Dușa: Chiar dacă parada de 1 Decembrie este un pic mai deosebită, efortul financiar nu e prea mare

Redactor:
Eliana Radulescu
Dușa: Chiar dacă parada de 1 Decembrie este un pic mai deosebită, efortul financiar nu e prea mare
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a susținut, vineri, că efortul financiar făcut pentru organizarea paradei militare la Arcul de Trumf, cu ocazia Zilei Naționale, "nu este prea mare", "chiar dacă parada este un pic mai deosebită".

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a susținut, vineri, că efortul financiar făcut pentru organizarea paradei militare la Arcul de Trumf, cu ocazia Zilei Naționale, „nu este prea mare”, „chiar dacă parada este un pic mai deosebită”.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, și premierul Victor Ponta au fost prezenți, vineri, în Piața Arcului de Triumf, pentru a asista la repetiția generală pentru parada militară ce va fi organizată cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ministrul Dușa a făcut aceste declarații întrebat dacă, în opinia sa, fondurile alocate pentru organizarea acestui eveniment nu sunt prea mari, Guvernul alocând peste 1 milion de euro pentru paradele și ceremoniile militare, suplimentând, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, bugetul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP și SRI.

„Cred că atunci când e vorba despre Ziua Națională și Marea Unire a românilor, chiar dacă parada este un pic mai deosebită, efortul financiar nu este prea mare. Am aprobat un program de măsuri în guvern ca sărbătoarea națională la 95 de ani să fie onorată de instituțiile statului, mai ales de instituțiile de securitate națională, așa cum se cuvine și e normal să fie așa”, a spus Mircea Dușa.

Chestionat cât a costat această paradă, acesta a răspuns: „Îmi dați voie să fac calculele când se finalizează parada?”

Întrebat despre afirmațiile președintelui Comisiei pentru apărare a Senatului, Corneliu Dobrițoiu, referitoare la costurile ridicate ale acestei manifestări, ministrul Apărării a menționat că „și parada de anul trecut, chiar dacă nu a fost cu tehnică de luptă, nu a costat 400 de milioane, oricum s-au cheltuit bani și de la Ministerul Apărării Naționale pentru organizarea paradei.

Întrebat dacă președintele Traian Băsescu va fi prezent la această paradă, ministrul a răspuns: „Eu sunt convins că președintele României va fi prezent la parada de 1 Decembrie”.

„Este un lucru deosebit și o apreciere din partea armatelor prietene, din partea armatelor cu care colaborăm în teatrele de operații să fie prezente la marea sărbătoare națională a românilor”, a mai spus ministrul Apărării.

Peste 2.000 de militari din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază participă la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcului de Triumf din București. Acestora li se adăugă aproximativ 140 de militari din Franța, Polonia, Turcia și Statele Unite ale Americii.

Pe sub Arcul de Triumf trec și peste 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave survolează piața.

Guvernul alocă peste 1 milion de euro pentru paradele și ceremoniile militare organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la 1 decembrie 2013, suplimentând, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Executivului, bugetul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, SPP și SRI.

Potrivit Hotărârii de Guvern 851 din 6 noiembrie privind organizarea, desfășurarea și finanțarea manifestărilor prilejuite de 1 Decembrie – Ziua Națională a României, în anul 2013, aceste suplimentări bugetare, în valoare de 4.804.00 de lei, sunt destinate finanțării cheltuielilor privind participarea cu tehnică și efective la paradele și ceremoniile militare organizate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la data de 1 decembrie 2013.

Astfel, bugetul MApN a fost suplimentat cu suma de 3.500 mii lei, la capitolul bugetar „Apărare” (13 mii lei pentru cheltuieli de personal și 3.487 mii lei pentru bunuri și servicii), iar cel al MAI cu 1.000 mii lei, la capitolul bugetar „Ordine publică și siguranță națională”, pentru bunuri și servicii.

De asemenea, bugetul SPP s-a suplimentat cu 100 mii lei, suma alocată SRI fiind de 204 mii lei, la capitolul bugetar „Ordine publică și siguranță națională” – „Bunuri și servicii”.

Guvernul a aprobat, prin aceeași hotărâre de guvern, ca Ministerul Apărării Naționale să invite în România un număr de cel mult 150 de persoane, care vor face parte din aceste detașamente.

MApN va putea cheltui cu protocolul pentru personalul detașamentelor invitate să participe la parada militară națională cel mult 102 lei pentru fiecare militar străin, pe zi, – 47 lei pentru masă, 15 lei pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări – și 40 lei pentru vizitarea obiectivelor turistice din municipiul București, efectuarea de fotografii oficiale.

Pentru fiecare dintre însoțitorii români ai militarilor din țările NATO vor fi alocați de la buget 55 de lei pe zi.

Inchide