Elena Udrea poate fi arestată. Gestul făcut de fostul ministru în Parlament: cui i-a transmis acest mesaj?

Elena Udrea poate fi arestată. Gestul făcut de fostul ministru în Parlament: cui i-a transmis acest mesaj?
Publicat: 10/02/2015, 02:23
Actualizat: 16/03/2015, 18:06

Cu cele șase cereri ale procurorilor pe numele său, din care trei de arestare, Elena Udrea a reluat, în apărarea sa, toate acuzațiile la adresa șefului actual al SRI, Florian Coldea, care ar fi în spatele situației în care acum ea se află și le-a cerut deputaților să fie de acord cu urmărirea sa penală, dar nu și cu arestarea sa care ar fi un abuz. „Știu că există o presiune publică asupra dumneavostră. știu că există presiuni și de altă natură și chiar calcule politice. Ceea ce vă cer au azi nu este clemență. Nu este să blocați Justiția, din contră. Vă cer să lăsați Justiția să funcționeze și în cazul Elenei Udrea. Vă cer ca Elena Udrea, dacă este acuzată de ceva, să fie anchetată. Ceea ce vă cer în schimb este să nu fiți părtași la un abuz care este încercarea de arestare a mea„, a spus Udrea, de la tribuna Camerei Deputaților.

Ea le-a cerut, totodată, deputaților să voteze conform conștiinței. „Vă cer să fiți puternici, să votați conform conștiinței pe care o aveți, dând Parlamentului rolul și importanța pe care această instituție ar trebui să o aibă într-un sistem democratic în care fiecare putere își exercită atribuțiile în mod legal și nicio putere nu poate exercita asupra altei puteri din stat un abuz”, a adăugat Udrea.

În discursul său, fostul ministru a citat din pastorul german Martin Niemöller, parafrazându-l la final pentru a-i avertiza pe deputați că după ea, poate urma oricare dintre ei.

„La început au venit și i-au luat pe socialiști/Nu am reacționat, pentru că nu eram socialist/ Apoi au venit și i-au luat pe sindicaliști/ Nu am reacționat, pentru că nu eram sindicalist / Apoi au venit și i-au luat pe evrei/ Nu am reacționat pentru că nu eram evreu / Apoi au venit și m-au luat pe mine/ Și nu mai rămăsese nimeni care să reacționeze. Parafrazând, dacă astăzi mă iau pe mine, în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, poimâine pe ceilalți care au curajul să vorbească, iar la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună„, a spus Udrea, care după ce și-a încheiat discursul a plecat din Parlament.

De altfel, în timpul ședinței, nervozitatea fostului ministru nu a mai fost disimulată. La un moment dat, înainte de a lua cuvântul Elena Udrea primește un SMS pe care îl citește, după care imediat face un gest aproape ostentativ: își duce mâna la nas atingându-l în mod repetat și uitându-se în jur să vadă dacă este văzută. Gestul a fost repetat și după ce a rostit discursul de la tribună, către camerele de luat vederi. Ulterior ea și-a explicat pe Facebook: „Văd că gestul meu Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă și s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că ‘totul e în regulă'”.

Hotărârile Parlamentului au fost publicate în Monitorul Oficial, iar abia după acest moment ele se pot pune în aplicare de procurori, adică Elena Udrea să fie arestată.

Pe numele Elenei Udrea au venit la Parlament șase solicitări din partea DNA: cerere urmărire penală pentru „Gala Bute”, cerere pentru extinderea urmăririi penale pentru luare de mită „Gala Bute”, cerere de arestare pentru dosarul „gala Bute”, urmărire penală în dosarul „Microsoft”, arestare preventivă tot în dosarul „Microsoft” și una pentru arestare după încălcarea regimului controlului judiciar.

Gândul transmite LIVE TEXT dezbaterile din Parlament:

00:30 A treia cerere de arestare a Elenei Udrea, pentru încălcarea măsurii controlului judiciar în dosarul „Microsoft, a fost aprobată de deputați cu 152 voturi „pentru” și 82 „împotrivă”

00:18 Votul deputaților pe cea de-a treia cerere de arestare a Elenei Udrea s-a încheiat.

