Fost ministru de Externe, despre afirmațiile lui Dragnea cu privire la multinaționale: Consecințele pot fi extrem de complicate pentru România

Fost ministru de Externe, despre afirmațiile lui Dragnea cu privire la multinaționale: Consecințele pot fi extrem de complicate pentru România
Publicat: 20/02/2017, 13:49
Actualizat: 20/02/2017, 17:40

„Nu știu în ce măsură există o solicitare, sunt într-o formă sau alta adresate instituțiilor statului, dar cred că baza legală este cât se poate de incertă și poate fi interpretată venind din zona politică o astfel de cerere ca reprezentând o încălcare gravă a regulilor de funcționare a instituțiilor, mai ales într-un stat democratic”, a declarat, la RFI, fostul ministru de Externe.

Diaconescu este de părere că social-democrații trebuie să renunțe la argumentul „dușmanului extern”, al „unor influențe mai mult sau mai puțin dovedite” și să repare consecințele generate de adoptarea OUG 13, subliind faptul că afirmația potrivit căreia se lasă să se înțeleagă faptul că o serie de multinaționale „desfășoară activități împotriva siguranței naționaleeste cât se poate de gravă”, iar „consecințele pot fi extrem de complicate”.

„Mai mult decât atât, practic, un partid de guvernământ dintr-un stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice consideră că reprezentanții capitalului străin, dar și al celui românesc organizează activități antistatale. Aceste afirmații doar dacă privim la modul în care sunt făcute și direcțiile spre care sunt îndreptate pot genera pe termen mediu și lung nu numai suspiciune și neîncredere, dar și o formă de respingere din partea celor pe care îi considerăm parteneri economici esențiali pentru România”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că așteaptă în continuare de la președintele Comisiei de control SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu, informații despre implicarea multinaționalelor în protestele anti-OUG pe Codurile penale.

„Personal mi s-a părut ciudat ca un șef de bancă cu capital străin să protesteze împotriva Guvernului. Am auzit tot felul de zvonuri la televiziune cum corporații multinaționale, chiar și naționale, au finanțat și au stimulat și au îndemnat propriii angajați să iasă la aceste manifestații”, a afirmat Dragnea, la România Tv.

Întrebat dacă dincolo de zvonuri are și informații în acest sens, Dragnea a spus că așteaptă astfel de informații de la președintele Comisiei de control SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu.

„Aștept și eu în continuare de la domnul președinte Țuțuianu să spună informațiile pe care le poate spune și pe care publicul trebuie să le știe”, a spus Dragnea.

Președintele Comisiei SRI, social-democratul Adrian Țuțuianu, a precizat, acum două săptămâni, că a cerut Serviciului să verifice informațiile privind implicarea în proteste a conducerii unor companii cu capital extern, dar și românesc, în condițiile în care aceste aspecte țin de securitatea națională.

„Au fost informații – și am cerut ca ele să fie verificate – privind activitatea unor conduceri de companii – și ca să fim foarte echilibrați, și cu capital extern, dar și cu capital românesc – care s-au implicat în aceste proteste”, a spus Țuțuianu.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a solicitat, duminică, PSD să renunțe la intimidarea și șantajarea companiilor private care susțin bugetul de stat, ea acuzându-i pe premier și pe liderii PSD și ALDE că se comportă ca „blatiștii de serviciu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Mirela Biftoi ar fi fost ucisă pentru o datorie de mii de lei! Sora ei...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Nu te mai primește în avion. Pasagerii sunt obligați să respecte noua regulă
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult