EUROPARLAMENTARE 2014. Kelemen: Există un risc ca UDMR să ajungă sub pragul de 5% la europarlamentare, nu ne putem delăsa

EUROPARLAMENTARE 2014. Kelemen: Există un risc ca UDMR să ajungă sub pragul de 5% la europarlamentare, nu ne putem delăsa
Publicat: 01/03/2014, 13:24
Actualizat: 18/02/2016, 07:49

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că „există un risc” ca Uniunea să fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar dacă se duc tratative cu PCM pentru o listă comună, subliniind că activiștii formațiunii nu se pot „delăsa”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, în discursul rostit în fața celor peste o sută de delegați la Consiliul Reprezentanților Unionali de la Târgu Mureș, că „există un risc” ca Uniunea să fie sub pragul de 5% la alegerile europarlamentare, chiar dacă în urma unei „decizii raționale” Tokes Laszlo nu va candida pe listele PPMT și se duc tratative cu PCM pentru o listă comună la PE.

El a subliniat că și în aceste condiții și, chiar dacă rezultatele obținute în 2012 de Uniune arată că poate atinge pragul de 5%, nu trebuie să se presupună automat că UDMR va intra în Parlamentul European în urma alegerilor din 25 mai. El a făcut un apel la fiecare membru al formațiunii să se implice.

„Există un risc de a ajunge sub acest prag, nu ne putem delăsa. Ducem tratative cu PCM. După 25 mai vom încerca un acord cu cei cu care se pot duce tratative, să luăm decizii care să facă comunitatea mai puternică. Avem nevoie de fiecare reprezentant UDMR, indiferent de nivel, de munca tuturor organizațiilor teritoriale de tineret, pentru a aduna peste 200.000 de semnături. Dacă vom avea succes în 25 mai, această Uniune va câștiga forță, e unul din cele mai puternice branduri din Bazinul Carpatic. E vorba de succesul comunității maghiare din Ardeal, noi nu trebuie să-l punem sub risc, ci să reprezentăm întreaga comunitate”, a spus Kelemen Hunor.

El a arătat că aceeași preocupare trebuie să existe pentru „toate locurile” unde există reprezentare a comunității maghiare din Ardeal, „nu numai la Bruxelles, ci și la București sau Budapesta, oriunde se iau decizii referitoare la viața comunității maghiare din România, să nu fim lăsați deoparte”.

Potrivit lui Kelemen Hunor, în 25 mai, la alegerile pentru Parlamentul European, se vor decide mult mai multe lucruri decât prezența lui Winkler Gyula și Sogor Csaba (primii de pe lista UDMR – n.r.) acolo. El a subliniat că „lucrurile se vor referi la reprezentarea comunității maghiare din ultimii 25 de ani și următorii 25” și că „ar fi indicat” ca Uniunea să aibă reprezentanți în PE.

„Alegerile pentru PE nu privesc doar o reprezentare acolo. Nu-mi imaginez ca după 25 mai să nu avem eurodeputați, pentru că am demonstrat că prin muncă, consecvență, putem găsi parteneri. La Congresul din 2012 al Partidului Popular European am fost în stare să adoptăm un capitol referitor la minorități, în programul electoral am introdus conceputul minorităților. Pentru a reprezenta cauza maghiarimii în PE trebuie să fim prezenți, alții nu ne vor reprezenta acolo, fiecare are propriile priorități. Dacă nu vom avea eurodeputați din Ardeal, se va vedea că nu există o comunitate puternică. Dacă nu suntem prezenți, partidele românești vor simți că nu suntem puternici, vom fi într-o poziție slabă și în administrația publică locală și în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că alegerile europarlamentare reprezintă, din punct de vedere politic, „cea mai mare provocare a anului 2014” și că e extrem de important ca UDMR să fie prezent în PE, ca urmare a votului de încredere al maghiarimii.

Președintele UDMR a arătat că subiectul se regăsește pe ordinea de zi a CRU de sâmbătă și că eventuala participare la guvernare a UDMR trebuie analizată și sub acest aspect.

„Dacă suntem în stare să creștem sentimentul de siguranță al maghiarilor din România, va fi bine și pentru noi. Avem dileme, și eu, și dumneavoastră, și cei care nu-s prezenți. Nu trebuie să pretindem că aceste dileme nu există, că altcineva va da un răspuns la aceste întrebări. Noi suntem singurii în stare să răspundem. 2014 are provocări uriașe atât pentru noi, cât și pentru fiecare reprezentant UDMR în parte și fiecare maghiar din România. Cred că vom fi stare să găsim răspunsul potrivit în viitor, cum am făcut și în trecut și să reprezentăm soluțiille la modul unanim. Nu putem avea situația cu câțiva oameni la guvern și mare majoritate în afară”, a mai spus Kelemen Hunor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...