• Publicat:
Politică

Dragnea, prima reacție după acuzațiile că PSD și ALDE ar încerca să tergiverseze achiziția rachetelor Patriot de la americani

Dragnea, prima reacție după acuzațiile că PSD și ALDE ar încerca să tergiverseze achiziția rachetelor Patriot de la americani
Mai multe pe gandul.info

Prezent la Băile Herculane, Liviu Dragnea a negat acuzațiile aduse de PNLși USR legate de faptul că partidele de guvernământ încearcă să tergiverseze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot. Dragnea a precizat că membrii Comisiei de apărare care au lipsit la ședința de marți au mers la un alt eveniment.

„Am văzut că eu și cu domnul Tăriceanu am blocat Patriotul (…) Cea mai mare parte dintre senatorii Comisiei de apărare au fost la o activitate la invitația unui șef de instituție important din România”, a comentat Dragnea.

Liderul PSD a precizat că proiectul de lege va fi discutat luni în Comisia de apărare, astfel încât să intre pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului de luni după-amiază. „Luni se va vota, marți va ajunge la Cameră”, a precizat Liviu Dragnea.

USR și PNL au susținut, marți, că PSD și ALDE încearcă să blocheze în Parlament achiziția rachetelor Patriot, după ce membrii partidelor de la putere au lipsit de la ședința Comisiei de apărare din Senat, pe a cărei ordine de zi se afla proiectul de lege privind achiziția rachetelor.

„Uniunea Salvați România avertizează că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel parteneriatul strategic cu SUA”, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Potrivit documentului citat, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat, marți, la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, pe ordinea de zi aflându-se proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.

„PSD-ul și aliații lor aduc România într-o situație fără precedent. Dacă această lege de achiziție a rachetelor Patriot nu va fi adoptată, România nu va reuși să cheltuie cei 2% din PIB pe care s-a angajat în fața partenerilor internaționali că îi va investi în apărare, iar seriozitatea țării noastre în interiorul NATO va fi afectată. Sper totuși că domnul Dragnea, care sunt sigur că a luat această decizie, se va răzgândi, iar legea va fi discutată cel târziu săptămâna viitoare în Comisia de apărare din Senat. Atât domnul Dragnea, cât și aliații domniei sale, ar trebui să înțeleagă că securitatea națională nu este un joc politicianist și nu poate da foc la țară doar pentru a-și salva propria piele”, a precizat senatorul USR Nicu Fălcoi, membru în Comisia de apărare și ordine publică, în comunicatul citat.

Președintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Iulian Dumitrescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, prin absența membrilor PSD-ALDE din ședința de marți, proiectul a fost blocat pentru încă o săptămână. „Șapte au lipsit. Cei șase de la PSD și unul de la ALDE. Nu a fost cvorum, proiectul de lege a venit de la Guvern, el a fost repartizat, ieri, de la Biroul Permanent al Senatului. E o situație care normal că naște niște întrebări. Astăzi, putem spune că, neprezentându-se, au blocat proiectul. Și se mai pierde o săptămână. Noi avem un angajament, la nivel de alianță NATO, să cheltuim o anumită sumă de bani în fiecare an, și practic nu mai este foarte mult timp, orice zi contează. În joc e și credibilitatea României. Dacă ne-am angajat să facem asta, lumea se așteaptă ca exact asta să facem. E destul de delicată problema”, a spus Dumitrescu.

Comisia de apărare a Senatului trebuia să dea un raport, marți, asupra proiectului de lege pentru realizarea „Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Membrii guvernului Tudose au aprobat, în ședința din 8 noiembrie, proiectul de lege prin care Armata va achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot cu echipamentele necesare, valoarea contractului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fără TVA. Primul sistem va fi cumpărat până la sfârșitul acestui an, fiind deja primită scrisoarea de acceptare de la partea americană, valoarea acestui fiind de 764.780.000 dolari fără TVA.

Inchide