23:40 A doua cerere de arestare a Elenei Udrea, formulată de procurori în dosarul „Microsoft”, a fost aprobată cu 202 voturi „pentru” și 65 „împotrivă”

23:32 Votul pe a doua cerere de arestare s-a încheiat. Deputații discută a treia cerere de arestare

22:58 Deputații votează a doua cerere de arestare preventivă a Elenei Udrea, formulată de procurori în dosarul „Microsoft”

22:57 Camera Deputaților a aprobat a treia cerere a procurorilor privind urmărirea penală a Elenei Udrea, cea din dosarul „Microsoft”, fiind înregistrate 243 de voturi „pentru” și 50 „împotrivă”

22:46 Deputații au încheiat votul pe a treia cerere de urmărire penală a Elenei Udrea, cea din dosarul Microsoft.

22:29 Elena Udrea a ironizat pe Facebook „analizele semiotice” provocate de gestul său, pe care l-a și explicat: „Văd că gestul meu Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă și s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că ‘totul e în regulă'”.

22:15 Deputații votează a treia cerere de urmărire penală a Elenei Udrea în dosarul „Microsoft” pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații de avere.

22:05 Prima cerere de arestare a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute” a fost aprobată cu 219 voturi „pentru” și 102 „împotrivă”

21:59 Votul pe prima cerere de arestare a Elenei Udrea s-a încheiat.

21:23 Camera Deputaților a aprobat a doua cerere a procurorilor privind extinderea urmărirea penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 278 de voturi „pentru” și 50 „împotrivă”

21:22 Deputații au început votul privind arestarea Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.

21:11 Camera Deputaților a aprobat prima cerere a procurorilor privind urmărirea penale a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, fiind înregistrate 285 de voturi „pentru” și 49 „împotrivă”

Rezultatul primului vot prin care s-a aprobat privind urmărirea penală a Elenei Udrea a fost citit în plenul Parlamentului de deputatul PSD Florin Pîslaru, care are o decizie definitivă din partea instanțelor că a fost colaborator al fostei Securități. El a primit în perioada comunistă bani de la Securitate pentru a-și turna colegii de facultate și pe cei de serviciu. De asemenea, raportul Comisiei Juridice în cazul Udrea a fost citit de deputatul PSD Ciprian Nica, care are și el o decizie definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție că a fost colaborator al Securității comuniste

21:02 Înainte de a părăsi Parlamentul nervozitatea fostului ministru nu a mai fost disimulată. La un moment dat, înainte de a lua cuvântul Elena Udrea primește un SMS pe care îl citește, după care imediat face un gest aproape ostentativ: își duce mâna la nas atingându-l în mod repetat și uitându-se în jur să vadă dacă este văzută. Gestul a fost repetat și după ce a rostit discursul de la tribună, către camerele de luat vederi.

20:46 A început votul pentru a doua cerere de urmărire penală.

20:04 A început votul pentru prima cerere de urmărire penală.

19:59 Elena Udrea a părăsit Parlamentul.

19:54 Elena Udrea: Ceea ce vă cer este să nu fiți părtași la un abuz, ceea ce este arestarea mea.

19:53 Elena Udrea l-a parafrazat pastorul german Martin Niemöller. „La început au venit și i-au luat pe socialiști/Nu am reacționat, pentru că nu eram socialist/ Apoi au venit și i-au luat pe sindicaliști/ Nu am reacționat, pentru că nu eram sindicalist / Apoi au venit și i-au luat pe evrei/ Nu am reacționat pentru că nu eram evreu / Apoi au venit și m-au luat pe mine/ Și nu mai rămăsese nimeni care să reacționeze.Parafrazând, dacă astăzi mă iau pe mine, în felul acesta, mâine vă iau pe dumneavoastră, poimâine pe ceilalți care au curajul să vorbească, iar la final nu va mai rămâne nimeni care să poată să spună. Pentru că da, aici este vorba de a spune adevărul până la capăt, aici este vorba de libertatea cuvântului, de a avea tăria de caracter de a t e sacrifica în schimbul lucrurilor în care crezi. Dacă eu voi tăcea pentru că vor reuși să-mi închidă gura, atunci mult timp de acum încolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni dintre cei care vor avea curaj să iasă din rând. Eu îmi voi urma destinul meu”, a spus Udrea.

