Gabriel Oprea, vicepremier în GUVERNUL PONTA II. „Șeful mafiei lui Năstase”, reevaluat pe traseul Udrea-Băsescu-Ponta

Gabriel Oprea, vicepremier în GUVERNUL PONTA II. Șeful mafiei lui Năstase, reevaluat pe traseul Udrea-Băsescu-Ponta
Publicat: 19/12/2012, 16:25
Actualizat: 19/12/2012, 16:25

Gabriel Oprea va fi vicepremier în GUVERNUL PONTA II. A pornit de la statutul de ofițer de intendență, s-a raliat unui grup de afaceriști din jurul lui Adrian Petrache, Alexandru Bittner și Dorin Cocoș, a intrat în grațiile lui Adrian Năstase care l-a promovat politic și apoi într-ale lui Traian Băsescu căruia i-a pus pe masă voturile-cheie pentru a-și forma o majoritate guvernamentală în jurul PDL.

Veleitățile de a rămâne în vârful puterii l-au adus pe Gabriel Oprea, în acest moment, în poziția de vicepremier pe probleme de securitate națională al guvernului Ponta II după ce grupul parlamentar pe care îl controla a pus umărul la răsturnarea cabinetului Ungureanu, din care făcea parte, ca ministru al Apărării.

Stea de general pentru episodul „Vulpea” la DGIPI

Cariera politică a generalului Oprea a început sub guvernarea Năstase, când actualul vicepremier a fost secretar de stat și președinte al Administrației Naționale a Rezervelor Statului. Între 2002 și 2003 a fost numit prefect de București, iar în anul următor ministru delegat pentru Administrație. Ieșirea în prim-pălan s-a produs însă după 2008, când Oprea a intrat în guvernul Boc I, ca ministru de Interne, cu un avantaj la limită în fața lui Cătălin Voicu, susținut de Marian Vanghelie.

La Interne a stat însă doar o lună, PSD retrăgându-i sprijinul politic după numirea la DIGIPI, serviciul de informații al Ministerului, a lui Virgil Ardelean – „Vulpea”, agreat de Traian Băsescu. Episodul apare și într-una din telegramele Wikileaks, trimise de Ambasada SUA la Departamentul de Stat pe 19 ianuarie 2010, în care Oprea este menționat ca „aliat strâns al lui Năstase”.

Jeri Guthrie Corn, ministrul consilier care a redactat nota, remarcă „abilitățile politice și a fleruluilui său de a alege partea câștigătoare în luptele politice din România”, dar și că „este neclar cum și când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel”. „A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 și pe cea de-a patra în 2009”, notează oficialul SUA, spunând că, în timp ce primele două stele i-au fost date de Ion Iliescu, celelalte două i-au fost acordate de Traian Băsescu, „după ce Oprea a început să se distanțeze de PSD”.

Explicația dată de însuși Gabriel Oprea la acea vreme pentru a patra stea de general primită fără a activa într-un teatru de operațiuni vreodată este însă alta. Întrebat într-o emisiune tv despre motivul avansării, Oprea a relatat episodul numirii lui Ardelean în decembrie 2009 la DGIPI peste capul lui Mircea Geoană.

Prieten cu Udrea-Cocoș, cumătru cu Ponta

Plecarea sa din PSD cu un grup de parlamentari creat în jurul său și al foștilor miniștri social-democrați Cristian Diaconescu și Marian Sârbu, sub numele Uniunea Națională pentru Progresul României la care s-au raliat mai toți traseiștii politici în 2009-2010, a asigurat numărul de voturi care îi lipsea coaliției PDL-UDMR pentru guvernul Boc II, după realegerea lui Traian Băsescu la Cotroceni. În această construcție un rol important l-au avut inclusiv relațiile personale ale lui Oprea, care era nu doar cumătrul lui Victor Ponta, căruia i-a botezat primul copil, ci și prietenul mai vechi al Elenei Udrea și al lui Dorin Cocoș, fost paretener de afaceri.

Toate acestea l-au determinat pe Traian Băsescu să îl declare pe Gabriel Oprea „un om reevaluat”. „Trebuie să recunoaștem că Oprea este un om pe care l-am reevaluat. După ce PSD l-a pus ministru de Interne, a venit la mine și și-a depus demisia, pentru că nu a vrut să numească capi ai mafiei în structurile de securitate națională, în serviciile de informații ale Ministerului de Interne”, explica președintele în octombrie 2010, la PRO TV.

Șeful statului gira astfel pentru Oprea, deși în 2004, în campania pentru prezidențiale, îl eticheta drept „șeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”. „Așa este. Recunosc aceste afirmații. Nu contest acest lucru. Dar eu am prima obligație să asigur funcționarea Guvernului. Și aici compormisul este inevitabil”, și-a justificat Băsescu „reevaluarea”.

Scandalurile de la Apărare

Ca ministru al Apărării în cabinetele Boc II și Ungureanu, Gabriel Oprea a fost implicat în mai multe scandaluri, după dezvăluirile legate de deplasările sale la ședințele de partid din teritoriu cu elicoperul MAPN. „În afară de ministrul Apărării, domnul Gabriel Oprea este și parlamentar și om politic”, a fost explicația purtătorului său de cuvânt, Tiberiu Frățilă, după o astfel de deplasare la Deva, în noiembrie 2011.

Cele mai multe reacții le-au produs însă avansările în grad pe criterii politice sau de prietenie parafate de Oprea. Politicieni, foști miniștri, primari, jurnaliști, în total 2700 de oameni, cei mai mulți fără legături cu armata. Printre ei: Laura Codruța Kovesi, Gheorghe Flutur, Robert Turcescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Gheorghe Ștefan, Silvian Ionescu, Liviu Negoiță, Ioan Oltean, Sorin Blejnar, Cristian Boureanu, Wiliam Brânză, Georghe Falcă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață