Fostul ministru Laszlo Borbely a scăpat de dosarul penal de la DNA

Fostul ministru Laszlo Borbely a scăpat de dosarul penal de la DNA
Publicat: 17/01/2014, 13:37
Actualizat: 31/07/2014, 14:03

Fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a scăpat de dosarul de la DNA, după ce procurorii au dispus NUP (neînceperea urmăririi penale). Decizia vine în contextul în care plenul Camerei Deputaților a respins cererea de încuviințare a începerii urmăririi penale a lui Borbely, în septembrie 2012.

„Având în vedere că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale (încuviințare necesară din cauză că, la acea dată, numitul Borbely Laszlo deținea calitatea de ministru și pe cea de deputat) în cauză s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de numitul Borbely Laszlo pentru două infracțiuni de trafic de influență și pentru fals în declarații. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare”, se arată în comunicatul DNA.

Cu toate acestea, fostul său consilier, Szepessy Szabolcs, a fost trimis în judecată de procurorii DNA- Serviciul Teritorial Oradea, pentru complicitate la trafic de influență și la cumpărarea de influență. Alături de el s-a mai dispus trimiterea în judecată, potrivit comunicatului DNA, și a lui Ioan Ciocan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență, și Molnar Anton Petru, administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari , în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În cursul anului 2011, Ciocan Ioan, administrator la S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, i-a remis lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, prin intermediul inculpatului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea apartamentului ministrului, în valoare de 80.952 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de A.N. „Apele Române”, prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unități din subordinea Administrației Naționale „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Someș Tisa”, Administrația Bazinală de Apă „Banat”, Administrația Bazinală de Apă „Olt”, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița”, Administrația Bazinală de Apă „Siret”, Administrația Bazinală de Apă „Prut – Bârlad” și Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea – Litoral”) un număr de 19 contracte de execuție de lucrări și numeroase acte adiționale la aceste contracte, toate având ca obiect regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea unităților susmenționate. Valoarea totală a acestor 19 contracte s-a ridicat la suma de 295.037.846 lei (inclusiv TVA).

În aceeași perioadă, inculpatul Molnar Anton – Petru – administrator de fapt la S.C. Azimut Com SRL Acățari, i-a remis lui Borbely Laszlo – ministru al Mediului și Pădurilor, foloase necuvenite constând în reamenajarea și extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru ca acesta să-și exercite influența asupra unor funcționari din cadrul A.N. „Apele Române” (instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor), pentru a-i determina să favorizeze S.C. Azimut Com SRL Acățari, la diferite licitații organizate de către A.N. „Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.
În cursul anilor 2010 – 2011, S.C. Azimut SRL Acățari a încheiat cu Administrația Națională „Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă „Mureș”) un număr de trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice și două contracte de lucrări în subantrepriză cu S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș.

Pe 11 septembrie 2012, deputații au votat împotriva urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely (UDMR) și a fostului ministru delegat al Administrației, Victor Paul Dobre. Plenul a urmat astfel recomandarea făcută ieri de Comisia Juridică.

Borbely este suspectat de două infracțiuni de trafic de influență și de fals în declarații, conform DNA, care a solicitat prin Procurorul General Laura Codruța Kovesi aprobarea începerii urmării penale, conform legii care spune că un parlamentar care a fost sau este ministru poate fi urmărit penal doar cu aprobarea plenului camerei parlamentare din care face parte.

În luna iulie 2011, ministrul Mediului Laszlo Borbely era suspectat de procurorii DNA că ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenței sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administrației Naționale „Apele Române” către o firmă din Negrești Oaș. Patronul acestei firme și un consilier al lui Borbely sunt deja urmăriți penal.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Are 85 de ani, dar continuă să întrețină relații intime: „Încă pot să-mi pun picioarele...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Polițiștii raportează alte echipajele de polițiștii pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște. Prognoza meteo actualizată
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai...