După refuzul lui Cioloș, liberalii își joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obține alegerea primarilor în două tururi

După refuzul lui Cioloș, liberalii își joacă ULTIMA CARTE. PLANUL PNL pentru a obține alegerea primarilor în două tururi
Publicat: 11/02/2016, 21:54
Actualizat: 08/05/2018, 05:36

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că va propune atacarea în contencios administrativ a hotărârilor Guvernului privind alegerile locale pentru a putea invoca în cadrul procesului neconstituționalitatea alegerii primarilor într-un singur tur.

”Săptămâna viitoare, după ce vom avea BPN, vom iniția demersurile pentru atacarea acestei hotărâri de Guvern în instanța de contencios administrativ, astfel încât să putem invoca excepția neconstituționalității prevederilor alegerilor primarilor într-un singur tur. Nu există democrație în România dacă nu vom reuși să impunem două tururi de scrutin”, a anunțat copreședintele PNL Alina Gorghiu într-o conferință de presă la Satu Mare.

Ea a afirmat că procedura ”nu este ușoară”, însă liberalii vor să apere principiul reprezentativității aleșilor în două tururi de scrutin ”până la capăt”.

Copreședintele PNL a susținut că sondajele arată că în cazul în care va fi un vot cu un singur tur schimbarea aleșilor locali va fi în proporție de 15 – 17%, iar dacă vor fi 2 tururi schimbarea va fi în proporție de 70%.

Reacția PSD

Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, susține că propunerea Alinei Gorghiu este un demers inutil, care însă ar putea duce la blocarea scrutinului.

„Propunerea este ultima încercare de a organiza alegerile în două tururi de scrutin. Era un scenariu de care noi aflasem. (…) Ce să ataci la hotărârea de Guvern? Ea este una strict tehnică, se referă la stabilirea datei alegerilor, la calendarul și la alte lucruri de factura aceasta”, a spus Neacșu.

Demersul riscă să blocheze organizarea alegerilor, însă mandatele primarilor, din punct de vedere constituțional, se încheie oricum la patru ani.

„Din păcate doamna Gorghiu nu are idei personale, această idee a fost lansată acum 10 sau 12 zile, am citit-o și eu”, a afirmat Neacșu.

Guvernul a adoptat miercuri hotărârile privind organizarea alegerilor locale, cu un singur tur de scrutin în cazul primarilor, așa cum prevede legea în vigoare, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că „lucrurile sunt pe un anumit făgaș care nu se mai poate întoarce”.

„Guvernul a stabilit data alegerilor, are hotărârile de Guvern care stabilesc întregul proces. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt pe un anumit făgaș care nu cred că se mai poate întoarce. Sigur, dacă există alte elemente de constituționalitate care pot întoarce, prin terțe decizii, aceste date nu pot să comentez. Dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin hotărâri de guvern care stabilesc întregul calendar”, a declarat Suciu, întrebat despre discuțiile privind modificarea legii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Guvernul a decis miercuri că alegerile locale vor avea loc la data de 5 iunie și a adoptat mai multe hotărâri privind organizarea scrutinului. PNL îi ceruse premierului adoptarea unei OUG pentru modificarea legii în sensul revenirii la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Premierul Dacian Cioloș a transmis că decizia aparține Parlamentului și că, în acest moment, nu există o majoritate care să susțină această modificare.

În cazul legilor în vigoare Curtea Constituțională poate fi sesizată cu o excepție de neconstituționalitate doar de către instanța de judecată sau de arbitraj comercial în fața căreia s-a invocat excepția sau direct, de către Avocatul Poporului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern