DONEZI ȘI CÂȘTIGI un grad militar. Cât te costă să devii general în MApN

Publicat: 27/07/2015, 20:47

Cel puțin 5.000 de euro ar fi necesari pentru obținerea unui grad militar, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Dorind să facă rost de bani pentru ca Armata să poată cumpăra tehnică militară performantă, deputatul PC Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donații, iar cei care plătesc să fie și răsplătiți.

Deși în inițiativa legislativă nu sunt prevăzute beneficiile celor care donează, ele sunt ascunse în cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine donează între 1.000 de euro și 5.000 de euro într-un an, timp de cel puțin cinci ani, poate deveni subofițer în rezervă, „cu obțiunea (n.r. – opțiunea) activării în serviciul militar activ, în condițiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele și impozitele din anul respectiv, plus o diplomă și invitații la evenimentele Ministerului Apărării. Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puțin șapte ani, primește gradul de ofițer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ș impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 și 50.000 de euro, bani achitați anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofițer superior.

Maximul pe care îl poate obține un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general și aceea și reducere de 8% pentru taxe și impozite.

De altfel, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Pe lângă inițiatorul-șef, alți 31 de deputați și senatori și-au pus semnătura pe inițiativa legislativă. Dintre aceștia, majoritatea nici măcar nu au văzut anexele proiectului, adică fix unde sunt prevăzute beneficiile donatorilor.

„E o neînțelegere, nici nu se pune problema. Așa cum am lucat noi pe el nu era în felul acesta. Departe de mine gândul să fi făcut așa ceva. Eu nici nu am văzut anexele. Dacă știam, n-aș fi fost de acord niciodată să poți cumpăra gradele militare. Este o inepție. Bine că sunt atâtea filtre încât nu pot să treacă prostiile, putem să le spunem greșeli, dar asta de acum e o prostie mare, din punctul meu de vedere. Mă voi opune categoric, să nu tracă astfel de inepții”, a declarat, revoltat, unul dintre inițiatori, deputatul PSD Călin Potor, pentru gândul.

Întrebat dacă cei 31 de semnatari au fost păcăliți de inițiatorul-șef, Potor susține că da. „Niciunul nu cred că știa, să spună că i s-a părut firesc, să dăm stele de general”, a răspuns el. Oricum, mizează pe numeroasele filtre care pot depista greșelile proiectului, timp în care acesta va putea fi modificat.

Nici deputatul ALDE Dan Laurențiu Tocuț nu știa de anexele proiectului de lege. Contactat de gândul, Tocuț a spus că se delimitează de inițiativa legislativă, asta deși a semnat-o.

„Mă delimitez de treaba asta. Mi s-a explicat, dar abia apoi am aflat ce conțin anexele. Nu sunt de acord, nu este normal să-ți cumperi gradul. E normal să donezi, dar nu să plătești pentru gradul militar”, a declarat el.

Pe deputatul neafiliat Răzvan Tănase l-am prins în concediu, unde nu avea documentele necesare ca să poată vorbi despre proiectul de lege. În orice caz, nici el nu știa de sistemul de beneficii acordate donatorilor privați, spunând însă că ar fi de acord cu oferirea gradelor militare în schimbul unor sume de bani doar celor care activează deja în armată sau sunt rezerviști.

„Dacă e grad militar în rezervă, da, sunt de acord, dar nu activ. Armata română nu este atât de bine dotată conform standardelor NATO, și dacă acesta este un ajutor astfel încât standardul să ajungă la ce se solicită, nu cred că e nimic grav un grad în plus mai mare dacă e în rezervă. Un cetățean normal, care nu activează în armată, nu poate cumpăra un grad militar. Dacă scrie așa ceva în lege, atunci nu sunt de acord”, a spus el pentru gândul.

La rândul lui, deputatul PNL Ioan Cupșa s-a arătat la fel de surprins de prevederile anexelor, despre care nici el nu aflase.

„Este o anexă care nouă, celorlalți susținători, nu ne-a fost pusă la dispoziție. Am aflat acum despre ce e vorba. Avem o lege care reglemeantează statutul militarilor în România, care nu necesită mari modificări. Conform acelei legi se dobândesc gradele militare. Nici nu se pune problema să intervenim în această structură. Textul inițiativei legislative suportă multe alte critici. Textul va fi supus dezbaterii în Comisii, va fi amendat și va trece cu varianta bună. Nu știam de această anexă. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpărarea unor grade militare”, a spus Cupșa, la Antena 3.

Nici măcar vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, deși n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetățean.

„Nu am văzut acest proiect. Pot să vă spun că este foarte clar cum se acordă gradele militare. Românii au mare încredere în armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acordă, în schimb, gradele decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege și de regulamente militare”, a explicat Oprea.

VEZI AICI ANEXELE

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
Doi ani de amărăciune de la cazul Caracal. De necrezut ce s-a întâmplat cu Dincă...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Ucraina = Cernobîl, iar Turcia = Cardi B. Cum a fost prezentată România la deschiderea...
Simona Halep și Toni Iuruc și-au ales cei mai tari nași! Cine sunt și cu...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Tragedie în Harghita, după ce un urs a UCIS un bărbat, iar altul este în...
Surpriză uriaşă. Pe cine au ales naşi Simona Halep şi Toni Iuruc. Alegerea a şocat...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Mirela Vaida surprinde din nou! A fost show total. Totul s-a întâmplat în direct
A luat naștere imposibila alianță dintre PNL și PSD. Cetățenii sunt cei care vor suferi
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...