E OFICIAL: TRAIAN BĂSESCU se ÎNTOARCE la Cotroceni

E OFICIAL: TRAIAN BĂSESCU se ÎNTOARCE la Cotroceni
Publicat: 27/08/2012, 21:55
Actualizat: 09/08/2014, 07:05

Traian Băsescu se poate întoarce Cotroceni, decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului fiind publicată în această seară în Monitorul Oficial. Acesta a fost ultimul pas din procesul de reintrare în drepturi a președintelui suspendat în urmă cu aproape două luni.

După publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial este de așteptat și o ieșire publică a președintelui. Parlamentul a luat astăzi act de decizia CCR de invalidare, după ce într-o primă fază parlamentarii USL au boicotat ședința, pentru a reveni asupra deciziei după ce au primit telefoane și SMS-uri de la Crin Antonescu și Victor Ponta. Aceștia nu au fost prezenți în Parlament, fiind plecați în străinătate. Crin Antonescu este în vacanță în Italia, iar Victor Ponta la summit-ul socialiștilor, din Africa Sud.

Liberalul Ioan Ghișe a propus amânarea dezbaterii cu două zile, însă propunerea sa a fost respinsă.

Gândul a transmis LIVE desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 21:15 Hotărârea CCR privind referendumul a fost publicată în MO. Băsescu se poate întoarce la Cotroceni

UPDATE 18:51 Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a anunțat că hotărârea Curții Constituționale privind referendumul din 29 iulie a fost trimisă la Monitorul Oficial, fiind la secretarul general al Guvernului.

UPDATE 17:34 Ședința Parlamentului s-a încheiat. Decizia Curții Constituționale trebuie publicată în Monitorul Oficial, după care Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni.

UPDATE 17:31 Parlamentarii USL au părăsit sala de plen.

UPDATE 17:24 Propunerea lui Ghișe de amânare a ședinței cu două zile a fost respinsă.

UPDATE 17:12 Liberalul Iona Ghișe a propus fie amânarea dezbaterii cu două zile, fie ca cele două proiecte de hotărâre pe care le-a depus, privind demiterea lui Băsescu, să fie trimise la Comisiile juridice.

UPDATE 17:09 Ședința Parlamentului a început. Și-au înregistrat prezența 238 de senatori și deputați.

UPDATE 16:57 Numărul parlamentarilor USL care participă la ședință este de aproape 30. Senatorii și deputații PNL au fost trimiși în sală, prin telefon, de Crin Antonescu, care se află în vacanță în Italia.

UPDATE 16:50 Până în acest moment, pe lista de prezență au semnat 14 parlamentari PSD și 3 de la PNL.

UPDATE 16.33 În jur de 20 de parlamentari ai USL se vor întoarce în sala de plen, astfel că cvorumul ședinței va fi asigurat. Parlamentarii PSD au fost mobilizați de Victor Ponta prin SMS.

UPDATE 16:09 La solicitarea PNL, președintele de ședință Valeriu Zgonea a acordat o pauză de consultări de o jumătate de oră.

UPDATE 15:49 Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că la ședința Parlamentului pentru citirea hotărârii CCR privind referendumul din 29 iulie nu e nevoie de cvorum.

UPDATE 15:45 Liberalul Eugen Nicolăescu a anunțat oficial că grupurile PNL nu participă la ședință. „Grupurile parlamentare ale PNL au decis să nu participe la ședința de plen de astăzi din două considerente: unu – cel mai important, că la nivelul CCR sunt documente prezentate care nu au fost luate în calcul și care ar putea să schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra îndeplinirii cvorumului și că un document prevăzut de legea referendumului, anume Raportul, Curtea nu l-a prezentat. În consecință, în acest moment, Curtea este în culpă față de Parlament, nu și-a îndeplinit obligațiile pe care le are”, a spus Nicolăescu.

UPDATE 15:42 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, potrivit Regulamentului celor două Camere ale Parlamentului, nu ar fi nevoie de cvorum la ședința plenului reunit în care se va citi hotărârea Curții Constituționale privind referendumul, precizând că parlamentarii UDMR vor fi prezenți.

