EXCLUSIV. Cât costă un loc la masa PPE. Ce le-a ieșit PDL-iștilor din poza cu mai-marii UE

Publicat: 18/10/2012, 10:07
Actualizat: 06/07/2016, 17:06

Influența, ca și susținerea pentru funcții-cheie nu se dau gratis nici în politica europeană. O dată primite la masa grupurilor politice europene de la Bruxelles, partidele trebuie să vină și cu bani.

Un document discutat marți seară în biroul politic al Popularilor Europeni și obținut de gândul arată că PDL a vărsat în conturile PPE în ultimii patru ani în jur de 160.000 de euro, UDMR s-a apropiat de 40.000, iar PNȚCD abia atinge 5.000 de euro.

Apartenența la o mare familie politică are însă și avantaje, de la instalarea unui comisar pe un portofoliu important, până la beneficiile de imagine pe care ARD trage să și le atragă după găzduirea mai-marilor UE în pragul campaniei electorale.

Concurați puternic pe ecranele tv de megalansarea candidaților USL de pe Arena Națională, PDL-iștii și-au fixat o altă țintă în planul imaginii: poza lor și a lui Băsescu cu Merkel și Barroso să ajungă la antreprenori, oameni de afaceri, analiști politici și economici și în presa internațională.

Vezi aici filmul zilei în care PDL și USL au încercat să câștige audiență electorală

Cât plătesc PDL și UDMR să stea lângă decidenții UE

Cu o contribuție de 43.478 de euro pe an din 2011 încoace, stabilită la același nivel și pentru anul viitor, PDL va fi, în 2013, al șaptelea în topul celor mai generoși finanțatori ai PPE.

UDMR, pe de altă parte, are de plătit și la anul, ca și în ultimii doi ani, suma de 11.533 de euro, în timp ce PNȚCD rămâne la coada listei cu 1.329 de euro pe an. Contribuția PDL a crescut substanțial din 2011, până atunci fiind fixată la aproximativ 30.000 de euro.

Cine dă mai mult

Cel mai darnic cu popularii europeni rămâne însă partidul lui Silvio Berlusconi, PDL-ul italian având o contribuție de 234.640 de euro pe an. Forța financiară a lui Berlusconi este secondată de cea a partidului Angelei Merkel. CDU (Germania) își finanțează grupul politic cu nu mai puțin de 190.879 de euro anual.

Înaintea PDL în top se mai află UMP, formațiunea franceză care a stat în spatele lui Nicolas Sarkozy (123.497 de euro pe an), PP-ul spaniol cu 150.936 de euro, germanii din CSU cu 44.874 de euro și PO din Polonia, cu 90.121 de euro.

Click pentru a mări

În total, popularii europeni strâng de la partidele membre nu mai puțin de 1.357.246 de euro pe an. Bugetul total al PPE este însă, potrivit unui alt document obținut de gândul de 8.955.506 de euro din care se cheltuiesc anual în jur de 8,6 milioane de euro.

Click pentru a mări

Videanu despre beneficiile de imagine: „Noi ne adresăm altor categorii de public. Pe Ponta îl urmărește ghinionul”

În schimbul afilierii, vin însă și avantaje. Unul dintre ele: defilarea de ieri la București alături de Angela Merkel, Jose Manuel Barroso, Herman van Rompuy, plus alți 15 șefi de stat și de guvern, mai bine de jumătate din Consiliul European.

Cum Congresul PPE a fost puternic concurat la televiziuni de mitingul USL, liderul PDL București, Adriean Videanu, a tratat ironic marea adunare de pe Arena Națională. „Pe domnul Ponta îl urmărește ghinionul. Constat că în actul de guvernare are numai ghinioane, aseară a fost prezent la meci – iar ghinion pentru România. Azi are miting care, din punctul meu de vedere, este tot un plagiat după manifersațiile lui Ceaușescu, cu unele elemente de originalitate”, a comentat Videanu, pentru gândul.
El spune că publicul-țintă al PDL-iștilor ar fi altul. „Există un segment important în România care poate face diferența: e vorba de oamenii din mediul politic, de mediul de afaceri, de analiștii economici și politici și de un anumit tip de presă internațională, dar și de la noi, care nu poate să nu observe. Cred că cei care au ochi să vadă și urechi să audă vor face diferența”, crede Videanu.

Cum au făcut atmosferă Victor Ponta și Crin Antonescu pe Arena Națională

Kelemen: „Ce face USL sunt jocuri de gleznă”

Neimpresionat de desfășurarea de forțe paralelă de pe Arena Națională se declară și liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a etichetat tentativa USL de blocare mediatică a congresului PPE drept „aproape normală în an electoral”. „Eu nu vorbesc de concurență. Nu e un lucru bun acest miting al USL, dar nici nu cred că ne pune în umbră. Astea sunt jocuri de gleznă”, a comentat Kelemen, pentru gândul.

Pentru liderul UDMR, ținta a fost includerea în programul politic al PPE a unui capitol despre minoritățile naționale cu care UDMR să defileze în campanie și garanția sprijinului electoral pe care a obținut-o de la Wilfried Martens. „Pentru UDMR sprijinul PPE e foarte important, iar în acest an electoral e chiar necesar și în discuția cu domnul Martens, m-a asigurat că vom avea acest sprijin moral și politic”, a mai spus Kelemen.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația