După ce a văzut „The Romanians are coming”, Bogdan Aurescu i-a trimis o scrisoare ministrului britanic de Externe. Ce i-a scris șeful MAE lui Philip Hammond

Publicat: 23/02/2015, 13:12

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimându-și regretul profund față de reluarea unor „clișee incorecte” prin modul „distorsionat și părtinitor” în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie în documentarul Channel 4.

Potrivit unui comunicat MAE remis agenției MEDIAFAX, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat o scrisoare omologului britanic, Philip Hammond, cu privire la problema imaginii și modului de percepție de către publicul britanic a românilor din Marea Britanie, în continuarea discuțiilor pe această temă purtate cu ocazia vizitei înaltului oficial britanic din luna ianuarie, de la București.

Bogdan Aurescu și-a exprimat „regretul profund față de reluarea acelorași clișee incorecte prin modul distorsionat și părtinitor în care a fost prezentată comunitatea românească din Marea Britanie de către televiziunea britanică privată Channel 4, pe baza portretizării unor cazuri care nu sunt reprezentative la nivelul întregii comunități”.

Scrisoarea atrage atenția asupra faptului că tipul acesta de reportaje poate afecta „în mod negativ și absolut nedrept imaginea comunității românești din Marea Britanie”.

Ministrul Afacerilor Externe a menționat, totodată, că, deși subiectul referitor la comunitatea română din Marea Britanie în contextul liberalizării pieței muncii a fost prezentat în mod negativ de către mass media britanică, datele statistice guvernamentale au arătat contrariul și au demonstrat lipsa de fundament real a unor astfel de campanii de presă.

Conform MAE, comunitatea românească este bine integrată în societatea britanică, în scrisoare arătându-se că o proporție considerabilă sunt specialiști în diverse domenii, inclusiv în domeniul medical, IT, artă sau comerț, foarte mulți având propriile afaceri și aducând o contribuție consistentă la prosperitatea societății britanice, la care se adaugă cei aproape 7.000 de studenți din universitățile din Marea Britanie.

Bogdan Aurescu propune ca autoritățile române și britanice să lucreze împreună pentru a pune capăt „acestei campanii de presă nedrepte și nejustificate la adresa românilor și a corecta astfel discrepanța existentă între realitate și imaginea proiectată despre aceasta”.

În acest sens, și ținând cont și de reacțiile generate de difuzarea de către televiziunea Channel 4 a serialului „The Romanians Are Coming”, ministrul de Externe a propus stabilirea unui grup de lucru la nivelul autorităților competente dintre cele două țări, care să identifice mijloacele adecvate de a corecta aceste stereotipuri negative la adresa românilor din Marea Britanie.

Primul episod din documentarul „The Romanians Are Coming” („Vin românii”), difuzat marți seara de postul de televiziune britanic Channel 4, prezintă poveștile a trei români ajunși în Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele apărute în presă în legătură cu imigrația.

Personajul narator al primului episod al documentarului „The Romanians Are Coming” („Vin românii”), difuzat marți seara de postul de televiziune britanic Channel 4 este un rom român, Alex Fechete Petru, care povestește despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relatează The Independent, în ediția electronică.

„Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Și astfel de romi vă sperie pe voi”, afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveștile a trei astfel de persoane”.

Numeroși români au participat, duminică după-amiază, la Londra, la un protest „în tăcere” față de documentarul despre imigrații români difuzat de postul Channel 4, premierul Victor Ponta exprimând solidaritate cu manifestanții.

Românii s-au adunat începând cu ora 15.00 (17.00, ora României) în fața postului de televiziune Channel 4, pe strada Horseferry, în centrul Londrei.

„Protestăm față de modul în care Channel 4 a decis să trateze problema imigrației românilor. Considerăm că abordarea din documentarul ‘Vin Românii’ este nedreaptă față de cetățenii români care muncesc și studiază în Marea Britanie”, au afirmat organizatorii evenimentului, pe pagina de Facebook.

Premierul Victor Ponta a exprimat, într-un mesaj difuzat pe Twitter, solidaritate cu manifestanții români din Londra. „Exprim solidaritate cu românii care vor protesta în tăcere față de abordarea tendențioasă a Channel 4 față de cetățenii noștri”, a transmis Ponta, duminică după-amiază, în mesajul care îi este adresat și premierului Marii Britanii, David Cameron.

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, i-a trimis, pe 13 februarie, producătorului Katie Buchanan o scrisoare în care se arată „surprins și extrem de dezamăgit” de modul în care comunitatea românească din Marea Britanie este prezentantă în trailerul acestui documentar.

Jinga apreciază că imaginile și fotografiile care promovează acest documentar reflectă „o percepție distorsionată și părtinitoare” asupra românilor din Regat și nu prezintă realitatea socială a acestei comunități.

Diplomatul consideră că documentarul prezintă „doar aspectele negative care sunt izolate și nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească”, fapt „incorect și extrem de discriminatoriu”.

SURSĂ VIDEO: MAE ROMÂNIA/YOUTUBE/14 IANUARIE 2015

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Miliardar român, fără noroc în dragoste. Dat în judecată de a patra nevastă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice