DONEZI ȘI CÂȘTIGI un grad militar. Cât te costă să devii general în MApN

Publicat: 27/07/2015, 20:47

Cel puțin 5.000 de euro ar fi necesari pentru obținerea unui grad militar, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Dorind să facă rost de bani pentru ca Armata să poată cumpăra tehnică militară performantă, deputatul PC Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donații, iar cei care plătesc să fie și răsplătiți.

Deși în inițiativa legislativă nu sunt prevăzute beneficiile celor care donează, ele sunt ascunse în cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine donează între 1.000 de euro și 5.000 de euro într-un an, timp de cel puțin cinci ani, poate deveni subofițer în rezervă, „cu obțiunea (n.r. – opțiunea) activării în serviciul militar activ, în condițiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele și impozitele din anul respectiv, plus o diplomă și invitații la evenimentele Ministerului Apărării. Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puțin șapte ani, primește gradul de ofițer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ș impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 și 50.000 de euro, bani achitați anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofițer superior.

Maximul pe care îl poate obține un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general și aceea și reducere de 8% pentru taxe și impozite.

De altfel, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Pe lângă inițiatorul-șef, alți 31 de deputați și senatori și-au pus semnătura pe inițiativa legislativă. Dintre aceștia, majoritatea nici măcar nu au văzut anexele proiectului, adică fix unde sunt prevăzute beneficiile donatorilor.

„E o neînțelegere, nici nu se pune problema. Așa cum am lucat noi pe el nu era în felul acesta. Departe de mine gândul să fi făcut așa ceva. Eu nici nu am văzut anexele. Dacă știam, n-aș fi fost de acord niciodată să poți cumpăra gradele militare. Este o inepție. Bine că sunt atâtea filtre încât nu pot să treacă prostiile, putem să le spunem greșeli, dar asta de acum e o prostie mare, din punctul meu de vedere. Mă voi opune categoric, să nu tracă astfel de inepții”, a declarat, revoltat, unul dintre inițiatori, deputatul PSD Călin Potor, pentru gândul.

Întrebat dacă cei 31 de semnatari au fost păcăliți de inițiatorul-șef, Potor susține că da. „Niciunul nu cred că știa, să spună că i s-a părut firesc, să dăm stele de general”, a răspuns el. Oricum, mizează pe numeroasele filtre care pot depista greșelile proiectului, timp în care acesta va putea fi modificat.

Nici deputatul ALDE Dan Laurențiu Tocuț nu știa de anexele proiectului de lege. Contactat de gândul, Tocuț a spus că se delimitează de inițiativa legislativă, asta deși a semnat-o.

„Mă delimitez de treaba asta. Mi s-a explicat, dar abia apoi am aflat ce conțin anexele. Nu sunt de acord, nu este normal să-ți cumperi gradul. E normal să donezi, dar nu să plătești pentru gradul militar”, a declarat el.

Pe deputatul neafiliat Răzvan Tănase l-am prins în concediu, unde nu avea documentele necesare ca să poată vorbi despre proiectul de lege. În orice caz, nici el nu știa de sistemul de beneficii acordate donatorilor privați, spunând însă că ar fi de acord cu oferirea gradelor militare în schimbul unor sume de bani doar celor care activează deja în armată sau sunt rezerviști.

„Dacă e grad militar în rezervă, da, sunt de acord, dar nu activ. Armata română nu este atât de bine dotată conform standardelor NATO, și dacă acesta este un ajutor astfel încât standardul să ajungă la ce se solicită, nu cred că e nimic grav un grad în plus mai mare dacă e în rezervă. Un cetățean normal, care nu activează în armată, nu poate cumpăra un grad militar. Dacă scrie așa ceva în lege, atunci nu sunt de acord”, a spus el pentru gândul.

La rândul lui, deputatul PNL Ioan Cupșa s-a arătat la fel de surprins de prevederile anexelor, despre care nici el nu aflase.

„Este o anexă care nouă, celorlalți susținători, nu ne-a fost pusă la dispoziție. Am aflat acum despre ce e vorba. Avem o lege care reglemeantează statutul militarilor în România, care nu necesită mari modificări. Conform acelei legi se dobândesc gradele militare. Nici nu se pune problema să intervenim în această structură. Textul inițiativei legislative suportă multe alte critici. Textul va fi supus dezbaterii în Comisii, va fi amendat și va trece cu varianta bună. Nu știam de această anexă. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpărarea unor grade militare”, a spus Cupșa, la Antena 3.

Nici măcar vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, deși n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetățean.

„Nu am văzut acest proiect. Pot să vă spun că este foarte clar cum se acordă gradele militare. Românii au mare încredere în armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acordă, în schimb, gradele decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege și de regulamente militare”, a explicat Oprea.

VEZI AICI ANEXELE

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Horoscop miercuri, 4 august. Lumea este împotriva ta astăzi așa că mare grijă: Nu dezvălui...
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...