Dragnea se dezice de inițiativa lui Nicolicea pe Legea referendumului: Nu s-a discutat în PSD

Dragnea se dezice de inițiativa lui Nicolicea pe Legea referendumului: Nu s-a discutat în PSD
Publicat: 22/03/2017, 16:04
Actualizat: 22/03/2017, 18:08

„Orice parlamentar are dreptul – probabil că împins de cetățenii din circumscripția care l-a votat și după largi dezbateri – să vină cu tot felul de propuneri. Numai că am discutat în grupurile parlamentare că orice propunere legislativă care nu este discutată înainte în grupuri, care nu primește sprijinul partidului și care nu este agreată de PSD e o inițiativă care rămâne doar inițiativă și o bifează ca atare”, a spus Dragnea, întrebat despre propunerea legislativă a lui Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului.

Întrebat dacă această propunere legislativă a lui Nicolicea a fost discuta în grupul PSD, Dragnea a răspuns negativ.

Mai mult, Dragnea a spus că, în opinia sa, trebuie supusă dezbaterii publice teza ca și Parlamentul să poată convoca referendumuri, și nu teza privind limitarea atribuțiilor șefului statutului în materie referendară.

„Eu cred că și Parlamentul trebuie să aibă dreptul de a convoca referendumuri, pentru că un primar are acest drept, Consiliul județean are acest drept, președintele României are acest drept, firesc, Parlamentul are dreptul doar să organizeze un referendum pentru demiterea președintelui. Eu cred că și Parlamentul, care este instituția care reprezintă pe toți cetățenii, are dreptul și legitimitatea să convoace un referendum. Asta este ceea ce cred că ar trebui supus dezbaterii, nu limitarea atribuțiilor președintelui”, a subliniat Dragnea.

Mai mulți deputați PSD, printre care și președintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus, miercuri, în dezbatere publică, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului, motivând o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea în acord a legii cu deciziile CCR.

„Propunerea legislativă are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandărilor Comisiei de la Veneția și, nu în ultimul rând, punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curții Constituționale”, se menționează în expunerea de motive a propunerii legislative

În expunerea de motive se mai precizează că eforturile tot mai susținute ale României de consolidare a statului de drept modern și alinierea la democrațiile europene, precum și adaptarea legislației interne la reglementările comunitare vizând respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția – Codul bunelor practici în materie de referendum – impun fundamentarea soluțiilor legislative referendare, pentru o „cât mai mare predictibilitate și eficiență legislativă”.

Inițiatori propunerii legislative sunt deputații PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Bălănescu și Iulian Iacomi.

Propunere legislativă modifică Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referedumului și urmează a fi depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată.

În propunerea de lege se prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesară revizuirea Constituției, probleme fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor.

De asemenea, se prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ține de competența exclusivă a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrația, drepturile omului și preeminența dreptului – statului de drept).

O altă prevedere vizează faptul că referendumul pentru demiterea președintelui României este obligatoriu și se stabilește prin hotărârea Parlamentului, în condițiile prevăzute la art. 95 din Constituție, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.

Propunerea legislativă stipulează, totodată, că președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național, iar rezultatul acestuia este consultativ.

De asemenea, în propunerea de lege se stipulează că în cadrul referendumului populația poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum și cu privire la o problemă de interes național și o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.

Nicolicea a precizat, maiercuri, că proiectul este supus dezbaterii publice și urmează a fi depus la Senat, în circuit legislativ, după ce se vor primi puncte de vedere, ca urmare a consultării publice. Proiectul a fost prezentat, miercuri, de Nicolicea, într-o primă dezbatere publică.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, miercuri, că PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerând că forma actuală a legii este suficientă, el arătând că proiectul PSD conține elemente de neconstituționalitate, iar PNL îl va ataca la CCR dacă va fi adoptat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...