După declarațiile premierului privind autonomia, Tokes are o cerere expresă pentru UDMR

După declarațiile premierului privind autonomia, Tokes are o cerere expresă pentru UDMR
Publicat: 12/01/2018, 14:18

Tokes Laszlo consideră că doar „iminenta” demisie a lui Tudose ar mai ameliora cumva situația după declarațiile făcute de premier în legătură cu steagul secuiesc, adăugând că „nici dacă și-ar cere scuze și nici dacă ar retracta cele spuse, nu e suficient”, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de președintele CNMT.

„Partidele maghiare din România și-au formulat sub auspiciul oportunității punctul de vedere comun privind chestiunea autonomiei maghiare din Ardeal. După acest moment a venit ca un duș rece nechibzuita declarația dezaprobatoare a primului ministru român Mihai Tudose, în care, de la autonomie, a ajuns direct la spânzurarea acelor maghiari/secui care se fac răspunzători de arborarea drapelului secuiesc. (…) Nici scuzele de rigoare, nici retractarea celor spuse nu l-ar scuti pe primul ministru, doar imediata lui demisie ar mai ameliora cumva situația. Salutând declarația de protest al UDMR, îi solicit președintelui Hunor Kelemen ca în cazul întârzierii demisiei lui Mihai Tudose să suspende în 24 ore colaborarea parlamentară cu partidele de guvernământ”, se arată în documentul citat.

Tokes a subliniat că reprezentanții partidelor maghiare și europarlamentarii trebuie să protesteze pe lângă forurile europene împotriva celor întâmplate „și trebuie să ia apărarea comunității maghiare din Transilvania, a poporului maghiar din Ținutului Secuiesc, amenințat letal”.

„La a 450-a aniversare a Edictului de la Turda, decret emis în 1568 de către Dieta Transilvaniei prin care a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți cetățenii Transilvaniei, protestăm cu indignare împotriva acestei atitudini maghiarofobe brutale a șefului Guvernului român, poziție care se asemuie în felul ei doar cu antisemitismul. Este intolerabil ca unul dintre liderii unui stat european să fluture simbolul național al secuilor ca pe o > (însângerată), ațâțând societatea românească majoritară împotriva maghiarimii prin criminalizarea aspirațiilor lor de autodeterminare, juste și legale”, a mai spus președintele CNMT.

Premierul Mihai Tudose a declarat, la Realitatea TV, că, „dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag”

„Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi să sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept că nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că,dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cât timp cântă ei acolo, la ei în curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Lista vedetelor din emisiunea Survivor 2022, cumpărată de PRO TV: fostul bodyguard al lui Gigi...
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Dragnea i-a dat 'fatala' Irinei, după ce a văzut-o cu altul. Unde a ajuns să...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Adevărul despre miocardită. Efectul care sperie pe toată lumea. Ce s-a descoperit
Ce greșeală a fost descoperită pe banii din România. Tu ai observat vreodată? Cât de...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...