Dragnea vrea comisie de anchetă pentru SIPA. „M-aș bucura dacă Tudorel Toader ar mai spune niște lucruri”

Dragnea vrea comisie de anchetă pentru SIPA. M-aș bucura dacă Tudorel Toader ar mai spune niște lucruri

Liviu Dragnea a mărturisit, marți, că i s-a propus înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind activitatea și arhiva SIPA, declarând că susține această propunere și că, în cursul săptămânii viitoare, îi va da curs.

„Am primit o solicitare pentru a înființa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea și arhiva SIPA. Și eu susțin această propunere. Cred că săptămâna viitoare vom propune și vom aproba înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situația de la SIPA”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă a mai discutat cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre acest subiect, Dragnea a răspuns: „Eu m-aș bucura dacă domnul Tudorel ar mai spune niște lucruri, dacă nu poate sau nu știe, sau poate le-o fi trimis la alte instituții și nu mai poate spune numele respective, cred că o comisie parlamentară de anchetă îl poate ajuta în sensul ăsta”.

Chestionat cu privire la declarațiile făcute de liderul PSD, Toader a declarat că nu le-a văzut, dar a subliniat faptul că dorința sa a fost, de la bun început, „ca respectându-se legea, să dispară această temere în legătură cu arhiva SIPA”.

„Să avem comisie, proceduri legale. După mine, orice soluție legală prin care să închidem capitolul SIPA, dar respectându-se procedurile și legea”, a spus Toader.

Reamintim că Evenimentul Zilei a cerut, duminică, printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două Camere ale Parlamamentului, înființarea unei comisii de anchetă privind arhiva cu documente secrete a SIPA.

„Vă solicităm constituirea unei comisii de anchetă a celor două camere a Parlamentului, în vederea clarificării cauzelor și împrejurărilor care au condus la deficiențele de manipulare a documentelor din arhiva DGPA/SIPA, la utilizarea documentelor ce se regăseau în acea arhivă precum și în privința accesului unor persoane la aceste documente cu grade de clasificare strict secret, fără certificat ORNISS (…) Există indicii credibile ca arhiva Direcției Generale de Protecție și Anticorupție – DGPA (fostul Serviciu Independent de Protecție și Anticorupție – SIPA) din cadrul Ministerului Justiției să fi fost accesată în mod nelegal, ca anumite informații să fi fost copiate în mod nepermis și manipulate cu încălcarea legii”, se arată în sesizare.

Potrivit documentului, „există probabilitatea ca informațiile la care au avut acces anumite persoane să fi fost folosite în scopuri nepermise, care se pot plasa în afara cadrului normativ aplicabil, de natură a fi denaturate valori fundamentale ale statului de drept, respectiv independența justiției, dreptul la un proces echitabil, separația puterilor în stat”.

Comisia de anchetă constituită la nivelul celor două Camere ar urma să verifice împrejurările în care, pe 18 august 2016, ministrul Justiției de la acea dată, Raluca Prună, a sporit gradul de secretizare al raportului 096 la secret de stat și motivele pentru care a procedat în acest mod; să afle dacă persoanele care au intrat în arhiva SIPA aveau dreptul legal și dețineau toate autorizațiile legale necesare pentru pătrunderea în acel spațiu, dacă documentele aflate în arhiva SIPA precum și hardurile, ori alte arhive electronice au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine și în ce scop, dacă documentele fotocopiate au fost folosite în scopuri ilicite și dacă toae aceste împrejurări au fost de natură a afecta independența justiției și, pe cale de consecință, caracterul de stat de drept al statului român.

Aspectele semnalate nu fac obiectul dosarului aflat în prezent în instrumentarea DIICOT sau a altei structuri de parchet, potrivit sursei citate.

Referitor la dosarul privind arhiva SIPA, aflat în instrumentarea Direcției, procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că au fost audiate deja 10-12 persoane și că vor mai fi făcute și alte audieri.

„Au avut loc audieri, se vor mai face audieri în arhivă și vor mai fi ascultate și alte persoane. Au fost undeva la 10-12 persoane audiate”, a declarat procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), la sediul CSM.

Procurorii DIICOT au deschis în luna mai un dosar în care au început urmărirea penală in rem, privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și neglijență.

Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului