DREPTUL DE PROPRIETATE ar putea fi REVIZUIT în noua CONSTITUȚIE. Ponta: „Vreau să confiscăm averile obținute ilegal, vreau un nou sistem de expropriere”

Redactor:
Cristian Andrei
DREPTUL DE PROPRIETATE ar putea fi REVIZUIT în noua CONSTITUȚIE.  Ponta: „Vreau să confiscăm averile obținute ilegal, vreau un nou sistem de expropriere”
EXCLUSIV

Premierul Ponta a declarat pentru gândul că va propune la revizuirea Constituției o modificare a articolului 44 privind dreptul la proprietate, astfel încât averile obținute ilegal să fie confiscate, iar exproprierile de „interes strategic” să fie făcute mai ușor. Ideea premierului vine la câteva zile după ce a afirmat că dorește „confiscarea mașinilor” ai căror conducători auto au depășit excesiv viteza legală sau au comis alte abateri grave în trafic. O altă intenție a premierului, blocată de PNL, a fost impunerea unui impozit special pentru bugetarii și pensionarii ale căror venituri depășesc o mie de euro.

Surse din PSD au precizat pentru gândul că premierul și-a informat colegii de partid asupra intenției de a susține confiscarea averilor obținute ilegal.

„Vreau să confiscăm averile obținute în urma infracțiunilor, pe sistemul european. Este o nouă concepție la nivel european, venită pe filieră americană și cred că este o idee bună. Pentru aceasta trebuie să modificăm articolul 44 din Constituție, pentru că altfel nu putem face nimic. Umblăm la articolul 44″, a declarat pentru gândul premierul Victor Ponta, la finalul discuțiilor din cadrul Forumului constituțional.

Articolul 44 din Constituție se referă la dreptul de proprietate privată. În actuala Lege Fundamentală se precizează la art 44, alin 8 că „averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”, iar la alin 9 se prevede că „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracțiuni ori contravenții pot fi confiscate numai în condițiile legii”.

Ce spune Comisia de la Veneția

Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, prezent la lucrările Forumului Constituțional de la Palatul Parlamentului, a afirmat că recomandarea instituției sale este de a se modifica articolul privind dreptul la proprietate.

Markert a dat exemplul Bulgariei, unde Comisia de la Veneția a fost de acord cu procedura specială privind confiscarea proprietăților celor care nu și-au putut justifica averea. El a fost de acord și cu ideea avansată de premier, privind confiscarea în anumite condiții, a mașinilor conducătorilor auto care comit abateri grave.

De altfel, premierul Ponta a ținut să precizeze că nici un articol din Constituție nu va fi modificat fără să existe acceptul Comisiei de la Veneția.

Nou sistem de expropriere

Premierul Victor Ponta a declarat pentru gândul că dorește ca după ce viitoarea Constituție va fi adoptată, să poată stabili prin Ordonanță de Urgență sau Hotărâre de Guvern că anumite exproprieri sunt de „interes strategic, național”.

Potrivit primului-ministru dacă articolul privind dreptul de proprietate este revizuit, Guvernul poate acționa mai rapid pentru realizarea unor proiecte de interes național.

Ponta a explicat că, în noul sistem privind exproprierile pe care îl are vedere, statul român va oferi un preț proprietarilor în urma unei expertize, iar după poate folosi acea proprietate.

„Statul român oferă un preț și transferă banii într-un cont. Dacă omul este nemulțumit, poate merge în instanță. Banii se obțin ori prin expertiză, ori în instanță, dar nu mă mai poate bloca. Vrem să punem în Constituție să fie un articol mai flexibil în ceea ce privește proprietatea, pentru a nu mai fi atacate la CCR”, a declarat pentru gândul Victor Ponta. 

Primul-ministru a dat exemplul conductei de conexiune de gaze cu Republica Moldova pentru care s-au pierdut trei ani pentru 14 km.

„Pentru 14 km am stat trei ani, că trece conducta și tulburăm vacile care pasc pe acolo. Cu București-Constanța am stat patru ani. Avem de adus zăcăminte, gaze, petrol din Marea Neagră. Ce facem, iar stăm patru ani până convingem pe nu știu care că terenul lui nu face un milion de euro? Să nu credeți că cineva în Occident și-a făcut autostradă și mari lucrări de infrastructură…până la urmă terenul era al cuiva, nu?”, a explicat Ponta.

Chiuariu (PNL): Nu este nevoie să modificăm Constituția

Președintele Comisiei Juridice din Senat, vicepreședintele PNL Tudor Chiuariu, a declarat că articolul 44, privind dreptul la proprietate, nu poate face obiectul revizuirii Constituției.

„Cred că e destul de periculos însă să vorbim mai ales în România, pentru că au fost în trecut, până acum 23 de ani au fost încălcate grav drepturile de proprietate și e periculos să vorbim de faptul că am putea să introducem excepții sau altceva, nu. Ce avem noi în Constituție e în linie cu standardele europene și cu standardele celor mai civilizate state și aceste lucruri trebuie să rămână așa”, a spus senatorul PNL.

Mai mult, potrivit acestuia, aliniatul 9 de la articolul 44 care prevede că „bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracțiuni ori contravenții pot fi confiscate numai în condițiile legii”, este „acoperitor”.

LOTO, LOTO 6/49. Report de peste 7 milioane de euro la LOTO 6/49 și de peste 900.000 de euro la JOKER
 

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide