Emil Boc, la volanul unei Dacii 1300 cu turiști din Polonia: Benzinește, scânteiește dar nu pornește

Publicat: 28/06/2017, 19:37
Actualizat: 02/10/2018, 20:05

Emil Boc a întâmpinat, miercuri, în Piața Unirii din Cluj-Napoca o caravană „GO România!” formată din 15 mașini Dacia 1300, 1310, Oltcit și Polski Fiat, care a refăcut, simbolic, itinerariul parcurs de turiștii polonezi spre litoralul Mării Negre în anii 1970 – 1980.

Primarul s-a urcat la volanul unei Dacii 1300 care îi aparține președintelui Asociației „Drum Bun” din Cracovia, Michal Sowa, și a încercat să o pornească dar nu a reușit.

„Benzinește, scânteiește dar nu pornește. Mă leagă multe amintiri de mașina Dacia, cu o astfel de mașină veneam, la ocazie, în timpul liceului de la Huedin la Cluj-Napoca, cu o mașină Dacia am făcut școala de șoferi, mă simt la volanul acestei Dacii ca în tinerețe. Dacia este mașină adevărată, cine și-a luat carnetul pe o Dacie va fi șofer trainic. Doar așa poți cunoaște viața reală de a conduce o mașină, când pui mâna pe Dacie simți o mașină cu adevărat, atunci ești șofer în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Boc.

Acesta a apreciat inițiativa refacerii traseului din Polonia în România, menționând că, prin caravana de mașini Dacia, Oltcit și Polski Fiat, se transmite un mesaj noii generații, și anume faptul că, în lagărul comunist, aceste mașini însemnau „legătura cu lumea”.

Președintele Asociației „Drum Bun” din Cracovia, Michal Sowa, a declarat, la rândul său, că inițiativa organizării caravanei „GO România” aparține ambasadorului român la Varșovia, Ovidiu Dranga.

„Am venit 40 de turiști din Polonia, din Cracovia și Varșovia, cu 15 mașini de tip Dacia 1300 și 1310, Oltcit și Polski Fiat, și mergem pe litoralul românesc, refăcând traseul care era făcut înainte de 1989 de polonezi. Eu am venit cu Dacia 1300 pe care a încercat să o pornească primarul Boc, dar nu a reușit, cred că din cauză că s-a încins de la căldură. Este o mașină bună, din anul 1983, consumă 7 litri la suta de kilometri, față de Polski Fiat, care consumă 10 litri. Sunt foarte mulțumit de ea”, a spus Sowa.

Acesta a precizat că a venit, în anii 1970 – 1980, de mai multe ori cu părinții săi pe litoralul românesc în vacanță, acea perioadă fiind cea mai fericită din copilăria sa.

„Prin astfel de acțiuni noi încercăm să convingem cât mai mulți turiști polonezi să viziteze România. Sunt stereotipuri rele despre România și vrem să schimbăm aceste percepții”, a subliniat Michal Sowa.

Caravana „GO România” are loc în perioada 26 iunie – 9 iulie și va străbate traseul din Polonia în România pe ruta Cracovia – Satu-Mare – Negrești Oaș – Cluj-Napoca – Hunedoara – Târgu Jiu – Craiova – Pitești – București – Constanța și retur, prin Curtea de Argeș – Sibiu – Oradea.