FMI îi suspendă lui Ponta pensiile de campanie: „Recalcularea e greu de reversat, chiar dacă se înțeleg interesele electorale”. Guvernul nu renunță

FMI îi suspendă lui Ponta pensiile de campanie: Recalcularea e greu de reversat, chiar dacă se înțeleg interesele electorale. Guvernul nu renunță
Publicat: 14/11/2012, 23:58
Actualizat: 03/08/2014, 19:37

Guvernul a cerut FMI să revină la pensiile vechi pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării aplicate începând din 2010, dar nu și la pensiile care au crescut în urma recalculării, adică peste 90% dintre acestea, propunere respinsă de experții internaționali.

„După aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost însă și cazuri în care unele pensii au scăzut, prin aplicarea aceluiași sistem. FMI a spus că revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar însemna și scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalculării, și care sunt mai mulți. Recalcularea s-a făcut pe baza unor criterii stabilite prin lege și este greu de reversat doar pentru unii, chiar dacă se înțeleg rațiunile electorale”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuțiilor.

Mai mult chiar, reprezentanții FMI ar fi amintit Guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme în ciuda faptului că militarii aflați acum în pensie nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.

Obiecțiile experților FMI și ai CE au fost confirmate în această seară și de premierul Victor Ponta. Primul-ministru i-a cerut însă ministrului apărării, chiar și în aceste condiții, să calculeze ce sume își poate permite guvernul să restituie și pentru cât timp. „Ministrul apărării a primit un răspuns de principiu mai degrabă negativ. Dar trebuie să luăm să calculăm exact cât putem să dăm și pe ce perioadă de timp și să le spunem oamenilor. Reacția celor de la CE a fost „nu recomandăm să redeschideți problema pensiilor”.”, a explicat Ponta, la Antena 3.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011, care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, și stabilea că procesul de recalculare a pensiilor pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârșitul lui 2011 și că instituțiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice și transmită către casele de pensii adeverințele privind veniturile obținute de militari.

De altfel, Consiliul Fiscal a publicat la sfârșitul anului trecut o opinie în care arăta că pensia medie plătită celor 159.000 de foști militari, polițiști și angajați ai serviciilor de informații a crescut după recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe lună, deși Ministerul Muncii anticipa o reducere.

O echipă FMI s-a aflat în vizită la București în perioada 6-14 noiembrie 2012, pentru a purta discuții tehnice privind perspectivele macroeconomice și progresele înregistrate în vederea îndeplinirii țintelor fiscale stabilite pentru anul 2012 și a implementării reformelor structurale, precum și pentru a discuta în linii generale bugetul pe anul 2013.

„Echipele vor veni la București, pentru a purta discuții privind următoarea evaluare a programului, după instalarea noului guvern, ca urmare a alegerilor parlamentare”, se arată într-o declarație comună a FMI și Comisiei Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...