EXCLUSIV. Vasile Blaga va candida la șefia PDL. Democrat-liberalii își aleg noua conducere pe 30 iunie

EXCLUSIV. Vasile Blaga va candida la șefia PDL. Democrat-liberalii își aleg noua conducere pe 30 iunie
Publicat: 19/06/2012, 19:00
Actualizat: 23/06/2012, 12:24

Democrat-liberalii au decis astăzi să organizeze Convenția Națională pe 30 iunie, așa cum se convenise duminică în Colegiul Director al partidului. Vasile Blaga va candida la șefia PDL, au declarat, pentru gândul, surse democrat-liberale, președintele Senatului fiind susținut de majoritatea filialelor în acest moment pentru preluarea conducerii partidului. O posibilă candidatură ar putea veni și de la Arad. Întrebat dacă va candida la șefia PDL, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a răspuns: „Nu comentez”.

După ședința Consiliului Național de Coordonare, Vasile Blaga a plecat la sediul PDL din Modrogan, unde mai mulți lideri ai partidului au venit pentru a semna moțiunea cu care acesta va candida la șefia formațiunii politice. Printre aceștia, fostul secretar general Ioan Oltean, fostul prim-vicepreședinte Gheorghe Flutur, deputatul Cristian Boureanu, dar și mai mulți șefi de organizații printre care Ghoerghe Ștefan, George Scripcaru și Mihai Stănișoară.

Surse din partid au declarat pentru gândul că până în acest moment numărul semnăturilor strânse de Blaga este mai mare decât cel de 35, prevăzut de statut pentru înscrierea în cursă.

Gândul a prezentat LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor.

UPDATE 13:35 Emil Boc:„Avem nevoie în acest moment și de cei care au obținut rezultate bune și de cei care nu au candidat, avem nevoie de toți. PDL nu are voie să piardă valorile pe care le are și să aducă tot ce e bun pentru dreapta românească”

UPDATE 13:30 Emil Boc:”Viitoarea conducere a PDL are șansa să sancționeze derapajele actualei puteri, care se produc zi de zi. Să fructifice faptul că PDL a plătit prețul politic prin adoptarea de măsuri grele și să obțină rezultate bune la alegerile parlamentare”

UPDATE 13:25 Elena Udrea: „Fiecare are și un calcul personal, nu numai unul pentru partid. Vă voi spune ce am decis pentru mine zilele următoare”

UPDATE 13:15 Ioan Oltean: „Până acum nu și-a anunțat nimeni candidatura. Termenele sunt relativ scurte, iar cei care vor să candideze trebuie să își anunțe candidaturile azi, cel târziu mâine”

UPDATE 13:11 Întrebat dacă va candida la șefia PDL, primarul Aradului, Gheorghe Falcă a răspuns: „Nu comentez”.

UPDATE 12:52 Vasile Blaga va candida la șefia PDL, au declarat pentru gândul surse democrat-liberale.

UPDATE 12:47 PDL a decis ca 30 iunie să fie data pentru organizarea Convenției Naționale.

UPDATE 12:42 Democrat-liberalii discută acum despre respectarea deciziei din Colegiul Director de a organiza Convenția Națională pe 30 iunie. Cele două variante, 23 iunie și 30 iunie, nu au au fost supuse încă la vot.

UPDATE 12.05 Cristian Preda și-a anunțat candidatura pentru o funcție în conducerea partidului, făra a preciza exact care este postul pe care îl vizează.

UPDATE 11:49 Schimbare de situație la PDL. Apropiații lui Blaga au propus ei primii devansarea congresului pentru finalul acestei săptămâni. Monica Macovei și Sever Voinescu pledează pentru menținerea datei de 30 iunie, stabilită de Colegiul Director.

UPDATE 11:37 Deputatul PDL Cristian Boureanu a propus organizarea Congresului pe 23 iunie. El a fost susținut de Cezar Preda.

UPDATE 11.30 Ședința Consiliului Național de Coordonare a început. Democrat-liberalii au votat pentru organizarea Convenției Naționale(congres extraordinar -n.r), urmând să stabilească acum data la care se va desfășura.


Democrat-liberalii care au pledat în Colegiul Director pentru menținerea unei conduceri interimare a PDL vor încerca astăzi în ședința Consiliul Național de Coordonare să impună această variantă. În condițiile în care nu vor avea succes de cauză, ei vor forța o devansare a Congresului Extraordinar pentru sfârșitul acestei săptămâni.

Cei care susțin această formulă sunt grupați în jurul primarului Aradului Gheorghe Falcă care, susțin surse din partid, intenționează să candideze la șefia PDL. În aceeași tabără cu el se regăsesc și reformiștii partidului, Monica Macovei, Cristian Preda și Sever Voinescu. Falcă este susținut în demersul său și de o parte a fostei conduceri, printre care se numără Elena Udrea, Roberta Anastase și chiar Emil Boc.

