EFECTUL GRĂJDAN. PDL cere demisia lui Ponta. Blaga: „Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul intervine în actul de justiție”

EFECTUL GRĂJDAN. PDL cere demisia lui Ponta. Blaga: Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul  intervine în actul de justiție
Publicat: 24/05/2012, 14:13
Actualizat: 04/07/2013, 01:15

Șeful de campanie al PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, că PDL cere demisia premierului Victor Ponta, cel care l-a numit pe Constantin Grăjdan în funcția de director al Inspectoratului de Stat pentru Construcții (ISC).

Blaga a spus că în ultima ședință de guvern Victor Ponta a trecut în subordinea sa Inspectoratul de Stat în Construcții și a arătat că această decizie a fost premeditată.

„Ieri (miercuri n.r.), Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat în instanță că nu are nicio pretenție în dosarul în care Adrian Năstase este judecat pentru fapte de corupție. Cu asemenea manevră, Guvernul Ponta încearcă să se substituie justiției. Suntem foarte îngrijorați de modul în care Guvernul Ponta intervine în actul de justiție. Cerem demisia imediată a lui Constantin Grăjdan din funcția de director al Inspectoratului de Stat în Construcții și demisia lui Victor Ponta, cel care l-a numit în această funcție”, a afirmat Vasile Blaga, într-o conferință de presă.

El a criticat și numirea lui Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii, „cel care îi este îndatorat lui Dan Voiculescu”.

„Ca ministru al Agriculturii ar trebui să lupte în instanță pentru a recupera un prejudiciu de 60 de milioane către stat de la șeful de partid. Guvernul Ponta numește miniștri și pune la treabă ministere pentru a-și feri protejații”, a mai spus Vasile Blaga.

Constantin Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Construcții (ISC) din cauza „comportamentului” său, șeful instituției luând decizii fără să îl informeze pe primul-ministru, a anunțat, joi, Guvernul.

„În această dimineață, primul-ministru Victor Ponta, a luat decizia demiterii șefului Inspectoratului de Stat pentru Construcții, Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcție. Decizia a fost luată din cauza comportamentului șefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deși instituția pe care o conduce se afla în subordinea primului-ministru. În scurt timp, va fi asumată o noua numire la conducerea acestui Inspectorat”, transmite Guvernul printr-un comunicat.

Decizia a fost luată de premier după ce Constantin Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituției din procesul „Trofeul Calității” al fostului premier Adrian Năstase.

Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziții la Inspectoratul de Stat în Construcții, de unde au ridicat documente.

Acțiunea procurorilor a fost declanșată după ce ISC a trimis instanței supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în „Trofeul calității”, pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

ISC a depus, marți, la dosarul „Trofeul calității”, un document semnat de șeful instituției, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituția nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calității în Construcții”, în bugetul instituției nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.

Totodată, ISC a arătat că evidențele contractelor cu instituția nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanței supreme să aibă în vedere și raportul Curții de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.

În documentul depus la instanță se mai arată că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului „Trofeul Calității în Construcții” și că toate contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice fără personalitate juridică aflate în subordinea inspectoratului, astfel că, neavând delegare de competențe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenții sunt nule din punct de vedere juridic.

ISC a menționat că structura bugetară a instituției nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activități și că din evidențele interne ale compartimentelor de specialitate nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul „Trofeul calității”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.

În același dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, a fost condamnată la șase de închisoare și cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL și soții Marian Ioana și Bogdan Popovici au primit fiecare câte șase ani de detenție, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanței supreme.

O decizie este așteptată în 30 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?