Dragnea și Tăriceanu s-au răzgândit. Președinții Camerelor cer retragerea proiectului de lege privind statutul Casei Regale. Șeful PSD: Eu nu vreau să plătească pentru Palatul Elisabeta

Dragnea și Tăriceanu s-au răzgândit. Președinții Camerelor cer retragerea proiectului de lege privind statutul Casei Regale. Șeful PSD: Eu nu vreau să plătească pentru Palatul Elisabeta
Publicat: 05/03/2018, 16:30

„În temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicităm retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României în calitate de inițiatori”, se arată în solicitarea înaintată Biroului permanent al Senatului.

Inițiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României a fost depusă la Senat pe 8 noiembrie 2017.

Ulterior plenul Senatului a aprobat solicitarea lui Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de inițiator pentru procedura de urgență în vederea dezbaterii și adoptării propunerii legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoașterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.

Tăriceanu: Proiectul va fi redepus

„Având punctele de vedere ale diferitelor instituții relevante în materie, trebuie să reconsiderăm forma proiectului. Este necesară crearea unei instituții care să poată să fie bugetată și poată să primească fondurile aferente. Acest lucru presupune schimbarea ordinii de dezbatere, adică Senatul va fi Cameră decizională și proiectul trebuie retras și redepus într-o formă modificată la Camera Deputaților. Acest lucru nu înseamnă renunțarea la inițiativă, ci schimbarea procedurii în așa fel încât să fie în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Ori de câte ori este necesară înființarea unei instituții noi, Camera decizională devine Senatul. După cum știți inițiativa a fost depusă la Senat, deci ea trebuie retrasă și redepusă la Camera Deputaților. Forma nu este definitivată, există proiectul și urmează să-l definitivăm cât de curând și să-l depunem”, a declarat Tăriceanu, la Parlament.

Acesta a adăugat că nu există posibilitatea ca, prin modificări, Casa Regală să devină un ONG și că aceeași opinie o împărtășeșete și familia regală.

Întrebat dacă rămân aceleași principii, precum concesiunea Palatului Elisabeta pentru 49 de ani, Tăriceanu a răspuns: „Nu, alea nu sunt principii. Sunt niște prevederi care, sigur, vor trebui să țină cont de necesitatea desfășurării activităților publice ale Casei Regale și sigur că da, păstrăm aceeași intenție, Palatul Elisabeta să poată să fie folosit pentru derularea acestor activități publice”.

Președintele Senatului a susținut că dacă vor mai fi nevoie de consultări cu Casa Regală, acestea pot avea loc oricând.

În ceea ce privește bugetul pentru acest proiect, Tăriceanu a precizat că Guvernul stabilește proiectul de buget pentru toate instituțiile, iar Parlamentul îl aprobă.

Întrebat dacă și-a propus ca acest proiect să fie adoptat de Parlament în această sesiune, Tăriceanu a răspuns: „Mi-aș dori să fie adoptat în această sesiune. Ar fi extrem de util și ca semnal și nu numai ca semnal, ci pentru a da o formă stabilă și din toate punctele de vedere legală funcționării Casei Regale”.

Dragnea, despre Casa Regală: Eu nu vreau să plătească pentru Palatul Elisabeta

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că pentru Palatul Elisabeta, Casa Regală nu ar trebui să plătească chirie, ci să îl primească în folosință, așa cum se întâmplă și cu alte ONG-uri care folosesc gratuit spații ale statului.

„Eu nu vreau să plătească. Nu cred că e nevoie să plătească chirie. E vorba să aibă în folosință. Sunt foarte multe ONG-uri care folosesc gratuit spații ale statului”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat fiind care ar trebui să fie chiria plătită de Casa Regală pentru Palatul Elisabeta.

El a explicat și motivele pentru care proiectul de lege referitor la statutul juridic al Casei Regale, inițiat alături de președintele ALDE, a fost retras.

„În ultimele săptămâni au fost discuții dese cu reprezentanții Casei Regale. Eu și cu domnul Tăriceanu l-am desemnat pe domnul Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților, să aibă întâlniri cu reprezentații Casei Regale, și s-a ajuns la concluzia comună că proiectul de lege depus la Senat nu era fezabil și avea potențiale riscuri de neconstituționalitate. Împreună am făcut un nou proiect de lege, se pare că s-a și depus la Cameră, prin care se înființează o instituție care va administra funcționarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstituționalitate și pentru a fi ceva care să se poată și aplica. Este convenit cu reprezentații Casei Regale lucrul acesta. Costurile din partea statului vor fi foarte mici și cred că este o soluție care va fi adoptată și care va mulțumi pe toți”, a precizat Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Mesajul ilar scris de o angajată pe caserola din frigiderul de la muncă: „Nu-mi mâncați...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Un bucureștean a fost OBLIGAT să plătească bacșiș, într-un local din Centrul Vechi. I-a venit...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Un britanic a rămas fără 30.000 de euro într-o singură noapte în Centrul Vechi. Cum...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Un cunoscut manelist a urcat pe scenă alături de trupa Coldplay. Momentul artistic a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
Diana Şoşoacă a mers după "victoria" de la Europarlamentare la ambasada Rusiei. La eveniment a...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Ordin obligatoriu peste tot în Europa. Se aplică începând cu 4 iulie
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
De ce au fost retrase unele produse cu tăiței din Danemarca? Motivul care le face...
×