Explicația lui Ciorbea pentru Iohannis: Nu am analizat 16 ani legea, pentru că nu s-a aflat în dezbatere publică. Nu dispunem de resursele umane

Explicația lui Ciorbea pentru Iohannis: Nu am analizat 16 ani legea, pentru că nu s-a aflat în dezbatere publică. Nu dispunem de resursele umane
Publicat: 05/01/2017, 20:20
Actualizat: 05/01/2017, 20:48

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ținut să „își exprime surprinderea”, joi seară, față de afirmațiile făcute de la Palatul Cotroceni, legate de demersul său de a ataca la CCR legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să devină premier, interzicând condamnaților penal să facă parte din Guvern. Iohannis, prin purtătoarea sa de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „este indignat” de acest demers care servește unui singur beneficiar și că pe agenda Avocatului Poporului nu se află apărarea drepturilor condamnaților de a conduce țara.

Ciorbea își exprimă în primul rând „speranța că acestea nu reprezintă punctul de vedere al Președintelui României și nici al reprezentanților Administrației Prezidențiale”, deși Mădălina Dobrovolschi este purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale și a lui Klaus Iohannis.

El arată în continuare că, potrivit legii, Avocatul Poporului este o instituție autonomă și independentă și că „nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucțiunilor sau dispozițiilor sale”.

Ciorbea arată că s-a sesizat în privința legii 90/2001 după ce în decembrie 2016 au apărut discuții în spațiul public, însă nu a dorit să facă demersul înainte de învestirea Guvernului.

„Avocatul Poporului consideră că această amânare este cea mai clară dovadă că sesizarea Curții Constituționale nu a fost făcută pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici. În plus, Avocatul Poporului a hotărât să ia o decizie după învestirea viitorului Guvern și pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatică. Totodată, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al său, să afecteze sau să întârzie procesul democratic de învestire a cabinetului, având în vedere că procedura în fața Curții Constituționale presupunea și solicitarea punctelor de vedere ale celor două Camere ale Parlamentului și al Guvernului”, arată Ciorbea în comunicatul de presă.

El arată că instituția nu a examinat această lege timp de 16 ani de la apariția ei, „deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar instituția Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane și nici de baza logistică necesare pentru a examina constituționalitatea sau lacunele întregii legislații a țării”.

„Referitor la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curții Constituționale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniază că argumentele de neconstituționalitate vizează, în esență, principiul conform căruia reprezentanții celor trei puteri ale statului trebuie să îndeplinească aceleași criterii de integritate și moralitate pentru ocuparea unei funcții publice. Avocatul Poporului își exprimă opinia că este firesc ca, într-o societate democratică, o asemenea condiție trebuie să existe în legătură cu toți demnitarii unui stat”, mai arată comunicatul de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie