Gabriela Szabo, certată că a întârziat la avizarea ca ministru al Tineretului și Sportului. „V-ați gândit că vă demonetizați brandul prin acceptarea acestui post?”

Gabriela Szabo, certată că a întârziat la avizarea ca ministru al Tineretului și Sportului. V-ați gândit că vă demonetizați brandul prin acceptarea acestui post?
Publicat: 04/03/2014, 14:48
Actualizat: 05/07/2016, 22:55

Gabriela Szabo, micuț șoarece blond și cu ochelari, dar îndârjit și dispus să dea tot până când își atinge obiectivul, așa cum i-a obișnuit pe români în cariera ei de campioană de atletism, a dat piept astăzi cu o hoardă de politicieni: parlamentarii din Comisiile reunite de Învățământ, Tineret și Sport, care au avizat-o, după o oră jumătate de tras la țintă cu întrebări-capcană sau cu complimente, cu 24 de voturi pentru și 7 împotrivă, ca ministru desemnat pentru Tineret și Sport. Unii au încurajat-o, alții au sfâșiat-o. După interes. Platoșa de campioană s-a topit sub tirul întrebărilor exacte ale opoziției PNL-PDL, la care Szabo nu a avut mereu răspuns, însă a fost peticită de susținerea parlamentarilor PSD

Cursa a început bine pentru Szabo. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu, șefa Comisiei de la Senat, care a condus ședința, și-a amintit de vremurile când fosta campioană alerga pe stadion cu tricolorul României pe umeri și a felicitat-o.

Deputatul PSD Anghel Stanciu, după ce i-a ascultat discursul, a felicitat-o și el, deși a recunoscut că a avut rețineri în a o susține ca ministru, temându-se că nu se va putea descurca în birocrația unui minister. „Ați coborât de pe podiumul de aur al atletismului mondial, pe jilțul jerpelit al Ministerului Tineretului și Sportului”, i-a spus Stanciu, și parcă a sunat ca un avertisment pentru ce avea să urmeze la audieri. Drept pavăză, Stanciu i-a înmânat fostei campioane un mărțișor cu un trifoi cu patru foi, „ca să vă poarte noroc”, în rumoarea amuzată a asistenței.

„Suntem mulți profesori aici în Comisii și să știți că noi suntem obișnuiți ca ora să înceapă la fix. Ora a început la 10. Trenul a plecat, să știți că nu așteaptă pe nimeni”, a luat-o agresiv la refec senatorul PDL Dumitru Oprea, pentru că Szabo a întârziat la audieri cu aproape jumătate de oră. Atleta a încercat să se scuze, spunând că a fost la Parlament încă de la 9.30, cu jumătate de oră înainte de ora programată a ședinței, lucru confirmat de altfel și de Ecaterina Andronescu.

Nimic nu l-a oprit însă pe Dumitru Oprea: „Mă așteptam să veniți să ne spuneți: vă voi bombarda cu următoarele proiecte, unu, doi, trei. Puteți să spuneți ce mari proiecte ați avut dumneavoastră, dar nu în plan sportiv? V-ați gândit că demonetizați brandul Gabriela Szabo prin acceptarea acestui post?„, a torpilat-o pe atletă Dumitru Oprea, sub privirile încruntate ale parlamentarilor PSD din comisii.

Gabriela Szabo fierbea, evident enervată de tonul agresiv al democrat-liberalului.

Vă dau un sfat. Ați intrat în politică, tot ce veți spune va fi întors și răstălmăcit. Nu va mai conta că sunteți Gabriela Szabo”, a avertizat-o senatorul PSD Cristiana Anghel, fosta profesoară grevistă a foamei, că trebuie să se obișnuiască cu astfel de abordări.

Deputatul PSD Alin Petrache, fost rugbist, a pupat-o prietenește pe Gabriela Szabo la venirea în sală, luând ulterior cuvântul: ” Felicit decizia de a pune în sfârșit în fruntea sportului românesc un om care vine 100% din sport”.

Radu Zlati, deputat PNL, nu s-a lăsat însă fermecat de faima sportivă a Gabrielei Szabo și i-a adresat un tir de întrebări punctuale, referitoare la baze sportive, la salariile sau locuințele pentru sportive, la diverse proiecte legislative. Szabo i-a răspuns scurt, fără să intre în detalii pe care evident nu le cunoștea, oricât ar fi încercat să i le schițeze rapid pe hârtie secretarul de stat de la minister, care o însoțea. „Nu m-ați convins să vă dau votul”, a zis liberalul Zlati.

„Cine-i, măi, nenea ăsta? Dacă era acum o săptămână, îi dădea votul!”, șușotește ca între profesori Cristiana Anghel cu senatorul PSD Cătălin Croitoru, fost sindicalist.

„Eu zic că suntem mai mulți profesori aici și nu ar trebui să începem prin a pune nota 4 elevului”, a intervenit un deputat. „Cred că v-ați convins o dată în plus că politica maculează”, i-a spus Gabrielei Szabo și deputatul PSD Ion Eparu.

Szabo: „Campionii pornesc dintre cei care doresc ca tricolorul să urce pe podium, nu din valoarea cecului”

Gabriela Szabo le-a prezentat pe scurt parlamentarilor ideile sale ca ministru desemnat pentru Tineret și Sport. Ea a spus că va încerca să „maximizeze șansele la următoarele competiții sportive majore, în special la Jocurile Olimpice” și că va investi în oameni, nu neapărat bani, despre care știe că sunt puțini, ci motivație și pregătire.

„Ce-i lipsește sportului? Nu lipsa fondurilor, deși este o mare problemă. Este lipsa dorinței de a performa. Nu mai există motivație pentru sportivi și pentru antrenori, parcă nu mai e la modă să fii campion. Voi investi în resursa umană, pentru că aici este secretul, voi căuta cât mai mulți specialiști, tineri, competenți, pasionați. Voi încerca să creez o bază largă de selecție la nivelul sporturilor de masă, pentru că azi noi funcționăm ca o piramidă cu vârful în jos”, a spus Gabriela Szabo, în fața parlamentarilor.

Szabo a mai explicat că un alt mare neajuns al sportului românesc este lipsa tehnicilor și tehnologiilor de lucru cu sportivii, românii neavând acces la cele de ultimă generație.

„Campionii pornesc dintre cei care doresc să facă în așa fel ca tricolorul României să urce pe podium, nu dintre cei care au pornit la drum în funcție de valoarea cecului. Nu banii atrag performanța, ci performanța atrage banul„, a mai spus fosta campioană a României. Ca pentru a-i da dreptate, liberalul Radu Zlati, care a pus-o la zid cu întrebările sale pe Szabo, a avertizat-o: „Să știți că nu-l veți putea convinge pe Liviu Voinea (ministrul PSD pentru Buget) să vă dea mai mulți bani, vă va spune ca și până acum că nu are de unde”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Violeta Bănică dă din casă. Ce spune despre Adrian Brâncoveanu, iubitul mamei ei
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”