Dragnea i-a promis lui Timmermans că PSD va respecta valorile fundamentale ale socialismului european

Dragnea i-a promis lui Timmermans că PSD va respecta valorile fundamentale ale socialismului european
Publicat: 23/02/2019, 20:30
Actualizat: 25/03/2019, 19:18

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, confirmă întâlnirea cu Liviu Dragnea, de care amintea liderul PSD în discursul său de la Congresul de la Madrid al Partidului Socialist European, însă precizează că i-a transmis că dacă social democrații români vor să facă parte din familia socialiștilor europeni trebuie să respecte valorile fundamentale ale acesteia.

„Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii ani, în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Am făcut aceste lucruri în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia, în Germania și în alte locuri. Dar dacă suntem partidul care vorbește cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alții când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupției, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuție”, a declarat Frans Timmermans, la Congresul PES.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a precizat că acesta este mesajul pe care i l-a transmis președintelui PSD.

„Acesta este un mesaj care a fost transmis clarlui Liviu Dragnea de către Serghei, Udo și cu mine, ieri, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreți să faceți parte din această familie, trebuie să respectați valorile noastre fundamentale. Și Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuții pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roșie pentru mișcarea noastră, asta e o linie roșie pentru Europa. Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupției a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcționa independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac pași înapoi„, a completat Timmermans.

Găsiți referirea la discuția dintre Timmermans și Dragnea la min. 2:43:17

Frans Timmermans a fost desemnat oficial candidat al socialiștilor europeni pentru funcția de președinte al viitoarei Comisii Europene la congresul de astăzi de la Madrid, notează politico.eu.

Flancați de panouri uriașe de culoare roșie și îmbrăcați în blugi, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez și Timmermans au dansat pe pe ritmurile melodiei „Bella Ciao”, iar principalii lideri de centru-stânga al continentului i-au adus un omagiu lui Timmermans.

În discursul său de congres, Timmermans a pus un accent puternic pe luptele tradiționale ale stângii, promițând o „puternică alianță cu sindicatele din Europa”, „o remunerare decentă pentru o muncă decentă”, un sistem echitabil de impozitare, o cooperare mai strânsă cu Africa și necesitatea lupta împotriva „lipsei de locuințe la prețuri accesibile în Europa”.

El a mai spus că unul dintre proiectele sale de reper ca viitor președinte al Comisiei va fi „interzicerea violenței bazate pe gen”.

La congresul PES de la Madrid, Liviu Dragnea a fost însoțit de premierul Viorica Dăncilă. Comentatorii au remarcat că – intenționat sau doar din neatenție – când a trecut prin fața Corinei Crețu și a Vioricăi Dăncilă, Frans Timmermans a evitat să o îmbrățișeze pe prim ministrul român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase