Eduard Hellvig, aviz favorabil pentru șefia SRI. Mărturii despre întâlnirile din biroul lui George Maior: „Am discutat despre cărți”

Eduard Hellvig, aviz favorabil pentru șefia SRI. Mărturii despre întâlnirile din biroul lui George Maior: Am discutat despre cărți
Publicat: 24/02/2015, 16:58
Actualizat: 18/03/2015, 16:33

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI a dat, marți, aviz favorabil propunerii ca Eduard Hellvig să fie numit în funcția de director al Serviciului Român de Informații, fiind înregistrate 7 voturi „pentru” și unul „împotrivă”.

Anunțul a fost făcut la finalul ședinței Comisiei speciale de control al activității SRI. Audierea lui Hellvig a avut loc în ședință închisă, reprezentanții presei având acces doar la începutul reuniunii comisiei, pentru ilustrație.

„SRI a cunoscut un proces amplu de reformă și transformare instituțională. Vechea conducere a schimbat fundamental filozofia de lucru în această instituție. George Maior a reușit să facă o instituție independentă de orice presiune politică, să mențină instituția neutră față de spațiul politic, e un câștig enorm pentru democrația din România. SRI trebuie să continue moștenirea lăsată de Maior. Voi menține instituția în afara oricător ingerințe politice. Vă garantez că nu va exista niciun fel de imixtiune politică și nimeni nu va exercita presiuni asupra instituției”, a spus Hellvig, după audieri.

Întâlniri cu Maior, în biroul său

Întrebat de afirmațiile Elenei Udrea, potrivit cărora a avut o serie de întâlniri cu fostul șef SRi, George Maior, Hellvig a confirmat faptul că întâlnirile au existat și că au avut loc chiar la biroul lui Maior. Cei doi au discutat, după cum a precizat Hellvig, „despre cărți și despre valorile în care cred amândoi”.

„Era o relație personală, ne știm de extrem de mulți ani, nu era o relație profesională, ci personală. La biroul domniei sale au avut loc întâlnirile. Întâlniri care au existat, au existat între mine și George Maior și au fost despre cărți și valori în care credem”, a spus Hellvig.

„Este o practică standard la nivelul tuturor statelor NATO, ca cei din conducere să se întâlnească cu diverse persoane. Politicienii, prin funcția lor, sunt beneficiar ai informațiilor”, a sărit în ajutorul lui și președintele comisiei de control SRI, Georgian Pop.

Întrebat dacă-l va schimba pe generalul Florian Coldea din conducerea instituției, Eduard Hellvig a spus că nu, având în vedere „evaluarea pozitivă” din prezent.

„În ceea ce îl privește pe domnul general Coldea vreau să spun că SRI s-a transformat fundamental după 2006 și unul dintre oamenii care a lucrat la transformarea acestei instituții ca să capete recunoaștere internațională pe care o are astăzi SRI este și generalul Coldea. La acest moment dacă mă întrebați, evident, nu am cum să schimb ceva pe care nu cunosc. În primul rând trebuie să văd exact despre ce fel de activitate au avut fiecare dintre dânșii. Plec de la premisa că ceea ce au făcut se vede în rezultatul recunoașterii internaționale și a capacității SRI să fie performant, plec de la bunăvoință și de la înțelegere că a fost un moment critic și complicat după 2006 să faci o instituție atât de performantă. Vom vedea cum va arăta viitorul, dar nu mă puneți să fac judecăți a priori pentru că nu am de ce să le fac atâta timp cât la momentul respectiv, la momentul acesta, am o evaluare pozitivă din spațiul extern SRI-ului”, a mai spus Hellvig.

Ce spune despre legile Big Brother

O altă problemă luată în discuție este și dezbaterea legilor Big Brother, declarate neconstituționale de CCR. Referitor la noile acte normative, Hellvig a susținut că este nevoie ca acestea să respecte atât drepturile cetățenilor, cât și nevoilor de funcționare a SRI, fiind vorba despre o „necesitate majoră”.

„Cred că la momentul ăsta trebuie să găsim un răspuns cu privire la cele trei legi. Trebuie să găsim un răspuns care să satisfacă drepturile și libertățile civile ale cetățeanului, dar pe de altă parte trebuie să răspundă și capacității de funcționare a instituției SRI. Sunt niște legi extrem de importante pentru corpul profesional. Din ce am văzut și eu în dezbaterea publică este clar că e o necesitate majoră. Nu vă ascund faptul că am discutat cu președintele Iohannis acest subiect, pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în imediata perioadă după ce voi fi ales. Sunt convins că prin medierea președintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus, drepturi și libertăți civile pentru cetățean și capacități operaționale pentru SRI, trebuie să găsim cât mai repede o soluție pentru cele trei legi”, a răspuns Hellvig.

Întrebat în cât timp ar putea fi adoptate legile Big Brother, Hellvig a spus că în aproximativ 3-6 luni..

La ședință au fost prezenți toți membrii comisiei, cu excepția deputatului Sebastian Ghiță.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații. Acesta urmează să primească și votul deputaților și senatorilor pentru a putea fi învestit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?