„Cred că poate fi făcută( convenția națională – n.r.) dacă tehnic avem din teritoriu informații că se poate organiza în week-end-ul acesta. Cred că este o idee bună”, a declarat vicepreședintele demisonar Elena Udrea.

Vicepreședintele demisionar al PDL Theodor Paleologu a declarat, marți, că a auzit un zvon privind intenția de a organiza Convenția Națională a partidului în 23 iunie, el arătând că acest lucru „echivalează cu un puci, un puci FSN-ist”. „Ce aud ca zvon deocamdată, și anume intenția de a organiza Convenția Națională pe 23 iunie, echivalează cu un puci, un puci FSN-ist. Nu sunt de acord cu așa ceva. Vi se pare normal ca o Convenția Națională să fie organizată în câteva zile? E normală o asemenea fușăreală?”, a spus Paleologu, înaintea reuniunii Consiliului Național de Coordonare al PDL.

Întrebat ce persoană din PDL ar putea fi lider, Paleologu a spus: „Ideal ar fi cineva care a câștigat la alegerile locale. Ar putea fi Gheorghe Falcă pentru că el a manifestat o deschidere față de societatea civilă pe care am considerat-o foarte binevenită.”

Colegiul Director al PDL s-a reunit duminică și a decis să propună Consiliului Național de Coordonare (CNC) să se pronunțe în legătură cu organizarea pe 30 iunie a unei Convenții Naționale extraordinare.

CNC urmează să decidă asupra convocării Convenției Naționale extraordinare, precum și a numărului de delegați care vor participa, dar și în legătură cu calendarul depunerii candidaturilor pentru funcțiile de conducere.

Ședința Consiliului Național de Coordonare se va desfășura, marți, la Parlament, de la ora 11.00, cu ușile închise, deși până în prezent astfel de întruniri aveau loc în prezența jurnaliștilor.

La reuniune vor participa inclusiv lideri democrat-liberali din teritoriu. Unii dintre aceștia, cum este Gheorghe Falcă, ar putea încerca din nou să susțină varianta unei conduceri interimare, dar cu slabe șanse de reușită.

Convenția Națională este forul în care este ales președintele formațiunii, iar restul echipei de conducere se votează în cadrul CNC, care se convoacă de obicei imedidat după Convenție.

Cei mai mulți democrat-liberali îl văd pe Vasile Blaga ca viitor președinte al partidului, deși aceasta nu și-a anunțat explicit intenția de a candida, evitând să facă declarații tranșante.

Vicepreședinții demisionari Monica Macovei și Sever Voinescu împreună cu europarlamentarul PDL Cristian Preda doresc să depună, la Convenția extraordinară, moțiune pentru funcția de președinte al PDL.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că în ședința Colegiului Director, la care a participat ca invitat, a solicitat derogare de la criteriul vechimii prevăzut în Statutul partidului, pentru candidaturile la funcții în cadrul formațiunii.

O altă variantă, vehiculată inclusiv în presă, este Mihai Răzvan Ungureanu, dar acesta nu este membru de partid, lucru subliniat, ca răspuns la întrebări pe această temă, de foarte mulți lideri PDL. De asemenea, Ungureanu nu a făcut declarații din care să reiasă că ar dori să intre în PDL și să candideze pentru o funcție de conducere.

Pe de altă parte, majoritatea democrat-liberalilor ar dori ca lideri din vechiul BPN care nu au o imagine foarte bună, cum este Roberta Anastase, să nu mai candideze pentru un post de conducere în partid.

Prim-vicepreședintele demisionar al PDL Roberta Anastase a declarat, luni, că nu se gândește la o funcție în viitoarea conducere a partidului.

Întrebată dacă va candida la o funcție în PDL, Anastase a răspuns: „Nici măcar nu e convocată Convenția Națională. Discutăm pe un lucru nestabilit încă într-un mod formal. Nu m-am gândit la acest lucru. Nici nu mă gândesc la o funcție. Nu cred că asta e important. Nu cred că trebuie să vorbim de oameni, cred că trebuie să vorbim de proiecte”.

Președintele demisionar Emil Boc a precizat, în altă ordine de idei, că nu s-a discutat despre posibilitatea invitării președintelui Traian Băsescu la Convenția extraordinară a PDL.

Boc a spus că la Convenție vor participa 1.450 de delegați și că de organizarea acesteia se va ocupa un comitet format din nouă persoane, aparținând filialelor cu cele mai bune rezultate în alegerile locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×