Dragnea îl liniștește pe Patriarh. „Nu susțin impozitarea veniturilor BOR. Nici nu vreau să discut despre asta”

Dragnea îl liniștește pe Patriarh. „Nu susțin  impozitarea veniturilor BOR. Nici nu vreau să discut despre asta
Publicat: 14/07/2017, 15:34
Actualizat: 14/07/2017, 15:40

„Eu zic să încercăm să mai păstrăm niște instituții în România, cel puțin, să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament, întrebat cum vede o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat dacă subiectul s-a discutat în cadrul coaliției de guvernare, Dragnea a răspuns negativ.

„Nu. Eu știu că nu s-a discutat și nici nu vreau să discut despre asta”, a subliniat liderul PSD.

Reamintim că Eugen Teodorovici, fost ministru de finanțe și acum consilier al premierului Tudose, a revenit cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Române. de această dată cu un plan concret. Mai exact, propunerea pe care o are în vedere este identificarea, de comun acord cu BOR, care sunt activitățile economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă să fie cheltuiți în domenii pe care statul le decide. Teodorovici a adăugat că sunt și alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgește”, iar în aceste condiții „trebuie să înteleagă și să aleagă”.

„E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (…)”, declara Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.

Consilierul premierului susține că aceasta este varianta convenabilă, de vreme ce sunt și alte zone din care statul poate aduce bani, dar pe care „Biserica nu le îndrăgește”, iar în aceste condiții trebuie să aleagă.

Întrebat dacă se referă la prostituție, Teodorovici nu a negat, evitând însă un răspuns tranșant. „Sunt și alte zone de unde statul poate să aducă bani și pe care, cu siguranță, Biserica nu le îndrăgește. Nu vreau să dau exemple, dar Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul 21, este nevoie de bani, de foarte mulți bani”, a spus el.

„Vom iniția discuția cu BOR pentru a găsi o cale de comun acord cu cei de la Biserică. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare. Dacă facem un calcul în ultimii 27 de ani de zile, cât a finanțat statul BIserica, o să vedem că sunt sume foarte importante și trebuie să găsim un echilibru”, a mai spus Teodorovici.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română rămâne în continuare profitabilă, raportând și pentru anul 2016 un excedent de peste 4,2 milioane de euro, potrivit bilanțurilor contabile publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe. Asta în condițiile în care BOR a declarat cheltuieli filantropice, anul trecut, în valoare de peste 21 de milioane de euro. În top trei cei mai mulți bani obținuți ca profit se află Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu aproape 650.000 de euro, Mitropolia Moldovei și Bucovinei,cu aproape 595.000 de euro, și Arhiepiscopia Bucureștiului, cu circa 573.000 de euro.

Vânzarea de lumânări, icoane și alte obiecte de cult, precum și închirierile au adus, anul trecut, un excedent în conturile Bisericii de 19.334.274 de lei, adică 4,2 milioane de euro, cât au raportat la Ministerul Finanțelor profit eparhiile BOR, cu un milion în plus față de 2015. Și agenția de Turism a Patriarhiei, Basilica Travel, a rămas profitabilă în 2016, cu 1.520.827 de lei, adică aproape 338.000 de euro.

Singura care a ieșit pe minus în 2016 a fost Arhiepiscopia Craiovei, care a raportat o pierdere de peste 200.000 de euro, adică 958.887 de lei. Cu un an în urmă, acesta raportase un profit de aproape aceeași valoare, pierderea de la un an la altul fiind practic de 100 la sută.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”