Financial Times: Premierul României cere libertate de acțiune pe „deficitul bugetar umflat”. Afirmația e pusă în contextul extinderii UE până în 2030

Financial Times: Premierul României cere libertate de acțiune pe „deficitul bugetar umflat”. Afirmația e pusă în contextul extinderii UE până în 2030
Publicat: 28/08/2023, 13:18
Actualizat: 28/08/2023, 13:53

Financial Times scrie, luni, în avanpremieră propunerile pe care le va face președintele Consiliului Europei, Charles Michel, la Conferința Internațională Bled Strategic Forum, din Slovenia. UE trebuie să fie pregătită să accepte noi state membre până în 2030, va spune Charles Michel în Slovenia, conform FT.

Luni după-amiază, Charles Michel va susține discursul despre fereastră de oportunitate în compania prim-miniștrilor din Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Albania, Kosovo, Macedonia Nord și președintele Consiliului de miniștri din Bosnia și Herțegovina.

Dezbaterile se concentrează pe sentimentul de insecuritate care a crescut odată cu debutul invaziei ruse în Ucraina.

În paralel, securitatea noastră de bază a fost compromisă și multe dintre nevoile noastre au fost deturnate și transformate în arme; clima, mâncarea, apa, energia și securitatea umană sunt amenințate, se arată în descrierea evenimentului din Slovenia.

Acesta este motivul pentru care politica de extindere a fost revitalizată la nivelul instituțiilor. În prezent, opt țări au statut de stat candidat pentru statutul de membru al Uniunii Europene: Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Turcia, care sunt în negocieri de aderare de mai mult de un deceniu, și recent invitatele Ucraina și Republica Moldova.

Muntenegru și-a depus aplicația încă din anul 2008, iar Albania din 2009. Cazul Turciei este aparte. În 1987, a solicitat aderarea la ceea ce era atunci Comunitatea Economică Europeană, iar în 1999 a fost declarată eligibilă pentru aderarea la UE. Recent, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a condiționat votul de aderare

La începutul lunii iulie, președintele Recep Tayyip Erdogan i-a transmis șefului guvernului spaniol, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Pedro Sanchez, dorinţa sa de a fi reactivat procesul de aderare al Ankarei la UE.

Pe măsură ce pregătim următoarea agendă strategică a UE, trebuie să ne stabilim un obiectiv clar. . . trebuie să fim pregătiți, de ambele părți, până în 2030 să ne extindem, va spune Charles Michel la forumul din Slovenia, conform Financial Times.

În calitate de președinte al Consiliului Europeni, Charles Michel va încerca sa convingă cele 27 de state membre pentru a ajunge la un consens, în privința sincronizării.

Voința politică mai importantă decât aspectul financiar?

Sprijinul financiar care trebuie acordat țărilor candidate se află în centrul unei dezbateri paralele în curs de desfășurare privind completarea bugetului UE, scrie Financial Times.

Însă, voința politică este un lucru puternic și trage în favoarea Kievului, cea mai săracă țară candidată vreodată, concluzionează jurnalistul Henry Fay, de la Financial Times.

În acest context, este poziționată și solicitarea premierului României, Marcel Ciolacu, de a se amenda temporar regimul fiscal european. Mai exact, Executivul european ar trebui să extragă costurile directe aferente ajutorului acordat Ucrainei și Republicii Moldova din metodologia de calcul a deficitului bugetar.

Și europarlamentarul, Victor Negrescu, a trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care a cerut modificarea calculării deficitului, motivând că respectarea țintei de 3% devine dificilă.

La reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene cu șefii de stat și de guverne din Balcanii de Vest, Marcel Ciolacu a atins acest subiect cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-ar fi arătat deschisă, a povestit Victor Negrescu, la Gândul Exclusiv.

Am remarcat deschidere din partea președintei Comisiei Europene ne a identifica o soluție europeană, dar și față de situația României, care depune eforturi consistente pentru a ajuta Ucraina. Dânsa, să știți, că a lăudat eforturile pe care le face România, le face Guvernul României pentru cele două state și a rămas că într-adevăr continuăm acest dialog până când ne vom vedea la Bruxelles. Cred că avem un partener de dialog în Comisia Europeană în prezent.

Propunerea este susținută de grupul S&D din Parlamentul European și se poartă negocieri cu alte familii politice din Legislativul de la Bruxelles.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Zodia care renaște în martie 2024. Nativii vor avea parte de schimbări radicale în plan...
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India. Soţia a fost violată în grup, iar...
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Un patron din România a introdus săptâmâna de lucru de 4 zile din septembrie. Ce...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poliția Română montează RADARE unde șoferii se așteptă mai puțin
De ce boală suferă Putin? Un fost spion britanic a făcut dezvăluiri șocante
„A venit momentul să-mi iau rămas bun”. După „Fetița Zurli”, încă doi membri își anunță...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Vila are 2 etaje,...
TRUCUL simplu prin care VIAȚA TA va fi mai bună pe zi ce trece
INTRĂ 2.000 DE LEI pe carduri! Cine sunt cei care pot primi sumele în cont
Ce conțin, de fapt, crenvurștii. Lista pe care mulți cumpărători o ignoră
Când începe noul sezon Chefi la cuțite. Premiera show-ului de la Antena 1 aduce surprize...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Pericol pentru o cincime dintre speciile de pești din cel mai lung fluviu din Asia...