DONEZI ȘI CÂȘTIGI un grad militar. Cât te costă să devii general în MApN

Publicat: 27/07/2015, 20:47

Cel puțin 5.000 de euro ar fi necesari pentru obținerea unui grad militar, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Dorind să facă rost de bani pentru ca Armata să poată cumpăra tehnică militară performantă, deputatul PC Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donații, iar cei care plătesc să fie și răsplătiți.

Deși în inițiativa legislativă nu sunt prevăzute beneficiile celor care donează, ele sunt ascunse în cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine donează între 1.000 de euro și 5.000 de euro într-un an, timp de cel puțin cinci ani, poate deveni subofițer în rezervă, „cu obțiunea (n.r. – opțiunea) activării în serviciul militar activ, în condițiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele și impozitele din anul respectiv, plus o diplomă și invitații la evenimentele Ministerului Apărării. Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puțin șapte ani, primește gradul de ofițer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ș impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 și 50.000 de euro, bani achitați anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofițer superior.

Maximul pe care îl poate obține un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general și aceea și reducere de 8% pentru taxe și impozite.

De altfel, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Pe lângă inițiatorul-șef, alți 31 de deputați și senatori și-au pus semnătura pe inițiativa legislativă. Dintre aceștia, majoritatea nici măcar nu au văzut anexele proiectului, adică fix unde sunt prevăzute beneficiile donatorilor.

„E o neînțelegere, nici nu se pune problema. Așa cum am lucat noi pe el nu era în felul acesta. Departe de mine gândul să fi făcut așa ceva. Eu nici nu am văzut anexele. Dacă știam, n-aș fi fost de acord niciodată să poți cumpăra gradele militare. Este o inepție. Bine că sunt atâtea filtre încât nu pot să treacă prostiile, putem să le spunem greșeli, dar asta de acum e o prostie mare, din punctul meu de vedere. Mă voi opune categoric, să nu tracă astfel de inepții”, a declarat, revoltat, unul dintre inițiatori, deputatul PSD Călin Potor, pentru gândul.

Întrebat dacă cei 31 de semnatari au fost păcăliți de inițiatorul-șef, Potor susține că da. „Niciunul nu cred că știa, să spună că i s-a părut firesc, să dăm stele de general”, a răspuns el. Oricum, mizează pe numeroasele filtre care pot depista greșelile proiectului, timp în care acesta va putea fi modificat.

Nici deputatul ALDE Dan Laurențiu Tocuț nu știa de anexele proiectului de lege. Contactat de gândul, Tocuț a spus că se delimitează de inițiativa legislativă, asta deși a semnat-o.

„Mă delimitez de treaba asta. Mi s-a explicat, dar abia apoi am aflat ce conțin anexele. Nu sunt de acord, nu este normal să-ți cumperi gradul. E normal să donezi, dar nu să plătești pentru gradul militar”, a declarat el.

Pe deputatul neafiliat Răzvan Tănase l-am prins în concediu, unde nu avea documentele necesare ca să poată vorbi despre proiectul de lege. În orice caz, nici el nu știa de sistemul de beneficii acordate donatorilor privați, spunând însă că ar fi de acord cu oferirea gradelor militare în schimbul unor sume de bani doar celor care activează deja în armată sau sunt rezerviști.

„Dacă e grad militar în rezervă, da, sunt de acord, dar nu activ. Armata română nu este atât de bine dotată conform standardelor NATO, și dacă acesta este un ajutor astfel încât standardul să ajungă la ce se solicită, nu cred că e nimic grav un grad în plus mai mare dacă e în rezervă. Un cetățean normal, care nu activează în armată, nu poate cumpăra un grad militar. Dacă scrie așa ceva în lege, atunci nu sunt de acord”, a spus el pentru gândul.

La rândul lui, deputatul PNL Ioan Cupșa s-a arătat la fel de surprins de prevederile anexelor, despre care nici el nu aflase.

„Este o anexă care nouă, celorlalți susținători, nu ne-a fost pusă la dispoziție. Am aflat acum despre ce e vorba. Avem o lege care reglemeantează statutul militarilor în România, care nu necesită mari modificări. Conform acelei legi se dobândesc gradele militare. Nici nu se pune problema să intervenim în această structură. Textul inițiativei legislative suportă multe alte critici. Textul va fi supus dezbaterii în Comisii, va fi amendat și va trece cu varianta bună. Nu știam de această anexă. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpărarea unor grade militare”, a spus Cupșa, la Antena 3.

Nici măcar vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, deși n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetățean.

„Nu am văzut acest proiect. Pot să vă spun că este foarte clar cum se acordă gradele militare. Românii au mare încredere în armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acordă, în schimb, gradele decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege și de regulamente militare”, a explicat Oprea.

VEZI AICI ANEXELE

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom