DONEZI ȘI CÂȘTIGI un grad militar. Cât te costă să devii general în MApN

Redactor:
Sorina Ionașc
600.000 de euro în 12 ani - atât ar trebui să plătească un cetățean dacă vrea să obțină gradul de general în rezervă sau în serviciul militar activ, dacă va dori, în condițiile legii. Nu este încă o realitate, ci un simplu proiect de lege care prevede crearea unui fond de donații, bani cu care să fie achiziționată aparatură de tehnică de luptă și muniție pentru armata română. Planul inițiatorului este simplu. Sub pretextul că Armata nu are fonduri suficiente, deputatul PC Mircea Irimie vrea să încurajeze donațiile. Iar cei care vor dona vor fi, bineînțeles, și recompensați. Printre altele, donatorii vor putea primi, în funcție de sumă dată, o scutire de taxe și impozite, plus un grad militar. Proiectul de lege are 32 de deputați și senatori semnatari, însă aceștia susțin că nici măcar nu au văzut anexele care stabilesc beneficiile pentru donatorii privați. „Este o inepție. Prostia asta să cumperi grade nici în țări africane nu cred că există", a declarat pentru Gândul deputatul Călin Potor, unul dintre cei 32 de semnatari. Practic, el susține că a fost „păcălit", alături de ceilalți colegi, cu un proiect de lege bazat pe un principiu bun, acela de face rost de bani pentru Armată. La rândul lui, un alt semnatar, Răzvan Tănase, susține că ar fi de acord cu oferirea de grade militare în schimbul donațiilor doar pentru cei care activează deja în sistemul militar sau dacă este vorba de rezerviști.

Cel puțin 5.000 de euro ar fi necesari pentru obținerea unui grad militar, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Dorind să facă rost de bani pentru ca Armata să poată cumpăra tehnică militară performantă, deputatul PC Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donații, iar cei care plătesc să fie și răsplătiți.

Deși în inițiativa legislativă nu sunt prevăzute beneficiile celor care donează, ele sunt ascunse în cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine donează între 1.000 de euro și 5.000 de euro într-un an, timp de cel puțin cinci ani, poate deveni subofițer în rezervă, „cu obțiunea (n.r. – opțiunea) activării în serviciul militar activ, în condițiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele și impozitele din anul respectiv, plus o diplomă și invitații la evenimentele Ministerului Apărării. Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puțin șapte ani, primește gradul de ofițer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ș impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 și 50.000 de euro, bani achitați anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofițer superior.

Maximul pe care îl poate obține un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general și aceea și reducere de 8% pentru taxe și impozite.

De altfel, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Pe lângă inițiatorul-șef, alți 31 de deputați și senatori și-au pus semnătura pe inițiativa legislativă. Dintre aceștia, majoritatea nici măcar nu au văzut anexele proiectului, adică fix unde sunt prevăzute beneficiile donatorilor.

„E o neînțelegere, nici nu se pune problema. Așa cum am lucat noi pe el nu era în felul acesta. Departe de mine gândul să fi făcut așa ceva. Eu nici nu am văzut anexele. Dacă știam, n-aș fi fost de acord niciodată să poți cumpăra gradele militare. Este o inepție. Bine că sunt atâtea filtre încât nu pot să treacă prostiile, putem să le spunem greșeli, dar asta de acum e o prostie mare, din punctul meu de vedere. Mă voi opune categoric, să nu tracă astfel de inepții”, a declarat, revoltat, unul dintre inițiatori, deputatul PSD Călin Potor, pentru gândul.

Întrebat dacă cei 31 de semnatari au fost păcăliți de inițiatorul-șef, Potor susține că da. „Niciunul nu cred că știa, să spună că i s-a părut firesc, să dăm stele de general”, a răspuns el. Oricum, mizează pe numeroasele filtre care pot depista greșelile proiectului, timp în care acesta va putea fi modificat.

Nici deputatul ALDE Dan Laurențiu Tocuț nu știa de anexele proiectului de lege. Contactat de gândul, Tocuț a spus că se delimitează de inițiativa legislativă, asta deși a semnat-o.

„Mă delimitez de treaba asta. Mi s-a explicat, dar abia apoi am aflat ce conțin anexele. Nu sunt de acord, nu este normal să-ți cumperi gradul. E normal să donezi, dar nu să plătești pentru gradul militar”, a declarat el.

Pe deputatul neafiliat Răzvan Tănase l-am prins în concediu, unde nu avea documentele necesare ca să poată vorbi despre proiectul de lege. În orice caz, nici el nu știa de sistemul de beneficii acordate donatorilor privați, spunând însă că ar fi de acord cu oferirea gradelor militare în schimbul unor sume de bani doar celor care activează deja în armată sau sunt rezerviști.

„Dacă e grad militar în rezervă, da, sunt de acord, dar nu activ. Armata română nu este atât de bine dotată conform standardelor NATO, și dacă acesta este un ajutor astfel încât standardul să ajungă la ce se solicită, nu cred că e nimic grav un grad în plus mai mare dacă e în rezervă. Un cetățean normal, care nu activează în armată, nu poate cumpăra un grad militar. Dacă scrie așa ceva în lege, atunci nu sunt de acord”, a spus el pentru gândul.

La rândul lui, deputatul PNL Ioan Cupșa s-a arătat la fel de surprins de prevederile anexelor, despre care nici el nu aflase.

„Este o anexă care nouă, celorlalți susținători, nu ne-a fost pusă la dispoziție. Am aflat acum despre ce e vorba. Avem o lege care reglemeantează statutul militarilor în România, care nu necesită mari modificări. Conform acelei legi se dobândesc gradele militare. Nici nu se pune problema să intervenim în această structură. Textul inițiativei legislative suportă multe alte critici. Textul va fi supus dezbaterii în Comisii, va fi amendat și va trece cu varianta bună. Nu știam de această anexă. Nu voi vota un proiect de lege care presupune cumpărarea unor grade militare”, a spus Cupșa, la Antena 3.

Nici măcar vicepremierul Gabriel Oprea, ministru de Interne, nu este de acord cu acest proiect de lege, deși n-ar refuza ajutoare financiare de la orice alt cetățean.

„Nu am văzut acest proiect. Pot să vă spun că este foarte clar cum se acordă gradele militare. Românii au mare încredere în armată. Oricine poate ajuta armata sub diferite forme. Nu se acordă, în schimb, gradele decât în anumite forme foarte clar stabilite de lege și de regulamente militare”, a explicat Oprea.

VEZI AICI ANEXELE

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
Brigitte Pastramă DE NERECUNOSCUT la 20 de ani, fără operații estetice. Care este de fapt,...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide