După ce au votat-o în unanimitate, liberalii spun că legea lui Dragnea e inaplicabilă și se gândesc să o atace la CCR

După ce au votat-o în unanimitate, liberalii spun că legea lui Dragnea e inaplicabilă și se gândesc să o atace la CCR
Publicat: 25/10/2016, 16:25
Actualizat: 25/10/2016, 16:38

„Aplicarea legii pentru eliminarea unor taxe este posibilă doar prin adoptarea inițiativei PNL pentru impozitarea profitului în România”, susțin liberalii, în cadrul unui comunicat, la o oră după ce au votat în unanimitate legea lui Dragnea care prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Concret, liberalii susțin inițiativa PSD „întrucât abordarea tradițională a Partidului Național Liberal este pentru o reducere a nivelului taxării”, însă afirmă, în același timp, că impactul bugetar generat poate fi acoperit doar prin legea PNL împotriva evitării obligațiilor fiscale.

„Votul din Camera Deputaților a avut în vedere faptul că impactul estimat pentru acest proiect legislativ va putea fi acoperit în totalitate după adoptarea propunerii PNL pentru aplicarea Directivei Uniunii Europene nr. 1164 din 12 iulie 2016, de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne. Directiva subliniază necesitatea garantării faptului că impozitele sunt plătite acolo unde sunt generate profiturile și creată valoarea”, arată PNL în cadrul unui comunicat, remis Gândul.

Deși au votat proiectul lui Dragnea, liberalii susțin că propunerea lor „pentru impozitarea profitului companiilor internaționale în România va aduce la bugetul de stat sume semnificative care depășesc cu mult cuantumul estimat de PSD în cazul propunerii de eliminare a unor taxe”. Prin urmare, PNL cere adoptarea „urgentă a inițiativei propuse pentru aplicarea directivei europene” care „face aplicabil actul normativ inițiat de PSD”.

Astfel, PSD își va da măsura onestității în perioada următoare, întrucât nimic nu împiedică Parlamentul să elimine acum practica companiilor internaționale de a-și exporta profitul neimpozitat, pe care îl produc în România”, mai arată liberalii.

Andreea Paul: Vom lua în calcul și atacarea legii la CCR

Totodată, liberalii iau în calcul să conteste la CCR eliminarea taxei Radio – TV, potrivit deputatului, Andreea Paul, care a acuzat PSD că „pune pumnul în gura” TVR și Radio și că „acest vot este o uriașă greșeală a Parlamentului”, potrivit Mediafax.

„Vom face toate demersurile pentru salvarea libertății de exprimare a mass- mediei publice și a garantării autonomiei lor. (…) Art. 35 din Constituție garantează autonomia televiziunii și Radioului public și se spune explicit în Constituție că noi avem obligația – Parlament și Guvern – să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD, încalcă grav Constituția. Vom lua în calcul și această analiză (n.r. atacarea la CCR), dar aici juriștii trebuie să se exprime și jurnaliștii, nu vă lăsați încălecați de politică, indiferent care este culoarea ei”, a declarat Andreea Paul.

Deputații PNL au depus, luni, la Camera Deputaților, o propunere legislativă privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, propunere ce transpune Directiva UE 2016/1164 și solicită ca „acest act normativ să fie adoptat în același regim de celeritate cu cel al proiectului PSD”.

„Inițiativa legislativă garantează că impozitele trebuie să fie plătite acolo unde sunt generate profiturile, în țara în care este creată valoarea, adică în România. Potrivit estimărilor deputaților liberali, statul român va putea obține, din impozitul pe profit, de până la patru ori mai multe venituri la bugetul de stat după ce legea va fi adoptată”, se arată într-un comunicat al grupului PNL din Camera Deputaților.

În argumentarea lor, liberalii susțin că „este de notorietate deja faptul că, tot mai frecvent, companii care activează în România se străduiesc să ajungă la un profit contabil zero, tocmai ca să evite să plătească taxe și impozite în România, folosindu-se de diferite societăți comerciale internaționale pentru a scăpa de responsabilitățile fiscale românești”. Astfel se ajunge la situația în care unii întreprinzători plătesc 16% impozit pe profit, în timp ce „unele companii cu activitate în mai multe state își trimit profitul înregistrat în România, în state terțe din lume, inclusiv prin intermediul unor societăți comerciale de tip offshore”.

„Deputații PNL subliniază faptul că legea nu va afecta în nici un fel regimul fiscal aplicabil profiturilor obținute în România. De asemenea, nu se modifică nici cota unică de 16%, implementată de PNL în anul 2005, nici neimpozitarea profiturilor reinvestite în România și nici impozitarea cu 5% a dividendelor distribuite”, se mai arată în același comunicat.

Legea lui Dragnea, care taie 102 taxe, VOTATĂ de deputați în unanimitate

Plenul Camerei Deputaților a votat marți, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, legea lui Dragnea, prevede tăierea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017. Deputații au decis și eliminarea taxei radio -TV. Astfel, inițiativa devine legea care a trecut cel mai rapid prin circuitul de avizare legislativă, acesta ajungând la votul final la circa două săptămâni de la depunerea sa în Parlament.

Și în Senat inițiativa a trecut pe repede înainte, aceasta fiind adoptată în aceeași zi în care a primit și avizul de la Comisia pentru Buget a Senatului, dar șeful Camerei superioare a Parlamentului a fost de părere că graba cu care s-a acționat nu contravine regulamentului. La dezbaterile de marți, în plen, Liviu Dragnea și-a susținut proiectul, arătând că cetățenii „pot să aibă încredere că le va fi bine”, dar pentru asta au nevoie de dovezi concrete, motiv pentru care și-a rugat colegii parlamentari să voteze inițiativa. După adoptarea de către deputați, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, la scurt timp de la votul în plen, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat că Guvernul analizează posibilitatea de a contesta la CCR legea lui Dragnea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...