hegemon, în cadrul unei Uniuni care s-a vrut paritară și care are două viteze”, a continuat discursul Bacalbașa.

Liderul pesedist s-a arătat mirat că ardelenii l-au votat pe Iohannis, reamintindu-le că sute de ani au fost asupriți în această regiune.
„Este pentru mine o mirare că ardelenii l-au votat pe Iohannis, pentru că să nu uităm că în Ardeal a funcționat sute de ani, Unio Trium Nationum, unirea celor trei nații dominante în care românii erau misera plebs contribuens, deci plebea mizerabilă care numai contribuie. Sper ca românul ardelean să iasă din psihologia misera plebs contribuens și să înțeleagă că este un cetățean român, că Ardealul este foarte important și că face parte din România mare”, și-a încheiat Bacalbașa teoria despre votul din Ardeal.

În campania prezidențială, dar și cea de la europarlamentare, PSD a folosit slogane de genul „Mândri că suntem români”, „Mândru că sunt român”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom