Dragnea a făcut PLANUL pentru a prelua controlul total al PSD, însă are o MARE NECUNOSCUTĂ. Congres pe 11 octombrie. Cum arată schema de conducere a partidului

Dragnea a făcut PLANUL pentru a prelua controlul total al PSD, însă are o MARE NECUNOSCUTĂ. Congres pe 11 octombrie. Cum arată schema de conducere a partidului
Publicat: 15/09/2015, 12:33

Liviu Dragnea a reușit în această vară să se impună ca lider al partidului, după ce Victor Ponta s-a retras din funcția de președinte al PSD printr-o scrisoare deschisă postată pe contul său de Facebook. Dragnea a învins-o în competiția internă pe Rovana Plumb, sprijinită de Victor Ponta și Sebastian Ghiță. Premierul l-a avertizat pe Dragnea că s-ar putea să aibă probleme cu dosarul „Referendumul”, în care a fost deja condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare și că mai bine nu ar prelua șefia partidului. Liviu Dragnea își dăduse demisia din funcția de președinte executiv după pronunțarea primei decizii în dosarul Referendumul, dar a revenit apoi asupra deciziei și a candidat la Comitetul Executiv pentru preluarea conducerii PSD.

În această toamnă, mai mulți șefi de filiale PSD au cerut organizarea rapidă a unui Congres, cel mai probabil în jurul datei de 15 octombrie. Dragnea a lăsat de înțeles că nu se opune organizării unui astfel de Congres, chiar dacă până în acest moment nu a făcut vreun anunț public privind candidatura sa pentru funcția de președinte PSD. Biropul Permanent al partidului a decis marți convocarea Congresului pe data de 11 octombrie, săptămâna viitoare urmând să fie convocat Comitetul Executiv Național. Victor Ponta nu va candida la funcție în partid, după cum le-a spus marți jurnaliștilor în fața sediului din Kiseleff.

Strategia lui Dragnea este de a vedea cum se poziționează organizațiile PSD față de Congres, dar și față de dosarul „Referendumul”. De aceea, surse din PSD au declarat pentru gândul că Liviu Dragnea le-a spus că încă se gândește dacă va candida la Congres.

„Are susținerea tuturor organizațiilor, are o largă susținere pe care o și merită, nu are neapărat nevoie de sprijinul organizației Bacău. Spre deosebire de ultimii doi- trei ani, el chiar a luat partidul la mână, a mers în organizații le întreabă ce le doare, ce probleme au. De unde până acum nu îi întreba nimeni, acum îi întreabă, îi consultă. Este important pentru oameni să fie consultați”, a declarat pentru gândul președintele organizației PSD Bacău, Dragoș Benea. La CEX-ul din vară, PSD Bacău nu l-a sprijinit pe Dragnea pentru șefia partidului, ci pe Rovana Plumb.

În privința dosarului Referendumul, Benea susține că nu este corect ca Dragnea să fie judecat în interiorul partidului prin prisma acestui dosar.

„Tot partidul știe că a făcut ce a făcut toată lumea la referendum, a fost parte a unui proiect politic. Din punctul de vedere al partidului este privit ca un politician care și-a făcut treaba în campanie, a mobilizat partidul, a mobilizat electoratul. Nu este corect să fie judecat în interiorul partidului pentru aceasta, prin prisma acestui dosar. Dacă va semăna cu prima sentință (n.r. – un an de închisoare cu suspendare) în interiorul partidului va beneficia de aceeași largă susținere. Este și corect pentru că a tras ca toți la căruță, în care erau atunci Antonescu, Ponta, Hellvig și el”, a adăugat Benea.

Un argument invocat de liderii PSD pentru organizarea mai rapidă a Congresului o reprezintă stabilirea candidaturilor pentru alegerile locale din 2016.

Primul care a cerut organizarea Congresului extraordinar a fost ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu. Organizația PSD Timiș a fost în vară de partea Rovanei Plumb în competiția internă din PSD, rolul decisiv pentru acest vot avându-l atunci Ilie Sârbu. Într-un schimb de replici, Sârbu i-a transmis lui Dragnea că este doar un membru de partid și nu poate cere organizarea unui Congres, dar între timp situația s-a schimbat în favoarea lui Dragnea.

Miniștrii Pop și Tudose au vorbit și ei despre un Congres extraordinar în octombrie. Șefii organizațiilor Giurgiu, Olt, Mureș, Satu Mare, Neamț, Brăila, Buzău și București au cerut prin mai multe comunicate organizarea Congresului PSD în luna octombrie.

Surse din PSD au declarat pentru gândul că și Valeriu Zgonea este un susținător al convocării urgente a Congresului. Numele lui Zgonea a fost vehiculat fie ca posibil președinte executiv al partidului sau chiar drept candidat pentru funcția de președinte al partidului.

Dosarul Referendumului și Liviu Dragnea

Marile necunoscute pentru pesediști sunt reprezentate de decizia instanței în cazul Dragnea și de posibilitatea intrării partidului în Opoziție.

Dragnea a fost condamnat în primă instanță în dosarul Referendumul la un an de închisoare cu suspendare. La 28 septembrie, începe recursul în acest dosar, fiind posibilă o decizie definitivă în această toamnă.

Pesediștii sunt pregătiți și pentru o posibilă trecere a partidului în Opoziție, existând premisele ca Victor Ponta să nu mai fie premier din această toamnă. În funcție de aceste două momente extrem de importante, Congresul PSD va decide viitorul nume care va conduce partidul.

Chiar dacă are prima șansă să devină președintele PSD, Dragnea a evitat să-și anunțe oficial candidatura. Biroul Permanent Național va decide data Congresului, urmând ca după acest moment să existe o competiție internă pentru conducerea partidului, mai ales că în joc va fi pusă și funcția de vicepreședinte a PSD.

O miză aparte a Congresului o va reprezenta și alegerea celor 11 vicepreședinți aleși uninominal pe domenii de activitate, PSD renunțând să mai aibă 16 vicepreședinți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”