Dragnea îi trimite o scrisoare lui Iohannis. Ce mesaj au PSD și ALDE pentru președinte

Publicat: 19/12/2016, 18:28
Cu două zile înainte de reluarea consultărilor la Cotroceni pentru noul guvern, PSD și ALDE au semnat un protocol care prevede susținerea unui „candidat unic” pentru funcția de premier și numiri politice făcute „proporțional”. Totodată, protocolul încheiat prevede faptul că ambele formațiuni vor susține prin vot, în parlament, un guvern de coaliție condus de către cel susținut pentru funcția de premier.

„PSD și ALDE vor alcătui un program comun de guvernare. Coaliția de guvernarea PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru funcția de prim-ministru desemnat de comun acord și va susține prin vot un guvern condus de acesta (…) PSD și ALDE se angajează ca toate numirile politice să fie făcute proporțional pe baza criteriilor de competență și integritate”, a declarat Liviu Dragnea după semnarea protocolului.

Tăriceanu: „Vom participa împreună la consultările pe care președintele le va organiza pentru stabilirea prim-ministrului”

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va merge la consultări alături de delegația PSD.

„Astăzi am formalizat politic coaliția pe care am anunțat-o încă dinainte de alegeri că o vom alcătui. Această coaliție are drept principal scop punerea în aplicare a programului de guvernare cu care ne-am angajat față de electorat. Vom propune un candidat unic la funcția de premier legitim, având în vedere că deținem majoritatea parlamentară. La viitoarele consultări am discutat cu colegii din PSD, noi vom participa împreună la consultările pe care președintele le va organiza pentru stabilirea prim-ministrului”, a afirmat Tăriceanu.

„Candidatul va fi desemnat de comun acord, dar va fi o persoană propusă din partea PSD. Numele va fi anunțat la momentul potrivit, dar nu înainte de a merge la consultările de la Cotroceni”, a mai spus Tăriceanu.

Ulterior, Dragnea a precizat că îl va înștiința oficial pe șeful statului de faptul că PSD și ALDE vor merge împreună la consultări.

„O să îi trimitem președintelui o scrisoare în care o să îl anunțăm în mod oficial de constituirea acestei coaliții și o să îl informăm că o sa mergem împreună miercuri, la ora 11:00”, a spus Dragnea.

În plus, liderul PSD a anunțat că se va vedea și cu cei de la UDMR pentru a discuta despre încheierea unui eventual acord.

„Ne vom vedea cu colegii de la UDMR într-un timp rezonabil să discutăm eventualitatea și oportunitatea realizării unui protocol de susținere parlamentară”, a precizat Dragnea.

Concret, „Protocolul de constituire a Coaliției de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE”, încheiat pentru întreaga durată a mandatului parlamentar, are drept obiective principale „asigurarea creșterii economice sustenabile și noi locuri de muncă”, „creșterea bunăstării materiale și a calității vieții” și „respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”.

„Grupurile Parlamentare ale PSD și ALDE din Senat și Camera Deputaților vor constitui o majoritate parlamentară în vederea susținerii alegerii reprezentanților proprii în Birourile Permanente ale celor două Camere, în cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum și pentru promovarea inițiativelor legislative și proiectelor de lege pe care cele două partide decid, consultându-se reciprocm să le inițieze la nivel parlamentar și guvernamental”, se mai precizează în cadrul documentului.

Anterior semnării protocolului cu ALDE, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că până în prezent nu a fost căutat de președintele Klaus Iohannis, adăugând faptul că de câteva zile și-a arătat public „disponibilitatea pentru o astfel de discutie”, dar menționând că mai mult nu poate face.

Întrebat dacă a avut vreun contact cu cineva de la Administrație Prezidențială sau dacă a fost căutat de președintele Klaus Iohannis, Dragnea a răspuns negativ.

„Nu am avut niciun contact, nu am fost căutat. Eu de câteva zile mi-am arătat public disponibilitatea pentru o astfel de discuție, dar mai mult nu pot face”, a spus Dragnea.

Întrebat, totodată, dacă îl deranjează programul de consultări cu partidele, anunțat de purtătorul de cuvânt al președintelui, Dragnea a declarat că o respecte programul.

„O să facem o propunere, împreună cu Tăriceanu, care sper că o să fie respectată”, a spus Dragnea.

Dragnea: „Eu cel puțin nu o să merg cu calculatorul în mână și cu o grilă”

După ce a anunțat încheierea unui protocol de colaborare cu ALDE, Dragnea a precizat că documentul se va referi la „o reprezentare proporțională în stucturile guvernamentale și o colaborare parlamentară”.

„Eu cel puțin nu o să merg cu calculatorul în mână și cu o grilă. O să discutăm când e cazul în primul rând despre oameni și despre o reprezentare care să ne dea siguranța că Guvernul va duce la îndeplinire ce s-a prevăzut în programul de guvernare. Nu sunt un om zgârcit”, a detaliat liderul PSD, luni, la Parlament.

În acest context, întrebat dacă cei de la ALDE vor primi trei sau patru ministere, Dragnea a răspuns: „Cam așa”.

Sursă foto: Mediafax

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...