După „apocalipsa economică” a lui Iohannis, Dăncilă se laudă cu creșteri istorice. Ce arată, în realitate, datele INS

După „apocalipsa economică a lui Iohannis, Dăncilă se laudă cu creșteri istorice. Ce arată, în realitate, datele INS

„Deși în această săptămână, domnul președinte Iohannis a anunțat că avem o situație apocaliptică în ceea ce privește rezultatele economice din primul trimestru, iată că ieri, Institutul Național de Statistică ne-a anunțat că am avut cea mai mare creștere a puterii de cumpărare a salariilor din România, atât față de luna februarie, luna precedente, cât după anul 1990. Astfel, Institutul Național de Statistică a anunțat oficial că venitul mediu din România a crescut cu 8,7% în martie 2018 față de februarie 2018. În aceeași perioadă, inflația a fost de 0,3% rezultând o creștere a puterii de cumpărare de 8,4%. Datele oficiale ne-au confirmat faptul că februarie 2018 a fost luna cu cel mai redus șomaj din România și anume, 3,94%”, a spus Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

În luna martie 2018, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.488 lei, cu 8,7% mai mare decât în luna februarie 2018, iar câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.704 lei, în creștere față de luna precedentă cu 217 lei (+8,7%), informeazăINS.

Potrivit datelor INS, în sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, în sănătate și asistență socială (+22,3%), respectiv în învățământ (+18,4%). De asemenea, o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net s-a înregistrat și în administrația publică (+1,3%).

În luna martie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, plății sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun cu 32,1%; între 16,0% și 26,5% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacții imobiliare, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea băuturilor; între 11,0% și 15,0% în fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, captarea, tratarea și distribuția apei, industria metalurgică, colectarea și epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, activități de editare, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport; între 9,0% și 10,0% în activități profesionale, științifice și tehnice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).

Președintele Klaus Iohannis a atacat luni programul PSD, spunând că acesta este pe contrasensul logicii economice, iar PSD nu reușește să urmeze nici măcar propriul program, ajungând să amaneteze viitorul țării. Șeful statului a cerut din nou demisia premierului Viorica Dăncilă, acuzând Executivul că nu atrage fonduri și nu se ocupă de investiții.

„S-au publicat astăzi datele care arată execuția bugetară din primul trimestru al 2018, date publicate cu întârziere. Mă voi referi la aceste date care arată execuția finanțelor publice. (…) Progrmaul de guvernare PSD s-a aflat de la bun început pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus românilor scăderea taxelor și impozitelor, pe de altă parte au propus o creștere puternică a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pensii, drumuri, au spus ei, pentru școli, au spus ei. Pentru economiști, dar și pentru cei interesați această abordare a produs surprindere. Este vorba de un fel de magie economică propusă de PSD. Scăderea impozitelor, creșterea salariilor și realizarea tuturor celorlalte lucruri este o ecuație care va fi dusă cu greu la bun sfârșit. Tebuie să vedem cât va mai ține această iluzie creată de PSD”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele a acuzat guvernarea că ignoră investițiile importante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”