UPDATE 15:39 Ședința Parlamentului pentru citirea deciziei Curții Constituționale privind rezultatul referendumului, programată pentru ora 15.00, a fost amânată, la ora 15.30, până la ora 16.00, potrivit unui anunț făcut în plen de președintele Camerei, Valeriu Zgonea.

UPDATE 15:34 Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la ședința de plen.

UPDATE 15:17 Liberalul Dan Radu Rușanu susține că nu va participa la ședința de plen în semn de protest față de situația de incompatibilitate în care s-ar afla judecători ai CCR. „Eu personal nu voi participa la ședința de plen până judecătorii CCR nu își rezolvă problemele. Sunt cel puțin 3 judecători cu probleme grave de la Aspazia Cojocaru la Augustin Zegrean”

UPDATE 15:15 Ședința Parlamentului, programată pentru ora 15:00, nu a început încă. Senatorii și deputații USL nu au venit la plen, ei fiind încă în ședințe de partid.

Plenul Camerei Deputaților și Senatului se reunește astăzi de la orele 15.00 să ia act de decizia judecătorilor Curții Constituționale privind rezultatul referendumului din 29 iulie. Liberalii și social-democrații s-au întâlnit de la orele 14.00 pentru a decide ce vor face în ședința plenului reunit. Senatorul Ioan Ghișe a depus la Senat două proiecte de hotărâre prin care solicită fie respingerea hotărârii Curții Constituționale privind referendumul, fie aprobarea demiterii președintelui Băsescu. Totodată, președintele de onoare al PSD a declarat pentru gândul că Parlamentul nu trebuie să stea „pasiv”, ci să „corecteze” decizia luată de judecătorii CCR.

Surse din PNL susțin că liberalii nu vor fi prezenți la ședința de plen în care se va citi decizia Curții Constituționale. Nici social-democrații nu vor fi prezenți în număr mare la ședința Parlamentului. Absența parlamentarilor USL poate duce la situația în care să nu existe cvorum pentru ședința, ceea ce ar prelungi mandatul de interimar al lui Crin Antonescu. Vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, a declarat că este posibil ca nu toți parlamentarii PNL să participe la plenul reunit.

Antonescu, în vacanță în Italia. Ponta, la reuniunea socialiștilor în Africa de Sud

Pentru ca ședința să aibă loc, în sală ar trebui să fie 217 parlamentari, grupul PNL numărând 82 de membri. Grupurile PDL și UDMR au anunțat că vor fi prezente în sală.

De la ședința Parlamentului lipsesc președintele Senatului, Crin Antonescu, plecat în vacanță în Italia, dar și premierul Victor Ponta, care s-a dus în Africa de Sud la o reuniune internațională a socialiștilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Job-ul din România plătit cu 5.000 de lei/lună, pentru care ai nevoie 'decât' de 8...
FOTO. Imagini incendiare cu actrița care l-a refuzat pe fotbalist! Cum arată femeia
DJ Lalla s-a cazat în Mamaia la un prieten pe care îl cunoscuse pe TikTok...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
"Tati, m-a luat de gât, mi-a dat două palme. Am crezut că o să mor"....
Dusterul pe care românii nu l-au putut cumpăra se vinde pe AUTOVIT. Cât costă cea...
Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni
Profesorii vor primi bani în plus! Când intră suma pe card şi la ce pot...
Două mașini de Poliție sunt implicate într-un accident rutier. Una a ajuns în șanț
Biden, despre blocajul guvernamental care ar putea arunca America în haos: ,,mingea este la republicanii...
Oana Zăvoranu, jefuită de soț de 2 milioane €! Ce calvar a îndurat Oana Zăvoranu...
APARE pe cer VINERI, 29 septembrie! Cum să vezi CEA MAI MARE Lună din 2023
Cutremur total! Gabriela FIREA a anunțat: ȊL PĂRĂSESC
Scandalul 2 Mai - Breaking News. S-a aflat abia acum adevărul
Ultimul mesaj al Laurei Roșca (DJ Lalla), înainte să fie găsită fără suflare pe o...
BANCUL ZILEI. Două tipe foarte frumoase discută în club: Dragă de când s-a cuplat cu...
Fanii Vacanta Mare sunt distrusi! Costel a murit… ce declaratii tulburatoare au fost spuse