19:50 Elena Udrea: Nu există niciun argument legal ca să se ceară arestarea preventivă a Elenei Udrea. Ultima perioadă nu a fost simplă pentru mine.

19:46 Elena Udrea: Cererile de arestare în cazul meu au venit după acuzațiile la adresa generalului SRI, nu înainte. În dosarul Gala Bute se fac cercetări. Zeci de persoane au fost chemate, niciodată nu am fost chemată. S-a dorit direct arestarea mea. În dosarul Microsoft motivele arestării existau și în 29 ianuarie. Până în 3 februarie nu s-a întâmplat nimic. De ce nu s-a cerut aestarea din 29 ianuarie? Într-un dosar care a pornit ca cel mai mare dosar de corupție, în care au fost vehiculate numele a 9 miniștri, zeci de persoane, astăzi avem în închisoare 2 oameni care nu au acceptat să spună lucrurile care li s-au cerut și se cere arestarea Elenei Udrea. Cei care au inițiat această afacere nu numai că sunt în libertate, își permit să-și petreacă sărbătorile la Miami. Întrebarea e de ce se cere arestarea Elenei Udrea? Există un singur motiv pentu care în doar 5 zile s-au abătut 6 cerereri: motivul e reducerea mea la tăcere. Lucrurile pe care le pot spune sunt periculoase pentru unii.

19:41 Elena Udrea: Am văzut că tema recurentă era una cu caracter filosofic, la câtă libertate să renunțăm pentru securitate. S-a ajuns la presiuni asupra CCR pentru votul asupra legilor Big Brother. Mă aflu în aceeași situației de a vorbi despre libertate în detrimentul exercitării puterii oculte. Tot ce am spus este adevărul pe care îl știu. Nu vă cer să purtați acest război în numele meu. Cineva trebuie să spun adevărul. Spun același lucru: oamenii trebuie să fie egali în fața legii. parlamentul nu trebuie să fie scut în fața justiției. Justiția trebuie să-și urmeze cursul și în cazul Elena Udrea. Vă solicit să aprobați favorabil cererile de urmărire penală.

19:36 Elena Udrea: „Sunt în fața dvs. să vorbesc nu despre mine, ci despre ceea ce se întâmplă în România, despre democrație și libertate. Lucrurile pe care vi le voi spune reprezintă adevărul. 10 ani am luptat pentru stat de drept. Am nsistat pe nevoia întărirea justiției, DNA, ANI. Am slăbit legitimitatea Parlamentului pentru a o crește pe a altor instituții. Politicienii buni sau răi trebuie să exercite puterea în România, ei au legitimitatea. Oameni din servicii de informații pot face exces de putere fără a fi sancționați. O ședință a comisiei SRI din care nu am aflat nimic. Un parlamentar al României e pus la stâlpul infamiei. Nu e normal, avem obligația să spunem adevărul, nu trebuie să ne lăsăm cuprinși de frică”

19:30 Deputații au decis să supună la vot fiecare cerere a DNA, după citirea ei, a raportului comisiei juridice, ascultarea Elenei Udrea și dezbateri. Votul va fi secret cu bile. Prima cerere este cea a Procurorului general privind urmărirea penală pentru abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”

18:34 Ședința Parlamentului a început. Elena Udrea participă la ședință.

Elena Udrea a declarat că cererea de arestare preventivă formulată de trei ori împotriva sa „în doare două ore” i se pare „excesivă și excepțională”.

„Am reiterat solicitarea de data trecută ca această comisiei juridică să avizeze pozitiv cererea de începerea urmăririi penale sau cererile, pentru că sunt două în ceea ce mă privește. De asemenea, am spus colegilor din Comisia juridică faptul că nu cred că este întâmplător sau că este firesc ceea ce mi se întâmplă și anume ca împotriva mea în doar două ore să se remită trei cereri de arestare preventivă, în condițiile în care pe niciuna din cauzele în care am fost acuzată nici în Gala Bute, nici în cazul dosarului Microsoft legat de denunțurile care au fost ivocate nu am fost măcar chemată să îmi spon un punct de vedere”, afirma Udrea înaintea deciziei în Comisia Juridică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...