Elena Udrea, la Parlament pentru a-și vedea dosarul: „Din comunicatul DNA nu am înțeles despre ce este vorba”

Elena Udrea, la Parlament pentru a-și vedea dosarul: „Din comunicatul DNA nu am înțeles despre ce este vorba
Publicat: 22/10/2015, 10:23
Actualizat: 27/01/2016, 12:23

Elena Udrea era așteptată încă de miercuri pentru a-și studia dosarul, însă a transmis că nu poate ajunge deoarece avocatul nu este disponibil. Joi, Udrea a precizat că singurele informații pe care le are despre acuzații vin din presă. „Am văzut doar ce spuneți dumneavoastră, în presă, și văd că de la o zi la alta și dumneavoastră, presa, aveți informații diferite sau interpretări diferite așa că evident că am venit să văd acest dosar”, a spus deputatul.

Udrea a refuzat să dea explicații și despre acuzațiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie și vânzarea la preț subevaluat sau despre informațiile că în tranzacție ar fi fost implicat și fratele fostului președinte Traian Băsescu, Mircea Băsescu.

„Nu știu nici că ar fi închiriat-o, nici că numele ar apărea în dosar, deci eu doar ascult ce spune presa și mă raportez la asta. Logic este să mă duc să văd în realitate ce este în acest dosar, mai ales că din comunicatul DNA nu am înțeles foarte bine despre ce este vorba, despre ce ani, despre ce sume. Până nu văd dosarul nici nu știu pe ce anume să mă pronunț”, a spus deputatul.

Elena Udrea își va studia joi dosarul, urmând ca deputații din Comisia juridică să întocmească un raport asupra solicitărilor DNA de urmărire penală, reținere și arestarea preventivă vineri dimineața. Luni, raportul Comisiei va fi discutat în ședința conducerii Camerei Deputaților, care urmează să stabilească data la care va avea loc plenul în care se vor vota cererile procurorilor. Cel mai probabil, votul va avea loc miercuri.

DNA cere ministrului Justiției să solicite Camerei Deputaților încuviințarea umrăririi penale, a reținerii și arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit suma de 520.000 de lei, reprezentând valoarea unor lucrări de renovare a unei vile din Eforie Sud, care a fost trecută în patrimoniul privat și scoasă la vânzare la un preț subevaluat.

De asemenea, Elena Udrea este suspectată că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, având influență asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și SC Hidroelectrica SA, a cerut unui om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane de dolari pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA. Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a primit de la acest om de afaceri suma de 3,8 milioane de dolari.

Într-un comunicat de presă transmis marți, DNA arată că procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție referatul în acest caz, pentru a fi sesizată Camera Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale a Elenei Udrea, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Aceasta este suspectată de luare de mită, în formă continuată, trafic de influență, în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției, spălare de bani în formă continuată și fals în declarații de avere în formă continuată, cu referire la declarațiile de avere din perioada 2009 – 2012.

De asemenea, procurorul șef al DNA a transmis acest referat ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a Elenei Udrea, pentru luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine, efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția, ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile în virtutea funcției și spălare de bani în formă continuată.

Potrivit ordonanței procurorilor, infracțiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și fals în declarații de avere sunt în legătură cu scoaterea Vilei Săbărel din Eforie Sud (suprafață utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA și vânzarea la un preț sub valoarea de piață a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrări de renovare la același imobil, cumpărarea și intabularea acesteia și a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, „pentru a ascunde beneficiarul real și pentru a evita justificarea resurselor financiare”.

„A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe și cu recunoașterea unor investiții în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menționate, fără a declara împrumutul acordat societății sau cumpărarea activului prin interpuși”, arată DNA.

Procurorii susțin că Elena Udrea l-ar fi constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adițional la contractul de vânzare-cumpărare a Vilei Săbărel, în condiții nelegale, respectiv cu încălcarea hotărârii AGA și a condițiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcțiilor de specialitate. În acest fel s-ar fi urmărit trecerea imobilului în proprietatea SC Romlit Spectrum SRL, deși nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desființarea de drept a contractului, fără altă notificare și fără intervenția instanței de judecată.

Mai mult, anchetatorii spun că Elena Udrea și-ar fi exercitat influența asupra primarului orașului Eforie Sud pentru a obține cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preț de aproximativ 50% din valoarea pieței.

Elena Udrea ar fi pretins și primit, potrivit anchetatorilor, foloase necuvenite de aproximativ 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel și a materialelor necesare, de la administratorul unei societății care avea în derulare mai multe contracte cu Compania Națională de Investiții (CNI).

„Foloasele au fost primite pentru a asigura finanțarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condițiile în care CNI SA funcționa sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite”, au precizat procurorii.

Elena Udrea este suspectată că a achiziționat Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL, pe care, potrivit procurorilor, o controla și căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacțiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat.

„Astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului Vila Săbărel, al terenului aferent și al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menționate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcției, în scopul disimulării proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând și faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală. A încheiat tranzacțiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărel (cu o suprafață utilă de 700 mp) și terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla și căreia îi asigura finanțarea necesară, utilizând informații obținute în exercitarea funcției”, se mai arată în referatul cauzei.

Faptele legate de pretinderea și primirea unor foloase necuvenite au legătură cu exercitarea influenței în legătură cu derularea contractului de vânzare-cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA și o societate comercială, susțin anchetatorii.

„În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”, a mai arătat DNA.

Anchetatorii susțin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la același om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

„În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanței de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novație cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acțiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacției în numele său și să efectueze plățile aferente prin creditarea societății, disimulând astfel proveniența sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăților efectuate pentru societatea mass media și ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanței ce a făcut obiectul novației cu firma omului de afaceri de la care a primit creanța”, a mai arătat DNA.

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, când instanța supremă a decis înlocuirea măsurii arestului la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu din 7 mai până în 16 iunie. Din 25 februarie până în 30 aprilie, Udrea a fost încarcerată în Arestul central al Poliției Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgșor.

În 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și respectiv de luare de mită în legătură cu finanțarea de către același minister a mai multor contracte.

Elena Udrea este urmărită penal și în dosarul „Microsoft”, cauză în care a fost arestată preventiv din 11 februarie până în 17 februarie, când instanța a înlocuit măsura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat în arest la domiciliu până în 25 februarie, când a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete