EXCLUSIV | JAI discută aderarea României la Schengen, dar nu decide / Care sunt cele 3 FORMULE prin care țara noastră poate deveni membru

EXCLUSIV | JAI discută aderarea României la Schengen, dar nu decide / Care sunt cele 3 FORMULE prin care țara noastră poate deveni membru
Publicat: 28/11/2023, 18:08
Actualizat: 28/11/2023, 18:53

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a lămurit subiectul agendei Consiliului Justiție și Afaceri Interne, din 4-5 decembrie. Negrescu a precizat că subiectul extinderii zonei Schengen și, implicit, a aderării României și Bulgariei urmează să fie doar discutat. 

Cel mai probabil nu va exista un vot în acest sens.

Conform agendei provizorii a Consiliului JAI, pe 5 decembrie miniștrii de resort din Uniunea Europeană vor avea un schimb de opinii privind „Situația generală a spațiului Schengen”, ce include Barometrul Schengen și Eficientizarea sistemelor de returnare.

Sub semnul „posibilității” este trecută pe ordinea de zi a JAI „Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România”.

România face demersuri pentru o schimbare de opinie a Austriei, iar Bulgaria așteaptă instalarea noului parlament în Olanda, după succesul din alegeri al extremei drepte, conduse de Geert Wilders.

Motivul pentru care nu se insistă pe un vot este dat de faptul că Olanda încă nu și-a schimbat poziția cu privire la vetoul aplicat Bulgariei, în ceea privește aderarea la zona de liberă circulație. În acest context, este improbabil să existe un vot privind țara noastră. Se speră ca Olanda să vină cu o nouă poziție de îndată ce noul parlament va deveni funcțional, începând cu data de 6 decembrie, a spus Victor Negrescu pentru Gândul.

Trei formule prin care România poate intra în Schengen

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, în exclusivitate pentru Gândul, care sunt formulele posibile pentru a repune subiectul aderării României la spațiul Schengen pe agenda europeană.

Prima dintre ele ar fi ca subiectul să fie abordat în Consiliul European, unde participă șefii de state și de guverne.

O altă formulă, enunțată, de altfel, și de premierul Marcel Ciolacu, ar fi reunirea unui consiliu extraordinar Justiție și Afaceri Interne. Premierul Ciolacu a spus pentru Bloomberg, pe 7 noiembrie, că va cere guvernului spaniol, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, să organizeze o ședință extraordinară a JAI, în decembrie.

A treia formulă ar fi una „tacită”, conform europarlamentarului Victor Negrescu.

Aderarea României la Schengen să se facă pe o formulă “tacită”, prin care decizia se ia la nivelul ambasadorilor Uniunii Europene și apoi se poate aproba tacit în orice Consiliu UE. Dar, pentru asta trebuie o formula agreată cu Austria și Olanda, care urmează a fi definită, a precizat Negrescu pentru Gândul.

Cel mai recent mesaj de susținere a României în eforturile de aderare vine de la Viena. Johannes Rauch, ministrul federal al Afacerilor Sociale din Austria a scris pe rețeaua X despre avantajele pe care le-ar avea cele două țări, România și Austria, în urma extinderii Schengen.

Atât Austria, cât și România ar beneficia enorm de pe urma aderării României la Schengen. Ar avea avantaje pentru multe companii și ar fi, de asemenea, o mare ușurare pentru cei 30.000 de îngrijitori, de care depind mii de familii din Austria.


CITEȘTE ȘI:

Premierul Marcel Ciolacu acuză Austria în Bloomberg/ A făcut „o profundă nedreptate” României în ce privește veto-ul dat pe Schengen

EXCLUSIV| Alegerile din Olanda, încă un cui în „gardul” lui Nehammer? Europarlamentar: „O veste foarte proastă pentru Europa”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen vs Cancelarul Nehammer: Blocarea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen este greșită

VIDEO | Marcel Ciolacu îl atacă din nou pe Nehammer: Dacă eşti obtuz, pleacă tu din Schengen

VIDEO | Klaus Iohannis, despre aderarea la Schengen: Există puține variante, ori intră România și Bulgaria ori nu intră niciunul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Are 57 de ani, dar arată fabulos! GALERIE FOTO WOW
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce boală rară suferea Cat Janice, artista care a devenit virală pe TikTok după...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Rusia a luat decizia. Se suspendă totul de vineri, 1 Martie
Relație ciudată între Zmărăndescu și Ștefania. Ce i-a dat de gol
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima